w ten oto magiczny sposób odechciało mi się dodawać daty premier.

Kniaz4815

No popatrz, a wydawało mi się że nowe limity są bardziej praktyczne.

Można dodać za jednym razem aż 18 elementów (3 kontrybucje po 6 dat premier).

Teoretycznie powinno to przyspieszyć proces weryfikacji oraz ułatwić dodawanie.

patkot28

Gorzej dla filmów, mniej znanych przy których jest 1 - 2 premiery, już wcześniej rzadko ktoś to dodawał, teraz dla 1pkt niewielu to pododaje.

Last_Ronin

Jeśli komuś zależy to i tak doda......
Dla innych liczy się zdobywanie punktów, a dla innych to wewnętrzna satysfakcja w uzupełnianiu niszowych filmów.....

Twoją dedukcją można by iść dalej i stwierdzić że nie warto dodawać kraju czy gatunku, bo tam też mało punktów ...... a jednak kolejka jest i ktoś jednak to uzupełnia ....

promil77

To nie jest żadne wytłumaczenie, sprawa tylko się pogorszy dla tych filmów i to jest konsekwencja. Plusem jest to że szybciej będziemy mogli dodawać całe stosy premier. Całkowicie mnie nie zrozumiałeś, wpierw zostańmy przy premierach bo na ten temat się wypowiadałem, jestem jak najbardziej za zlikwidowaniem punktacji na portalu, ale niestety trzeba przyznać że ci którzy najwięcej dodają, omijają krótkie kontrybucje za których jest mało pkt. bo gonią w rankingu (z wyjątkami, kilkoma) co za tym idzie 1 - 2 premier bardzo mało będzie dodawanych.

Last_Ronin

Nie zgadzam się.
Ja akurat uzupełniam głównie (rzadko kiedy trafi się, że uzupełniam premiery przy innych produkcjach) premiery w kinematografii indyjskiej. Znaczna większość produkcji ma 1-2 premiery. Czasem się zdarzą z większą ilością, ale w większości nie przekraczają one 3 premier. W tym i tak większości nie można dodać, bo na liście festiwali nie ma festiwali nastawionych na indyjskie kino i najczęściej z 5 premier na imdb dodaję 2 albo 3, albo tylko premierę w Indiach. Więc?
Jeśli interesujesz się konkretnym aktorem, czy kinematografią z danego krajuto zadbasz o to, żeby każdy film miał dokładne premiery, nawet jeśli ma raptem tylko premierę krajową.

Pozdrawiam.

julCia69

W sumie tylko winny się tłumaczy :D, napisałem "bo gonią w rankingu (z wyjątkami, kilkoma)" bo wiadome jest że nie wszyscy. Tylko zastanawia mnie parę kwestii, min. skąd tyle pkt. na miesiąc skoro dodajesz po 1 premierze, i np. trzy osoby w obsadzie, wykluczając całkowicie recenzje. Czyżby bollywood był aż taką skarbnicą punktów. Mam jednak nadzieje że naprawdę ci się to udaje. Tylko ile takich którzy są naszym całkowitym przeciwieństwem.
Pozdrawiam.

Last_Ronin

1). Przy filmach tamilskich i telugu jest zawsze sporo plakatów, więc dodawania na 2-3dni, jak nie lepiej;
2). Obsady - zajmują czasem po 2-3 dni;
3). Recenzji nie robię, ale dodaję ciekawostki - zarówno do osób, jak i do filmów (a przy filmach jest sporo ciekawostek i dodawania jest czasem na tydzień);
4). Czasem błędne są wiązania;
5). Były momenty, że weryfikacja premier była tak dobra, że miałam pustą kolejkę jednego dnia i kilka razy dodawałam;
6). Jakieś nieznaczne poprawki przy osobach.
Zresztą jeżeli masz chęć mogę podesłać screena.

Poza tym Bollywood to kino z Mumbaju, a każdy stan z Indii ma swoją własną kinematografię, a więc tak, kino indyjskie jest całkiem niezłą skarbnicą punktów pod warunkiem, że wie się, gdzie szukać. :) I nie opierasz się tylko na tym, co twierdzi imdb, bo czasem są błędy.

