co chwila coś nie działa, nie ma wielu potrzebynch opcji. Ten serwis to totalna żenada.

MistrzSeller

Nie przesadzajmy.
Na pewno nie totalna.

GarvinSitho

Totalna, nawet nie można zrobić listy posiadanych filmów, wyszukać też nie można niczego dokładnie. FA wprowadza głupie opcje, które nic nie dają zamiast faktycznie polepszać funkcjonalność

użytkownik usunięty
MistrzSeller

A po co komu na internetowym portalu lista posiadanych filmów? Każdy może sobie zrobić taką listę w wordzie, excelu, albo w zeszycie.
Jak to wyszukać nie można niczego dokładnie? Może źle formułujesz zapytanie?
Jakie głupie opcje wprowadza i jak konkretnie ma polepszyć funkcjonalność?

Żeby mieć dostęp do wszystkich informacji o danym filmie. Poza tym zrobienie takiej listy jest pracochłonne. Zwłaszcza jeśli miały by tam być wszelkie dane na temat filmu. Poza tym nawet takie lubimy czytać ma taką opcje/

Niczego nie można tu wyszukać. Jak chcesz filmy francuskie to będzie ci pokazywać przez większość stron kooprodukcje z ameryką. Czego nie mozna odfiltrować. Jak wybieram gatunek fantasy to mi pokazuje zarówno familijne dla dzieci, dramaty jak i filmy gdzie fantasy jest tyle co kot napłakał. Przez to szukanie czegokolwiek to jak szukanie igły w stogu siana, bo jest w wynikach kupę niepotrzebnych rzeczy, których nie można odfiltrować.

Poleć film, przecież to można było bez problemu zrobić przez PW.

Polepszyć- wyszukiwarkę, naprawić rozmaite błędy i kupę innych rzeczy.

użytkownik usunięty
MistrzSeller

Przecież masz dostęp do wszystkich informacji o danym filmie - wystarczy go znaleźć. Nie wiem co tu ma do rzeczy, że coś tam ma taką opcję - to tylko niepotrzebny bajer. Jak ktoś chce się pochwalić posiadanymi filmami może sobie zrobić listę na blogu.

>"Niczego nie można tu wyszukać."
Bzdura.
Jeśli w ogóle możliwe jest wprowadzenie tylu różnych kryteriów to pewnie, dobry pomysł.

Poleć film można bez problemu zrobić przez PW, ale listy posiadanych filmów już nie można zrobić sobie samemu, tylko trzeba wprowadzić taką opcję? Cóż za konsekwencja.

>"naprawić rozmaite błędy i kupę innych rzeczy."
Jakie błędy i jakie inne rzeczy? Na razie napisałeś tylko o problemach z wyszukiwarką i niepotrzebny pomysł z listą.

MistrzSeller

No to zrób tak jak Ci kolega pisał.
Na fw możesz to trzymać np. na nieopublikowanej notce na blogu , później możesz przechowywać w Excellu ( sam tam trzymam ) , lub założyć zastępczą bazę na IMDB.

No to chyba jesteś masochistą skoro próbujesz jakiś film na fw wyszukać.
Mi nie przeszkadza wyszukiwarka , bo z niej nie korzystam , lepiej wklepać w google jakiś top lub po prostu poszperać w angielskojęzycznej wiki.

Polecanie filmów to akurat kolejny niepotrzebny bajer , który pobiera tylko pamięć.
Ja bym np. wolał filtry w wypowiedziach i w zakładce 'chce zobaczyć' a poza tym więcej publicystyki i artykuły dłuższe niż dwie linijki.
Taka konkurencyjna Stopklatka pisze lepsze artykuły i od czasu do czasu dodaje też różnego rodzaju topy , poza tym za niedługo wchodzą do telewizji.
A filmweb miast pójść w stronę Stopklatki , idzie bardziej w portal społecznościowy wzorem Facebook'a.
Nie zdziwię się jak niedługo dodadzą zaczepki , tablicę i inne wieśniackie 'gadżety' z tego portalu.

GarvinSitho

Nie, mi chodzi o to, by mieć od razu dostęp do danych na temat filmu. Robienie takiej listy w Exelu to mordęga. Mi chodzi o coś takiego by tylko kliknąć dodaj przy poszczególnych filmach i w ten sposób tworzyć listę.
IMDB ma koszmarny interfejs (nie wiadomo co gdzie jest), poza tym jest po angielsku, a ja angielskiego nie znam aż tak świetnie.

Jak mam wklepać w google skoro ja szukam np. filmu fantasy. Jak wpisze film fantasy w google to mam jeszcze więcej śmieci niż na fw. A co do topów, to to, że komuś coś się podobało nie znaczy, że mi spodoba. Ja szukam filmów po jego elementach (gatunku, miejscu akcji itp.)
Mi zależy na wyszukiwarce z możliwością odsiania tego czego nie chce. Tak jak na portalu myanimelist.

MistrzSeller

Tak jak zawsze się kłócimy na forum, tak tutaj w tej sprawie podzielam twoje zdanie. FW mógłby wprowadzić potrzebne funkcje zamiast kolejne fejcdzbukowe graty. Filtrowanie z negacją gatunków / krajów ma w tej chwili najwięcej głosów spośród wszystkich petycji
http://filmweb.uservoice.com/forums/199182-general/suggestions/4448201-filtrowan ie-bazy
Niestety kompletnie zero zainteresowania ze strony portalu. Nawet nie ma statusu "analizowany".

