hej:) na ustna mature z polaka wybrałam temat PIEKŁO, DIABŁY, SIŁY ZŁA. muszę omówić te motywy na wybranych przykładach z literatury... niestety tylko z literatury a nie np z filmu:( macie jakies propozycje odnośnie tego tematu? bardzo proszę o pomoc!! mam swoje pomysły ale chciałabym mieć jak najwięcej utworów do wyboru żebym mogła się dobrze zastanowić...
wierzę w wasze kochane serduszka i że nie zostawicie mnie potrzebującej:P
pozdrowionka:)papa

madzia_18

stephen king..... to odpowiedz dla CIebie :)

użytkownik usunięty
madzia_18

Anne Rice - Kroniki wampirów

madzia_18

Kochanie, jestem polonistką, nie wkopuj się w żadne Kroniki wampirów, postaw na prostą polską literaturę. Pani Twardowska Mickiewicza, Przybyszewski, Piekło Dantego, może być Coelho ze współczesności "Demon i panna Prym", jakbyś była ambitna, mogłabyś przeczytać Fausta. O wampirach tylko przy okazji. Dobrze radzę... Pozdrawiam.

madzia_18

hej:) dziękuję za odpowiedzi
do Pani Polonistki....
szczerze mówiąc chciałabym jak najmniej w mojej pracy brać wątków z lektur chciałam postawić na oryginalność: chciałam zaczerpnąć watek z utworu Coelha "Demon i Panna Prym" [wspomniałaś o tym] i chciałam także powieść "Drakula" Brama Stokera... napisz proszę czemu uważasz że pomysł o wampirach jest zły
z góry dziękuję
a może masz jeszcze jakieś propozycje?

madzia_18

Dlategop, ze komisja pomyśli, ze czytasz Kroniki wampirów, a lektur nie.
O drakuli może być, ale ze dwie lektury umieść, to dobra rada. Przybyszewski nie jest lekturą, ale kazdy polonista zna. Nie idź na łatwiznę, poszukaj sobie sama :D

madzia_18

ahaa.. jeszcze jakbyś była taka miła to prosiłabym o podanie mi dzieł Przybyszewskiego które mogłyby mi się przydać.... w zasadzie nie znam jego utworów nie wiem nawet czy jakiś stanowi lekturę?? byłąnbym wdzieczna jakbyś pomogła papa

madzia_18

hej:) jeszcze raz dziekuję za pomoc...oczywiście że poszukam... z lektur zamierzam któreś z tych dać:
Faust
Mistrz i Małgorzata
Biblia
Boska Komedia

madzia_18

hej:) jeszcze raz dziekuję za pomoc...oczywiście że poszukam... z lektur zamierzam któreś z tych dać:
Faust
Mistrz i Małgorzata
Biblia
Boska Komedia

madzia_18

Jest też taka książka Marka Twaina: "Tajemniczy przybysz". Bardzo dobra, bardzo szybko się czyta.

agisek

A w ogóle to mogłabyś się postarać o taką antologię: "Diabli wiedzą co...". Są to opowiadania i wiersze polskich pisarzy z diabłem w roli głównej. Wydane przez Iskry w 1972 roku.