Pozdrawiam. :)

julCia69

"2). Obsady - zajmują czasem po 2-3 dni;"
Tak, ale często przy obsadach zostają tzw. końcówki, czyli całość ma 23 pozycje, to jednego dnia dodamy 20 do max limitu a drugiego niestety już możemy dodać tylko 3, u mnie się to często zdarza.
"4). Czasem błędne są wiązania"
Oj to akurat bardzo rzadko chyba.
"5). Były momenty, że weryfikacja premier była tak dobra, że miałam pustą kolejkę jednego dnia i kilka razy dodawałam;"
Zgadzam się, na samym początku istnienie owej kontrybucji, też tak robiłem, ostatnio znów podgonili na chwilkę, jednak obecnie kolejka jest kilkudniowa.
"6). Jakieś nieznaczne poprawki przy osobach."
Tutaj też się zgodzę, codziennie można wyrobić za to dodatkowe pkt, sprawdzane co kilka godzin.
"Zresztą jeżeli masz chęć mogę podesłać screena."
Nie szukam, ofiar i nigdzie nie pisałem, że kłamiesz.
Bollywood to tak potocznie wypaliłem, bo akurat nie znam się, na kinematografii tego regionu i prawdę mówiąc, fanem też nie jestem. Bardziej bazuje na Japonii, gdzie gł. źródłem nigdy nie jest IMBD.
A co z opisami?
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Co+dodawa%C4%87+poprawia%C4%87+Vol .+2,2014217
Szkoda, że akurat tu niewielu z tych którzy tworzą portal, dla pasji, nie poprawia obsad.

Pozdrawiam.

Last_Ronin

-> "Tak, ale często przy obsadach zostają tzw. końcówki, czyli całość ma 23 pozycje, to jednego dnia dodamy 20 do max limitu a drugiego niestety już możemy dodać tylko 3, u mnie się to często zdarza."
Skąd ja to znam. Jednak nie zraża mnie to :) Skoro ma być pełna obsada i pełna filmografia u każdego to nie widzę w tym nic trudnego. Chociaż pamiętam, że ktoś rzucił pomysł, żeby zostać przy limicie 20 osób do obsady, ale jeżeli nie zostanie wykorzystane wszystko to, żeby wykorzystać to przy innych, gdzie są brakujące 2-3osoby. Z jednej strony ciekawy pomysł, z drugiej jednak ma swoje minusy.

-> "Oj to akurat bardzo rzadko chyba."
Dość często przy filmach z Indii masz sytuację taką, że film X bazuje na jakimś hollywoodzkim, czy innym, ale bazuje, a nie jest remakiem.

-> "Zgadzam się, na samym początku istnienie owej kontrybucji, też tak robiłem, ostatnio znów podgonili na chwilkę, jednak obecnie kolejka jest kilkudniowa."
Jednak czasem się zdarza, że podgonią. :)

-> "Bollywood to tak potocznie wypaliłem, bo akurat nie znam się, na kinematografii tego regionu i prawdę mówiąc, fanem też nie jestem. Bardziej bazuje na Japonii, gdzie gł. źródłem nigdy nie jest IMBD"
To już wiesz, że w Indiach nie istnieje tylko Bollywood, ale jest Kollywood, Tollywood, Mollywood itd. :)
Na kinie japońskim się nie znam, nie ruszam więc. Każdy powinien zajmować się tym na czym się zna, prawda?

Opisy rzadko kiedy robię - chyba, że znajdę literówkę albo jakiś błąd to przeprawiam, ale to się zdarza raz pół roku. Dłuższymi tekstami się nie zajmuję, bo nie czuję się aż tak pewnie.

julCia69

"Chociaż pamiętam, że ktoś rzucił pomysł, żeby zostać przy limicie 20 osób do obsady, ale jeżeli nie zostanie wykorzystane wszystko to, żeby wykorzystać to przy innych, gdzie są brakujące 2-3osoby. Z jednej strony ciekawy pomysł, z drugiej jednak ma swoje minusy."