W ubiegłym tygodniu jeden z użytkowników sam napisał skrypt do odfiltrowywania
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Wi%C4%99cej+opcji+w+bazie+film%C3% B3w,2182393
Na razie działa tylko na gatunkach ale możliwe że zostanie to rozszerzone także o kraje.
Z gatunkami jest też inny problem, bo jak słusznie zauważyłeś są one czasem niewłaściwie przypisywane. To wszystko jest spowodowane tym, że strona działa na zasadzie kopiowania materiałów z innych serwisów zamiast samemu sprecyzować cechy charakterystyczne dla danych gatunków. Na przykład imdb nie ma podgatunków dramatu i dlatego jeśli chcesz poszukać czegoś takiego na FW to znajdziesz tylko 289 dramatów społecznych w przeszło półmilionowej bazie. Albo dramat sądowy - 56 filmów, płaszcza i szpady - 32. Inną ciekawą rzeczą jest podział filmów na thrillery i dreszczowce. Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić jakie są między tymi dwoma różnice?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dreszczowiec

gagarin77

filmweb.uservoice? Ile jeszcze takich ukrytych stron tutaj macie? A może to wcale nie jest nic ukrytego? Ale jak się to znajduje?

użytkownik usunięty
gagarin77

Jak można znaleźć tą stronę?

Jak można znaleźć tą stronę? - Tylko przypadkiem, nie ma o tym żadnych informacji na portalu (przynajmniej mi o czymś takim nie wiadomo). Bodajże we wrześniu patkot zapodał link w jakimś temacie na forum i wtedy to podłapałem.

użytkownik usunięty
gagarin77

A myślałam, że mnie poinstruujesz jak odszukać tą stronę, a tu widać będę musiała korzystać z podanego przez ciebie linku. chwali się redakcji, że pyta użytkowników o zdanie, ale już mniej za to, że mało kto potrafi do tego dotrzeć. Ale jest tu pewna wada w systemie, bo wypowiadają się tylko za wprowadzeniem jakiejś funkcji.

MistrzSeller

Ok rozumiem o co chodzi tylko nie rozumiem po co miałoby to być wprowadzane.
Fakt IMDB nie jest zbyt przejrzysty , ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić i jest to największa baza filmowa w internecie i ma masę ciekawych bajerów i rzeczy , których fw nie posiada.
Chyba Twój angielski nie jest na tyle słaby , by nie znać słów takich jak search , add czy movie?
Sam stoję cieniutko z angielskim , ale na IMDB nie ma jakichś wyszukanych zwrotów i przypomina to raczej Basic English niż normalny angielski.
A tak w ogóle to większość nazw filmów jest przetłumaczona , więc szukanie filmów nie stanowi większego problemu.

Fantasy to przecież nie jest niszowy gatunek.
Masz nie wpisywać samo fantasy tylko fantasy + podgatunek ( jaki Cię tam interesuję ) + do tego top i nie będzie śmieci.
Tutaj np. masz dark fantasy:
http://www.quietearth.us/articles/2011/05/09/13-dark-fantasy-films-to-watch-whil e-you-wait-for-CONAN

Ale skąd możesz wiedzieć , że coś Ci się nie spodoba nie oglądając tego? Przecież wiadomo , że nie będziesz trafiał na same dobre filmy i czasem trzeba się trochę przejechać , by trafić na perełkę w swoim gatunku.
Topy służą też do wyszukiwania filmów , które nie występują w standardowych rankingach , bo są mniej znane lub po prostu nie trafiają do wszystkich.
Zresztą zanim powstanie takowa przeglądarka to minie parę ładnych lat , zakładając , że w ogóle powstanie.

GarvinSitho

Tylko ja nie szukam konkretnego podgatunku, tylko określony styl fantasy, który chyba nie ma nazwy. A wtopach są najczęściej tytuły najbardziej popularne.
Znam swój gust i wiem że dramaty fantasy mnie nudzą, familijne fantasy mnie wkurza swoją dziecinnością. Ja chce szukać wszystkie takie tytuły o określonych kryteriach, a nie tylko te które ktoś uznał za najciekawsze.

użytkownik usunięty
MistrzSeller

Uważaj, bo jeszcze któryś z moderatorów się wkurzy i Ci konto zablokuje, hehe.

MistrzSeller

Wystarczy wpisać odpowiednią frazę , by znaleźć filmy mniej popularne.
Poza tym ja mówię o topach jednego użytkownika a nie średniej wszystkich użytkowników danego portalu.
Zresztą rób jak uważasz.

GarvinSitho

Nie, jak wpisuje filmy mniej popularne romans to nie wyskakuje mi nic co by miało chociaż jeden tytuł. Jak wpisałem Film o miłości z romantykiem też nic nie znalazło.

MistrzSeller

Jak wpisujesz po Polsku to nawet się nie dziwię , że nic nie znajdujesz.
Wpisujesz frazę 'underrated romantic movies' i wyskakuję przykładowo taka lista:

http://letterboxd.com/lordcookie/list/underrated-romance/

GarvinSitho

wpisuje po polsku bo nie znam tak dobrze angielskiego. Poza tym chodzi mi o filmy, które można obejrzeć z polskim tłumaczeniem.
Poza tym i tak to jest szukanie w ramach jednego gatunku. A filmy z jednego gatunku są sobie nie równe. Bo nie wszystkie romanse mają romantyczny klimat. Lista którą podałeś mało daje bo tam są tylko ogólnie romanse. Jak chce znaleźć coś konkretnego to i tak nie mogę znaleźć.