mam 15 lat i chce poznać klasyke kina... nie chodzi mi o stare filmy ale o te kultowe... bardzo prosze pomozcie i powiedzcie cowarto obejrzec ale wzbogacic sie emocjonalnie..

pani_racja

No cóz ci moge poradzić. Według mnie klasyka filmów to nasze osobiste wrażenia. Napewno takie film jak Titanic, przeminęło z wiatrem, przerwana lekcjia muzyki, sok z żuka oraz takie filmy które wprowadzaja coś nowego tak jak matrix, shrek a jeśli uwierlbiasz jakiegos aktora, badz jakaś aktorke to filmy z nia lub nim sa klasyka. (niestety nie mogłem sie oprzeć żeby nie dodać moich faworytów. KLASYKA TO NASZE WŁASNE ZDANIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! papatki.

pani_racja

Zgadzam się z moim przedmówcą. Każdy ma inny gust. Jedni wolą komedie inni horrory a inni jeszcze dramaty czy filmy akcji. Różne osby uznają różne filmy za kultowe. Dla mnie są to np. "Lot nad kukułczym gniazdem", "Ojciec Chrzestny", "Łowca jeleni", "Milczenie owiec", "Thelma i Louise", "Żądło", "Pożegnanie z Afryką", "Ostatni Mohikanin", "Kiedy Harry poznał Sally", "Skazani na ShowShank", "Filadelfia", "Siedem". A także...tylko się nie śmiej.."Dirty Dancing". Co do polskich filmów to: "Seksmisja", "Vabank", "Psy" (bardzo lubię też inne filmy Pasikowskiego: "Słodko-gorzki", "Demony wojny", "Operacja Samum", "Kroll" i "Samowolka" - te dwa ostatnie nie jestem pewna czy to jego bo dawno oglądałam), "Dekalog", "Młode wilki", "Tato", "Kingsajz". To tyle na razie.

hysia_80

Ja widzę klasykę w Bergmanie, Kieślowskim... Ale przecież są też takei filmy, które należy znac, chociażby dlatego, że wszyscy już je widzieli; "Ojciec chrzestny", "Pulp fiction". Moja osobista listak lasyków też jest długa. Ale właśnie dlatego, ze osobista. Pierwszy odpowiadacz :) miał rację.

pani_racja

Ja proponuję "Pretty Woman" - najlepszą wg mnie komedię romantyczną oraz "Uciekającą pannę młodą".

pani_racja

To faktycznie zależy od tego, co lubisz, ale jeśli odpowiadają ci ciężkie filmy wymagające myslenia.... przez wieeelkie M, to polecam Lyncha. Przede wszystkim oczywiście Lost Highway i Mulholland Dr. Również Blue Velvet, noi może Ereaserhead, ale to już dla bardzo wtajemniczonych i mocno wytrzymałych! ;))) Oprócz tego sama poleciłabym Polańskiego (chociażby Wstręt, Nóż w wodzie, że nie wspomnę o Lokatorze), Kubricka (Dr. Strangelove, czyli jak przestałem się bać i pokochałem bombę, oczywiście Lolita). Polecam również Piknik pod wiszącą skałą Wier'a. Noi to narazie tyle z tego co przychodzi mi do głowy. Życzę jak najlepszych doznań! ;D

nut_pl

ja mogę polecić ci takie filmy jak Zielona mila, Filadelfia, Skazani na Shawshank, Chłopcy z ferajny, Gorączka, Rainman, Gladiator, Pianista... Starałem się wybierać różnogatunkowe filmy, abyś mógł znaleźć coś dla siebie... Ja uwielbiam wszystkie te filmy... Są naprawdę świetne... :) pozdrawiam

pani_racja

Wypadałoby poznać najpierw rodzime klasyki-"Kanał","ziemia obiecana","Potop","Dekalog"...

Marisa

A ja proponuję obejrzeć: "Łowcę jeleni", "Rzeke tajemnic", "Sama", "Uciekającą pannę młodą", "Misję", "Sprawę Kramerów", "Bez przebaczenia", "Brudny Harry", "Nathing hill", "Co się wydarzyło w Madison County" oraz wszystkie części Indiany Jonesa!

pani_racja

dziekuje za pomoc:) ja na razie uwielbiam "miasto boga" i wielki blekit" ale wlasnie chce poznac jeszcze inne filmy, bo w przyszlosci chialabym pracowac w tej "branży" :D:D

pani_racja

Zgadzam sie z przedmowcami ale polecam przede wszystkim taka przyjemna ksiazeczke, jesli piszesz ze chcialabys pracowac w tej branzy, "Historia filmu dla kazdego" Płażewskiego - i to najnowsze wydanie! A pozniej mnostwo, mnostwo innych i bardziej szczegolowych pozycji. Przeczytasz, zweryfikujesz co chcesz czy powinnas obejrzec. Bo zareczam - nie samym ogladaniem filmow czlowiek zyje jak chce sie czegos o kinie dowiedziec :) powodzenia