Z jednej strony dobry pomysł, ale z drugiej strony namnożyłoby się tylko kontrybucji i kolejka by jedynie rosła. Ja uważam, że przydałoby się zwiększyć po prostu limit elementów, bo przecież i tak zazwyczaj weryfikatorzy sprawdzają wszystkie kontry do obsady naraz, jeżeli widzą, że dana osoba dodała obsady w dwóch czy trzech kontrach.

julCia69

Dokładnie jak napisał niżej They_Are_Not_You ja bym zwiększył limit elementów i to już moim zdaniem by bardzo pomogło, także w kwestii kolejek.

"Dość często przy filmach z Indii masz sytuację taką, że film X bazuje na jakimś hollywoodzkim, czy innym, ale bazuje, a nie jest remakiem."
Osobiście, tylko kilka razy spotkałem się z powiązanymi filmów Indyjskich do hollywoodzkich produkcji, może to jakieś romansidła dla tego na nie nie wpadam.

"To już wiesz, że w Indiach nie istnieje tylko Bollywood, ale jest Kollywood, Tollywood, Mollywood itd. :)
Na kinie japońskim się nie znam, nie ruszam więc. Każdy powinien zajmować się tym na czym się zna, prawda?
Mogę się tylko domyślać że jest tego znacznie więcej, bardzo chciałbym by tak było.

"Opisy rzadko kiedy robię - chyba, że znajdę literówkę albo jakiś błąd to przeprawiam, ale to się zdarza raz pół roku. Dłuższymi tekstami się nie zajmuję, bo nie czuję się aż tak pewnie."
Jestem w stanie udostępnić materiały na opisy, lecz tylko na poprawki, bo za dużo mam materiału by to kiedykolwiek wykorzystać.

Pozdrawiam.

julCia69

I jeszcze takie małe pytanko:
W twoich współtworzonych najwyżej na liście masz kilka filmów, które są całkowicie puste (Poza jakąś ciekawostką i innymi drobnostkami) a za ich tworzenie zagarnęłaś (wg strony) od 91 do 634 pkt. jak to jest możliwe, cóż to za bug?
http://www.filmweb.pl/user/julCia69/filmContribs

Last_Ronin

To pewnie nie bug, tylko różnice opinii weryfikatorów dotyczace powiązań miedzy tymi filmami :)

GodFella

640 pkt, niezłą mi różnica zdań :D

Last_Ronin

Bywały większe.

GodFella

Tylko świadczy o społeczności weryfikatorów. :P

Last_Ronin

Nie tylko, ale w zakresie, w jakim dotyczy to wcale nie jest powiedziane, ze świadczy źle albo nie calkiem źle, choć rozbiezności interpretacyjne sie oczywiście zdarzają.

W końcu to nie weryfikatorzy stworzyli filmy, które nie wiadomo czy sa powiązane czy nie :) I nie weryfikatorzy tworzą zasady wiązań :) I nie do wszystkiego da sie stworzyć obiektywne, przejrzyste zasady :) itd ;)

GodFella

Nie jest też powiedziane że świadczy dobrze. :P
Oczywiście że nie da się stworzyć całkiem obiektywnych zasad, tylko że w moim przypadku jest tak że gdy weryfikator nie wie, nie jest pewien, to mi kontrybucje po prostu odrzuca, nie prosi mnie o jej usunięcie, co przecież mógłbym zrobić bezproblemowo. A co do 640 pkt, za wiązania to przecież multum filmów, jak to mogło się stać skoro sprawdzają to ludzie z "głową".
This Is Madness...

Last_Ronin

No widzisz, skoro elita nie jest w stanie tego "rozkminić" to problem rzeczywiście musi byc spory...

GodFella

Toż to zdrada stanu, strony, szpiegostwo IMBDowskie. Tylko pad jaki osąd to podchodzi? :P

Last_Ronin

GodFella mnie wyprzedził i rozwiał Twoje wątpliwości. ;-) No, ale ja niestety nie mam wpływu na dostawcę prądu (m.in.).

