witam wszystkich. ostatnio moja mama ogladala film ktory wywarl na niej wielkie wrazenie, ja wiem ze tez go kiedys ogladalem, ale za nic w swiecie nie moge sobie przypomniec jego tytulu :), na mame tez niestety nie moge liczyc. Osoby ktore beda wiedziec o jaki film mi chodzi zorientuja sie od razu, ale osoby ktore go nie widzialy, niech lepiej do konca nie czyataj bo cos czuje grafomanskie wypociny :) postaram sie w skrocie opowiedziec jesgo fabule. : niemiec zostaje wziety w niewole rosjan i wywieziony gdzies na zssylke wiele tys kilometrow od domu. Obiecuje zonie ze wroci i robi wszystko aby tego dokonac, kombinuje na 100 sposobow. W lagrze poznaje jakiegos doktora ktory przygotowywal plan ucieczki przez wiele lat, ale oddaje planybohaterowi poniewaz dowiaduje sie ze jest vhory na raka. Ucieka miedzyinnymi przez chiny, pozniej jest gdzies w finlandii itd a goni go jakis wyjatkowo upierdliwy komendant obozu, rusek. Wiem ze widzialem ten film, ale kilka(nascie) lat temu i bardzo chcialbym to zrobic jeszcze raz. Prosze o pomoc i pozdrawiam. [sorry za badziewne streszczenie filmu, ale chodzilo mi o ogolny zarys]

Lukcio

Jeniec (So weit die Fusse tragen)

Film na podstawie światowego bestsellera Josefa Martina Bauera.
Niemiecki żołnierz Klemens Forell zostaje skazany przez radziecki sąd wojenny i wywieziony do obozu pracy na dalekiej Syberii. Nie mogąc znieść morderczej pracy i barbarzyńskiego traktowania, postanawia uciec, nie bacząc na bezlitosny klimat i wszechobecność ciemiężyciela.

W drodze do domu przemierza ponad 14 000 kilometrów. Cała jego wyprawa trwa ponad 3 lata, przez cały ten czas jest ścigany przez komendanta obozu. Przemierza Syberię, Kaukaz i Iran, gdzie spotyka pomocnych ludzi. Do domu dociera po 9 latach tułaczki, tuż przed Bożym Narodzeniem.

http://www.filmweb.pl/Film?id=93761 [www.filmweb.pl/Film?id= ...]

chubek_czujka

naj naj najserdeczniejsze dzieki :) pozdrawiam wszystkich kinomaniakow :)