Pozdrawiam.

julCia69

Tak zrobił to GodFellowski i partnerzy. Szukam kolejnych sensacji i ekscesów :P.
Pozdrawiam.

Last_Ronin

Poradzę Ci coś. Tak zrobili moi koledzy i mają rozrywkę cały czas: ożeń się. :D

julCia69

Ożenić się dla rozrywki? A miłość gdzie? Dziwni koledzy...Wole żyć w "kombinacie", dziewczynę i tak mam cały czas obok.

Last_Ronin

Chodziło mi o to, że jak oni się ożenili to zyskali rozrywkę: gdzie nie pójdą to mają kontrolę. ;)
Chyba konkubinacie? :)

julCia69

A to kapcie. Czy to oczy, czy brak poczucia humoru? Że nie zauważasz "" .

Last_Ronin

" jestem jak najbardziej za zlikwidowaniem punktacji na portalu, ale niestety trzeba przyznać że ci którzy najwięcej dodają, omijają krótkie kontrybucje za których jest mało pkt. bo gonią w rankingu (z wyjątkami, kilkoma) co za tym idzie 1 - 2 premier bardzo mało będzie dodawanych."

limity muszą być inaczej byś czekał na sprawdzenie materiałów z 5 lat ;)

Wydaje mi się że dodawanie premier do 3 filmów dziennie to nie mało, porównując to do innych materiałów (obsada 1 film dziennie; kraje, gatunki 2 filmy dziennie , nowy tytuł jeden)

Ten limit to wyśrodkowanie dodawania filmów z małą i duża liczba premier, powiedzmy sobie szczerze nigdy wszystkich nie zadowoli a trzeba wybrać optymalne rozwiązanie.

promil77

Nigdzie nie pisałem o zlikwidowaniu limitów :) .
Dokładnie, pod tym względem kontrybucja się poprawiła, ale o tym już pisałem. "Plusem jest to że szybciej będziemy mogli dodawać całe stosy premier."
Dla mnie dalej filmy z wieloma premierami (czyt. duże produkcje) są na lepszej pozycji.

patkot28

Nowe zasady dodawania zostały gdzieś opisane?

They_Are_Not_You

Chyba nigdzie, ale widzę że ostatnie kontrybucje które mi sprawdzono miały 1 punkt za dwa elementy, a wcześniej były 2 punkty za dwa elementy

patkot28

Masz rację patkocie, całe szczęście zmieniły się również limity.

patkot28

Patkocie28, widząc 7-dniową kolejkę dat premier powątpiewam w ten przyspieszony proces weryfikacji :)

użytkownik usunięty
Kniaz4815

Już jest 8 dni.

Kniaz4815

Dzięki za temat. Gdybym nie przeczytała to bym nie wiedziała i bym się dziwiła, dlaczego czwartej kontry nie mogę dodać...

julCia69

Ja niestety przeczytałam dopiero po dodaniu premier. Na stronie ustawień kontrybucji nadal limit wynosi 4. Najwidoczniej każdy użytkownik ma się sam domyślić, że zaszły zmiany.

Kniaz4815

Mam tylko nadzieję, że weryfikatorzy nie będą klepać odrzutów całości, jak komuś w tylko jednym przypadku majznie się dzień premiery albo nie skopiuje mu się cudzysłów przy festiwalach :P

Freeman47

jednak odrzucają z takich pomyłek. Idiotyzm...

Kniaz4815

to straszne.

Kniaz4815

Skoro jest już taka zmiana to może by tak zaktualizować tą stronę?
http://www.filmweb.pl/contrib/status

jojo1987

W tabelce również brakuje informacji o podpisywaniu galerii (jaki limit dzienny, ile zdjęć na kontrybucję oraz jaka punktacja). No i jaka jest kolejka.

Pozdrawiam.

Kniaz4815

Uważam, że dokonywanie takich zmian jest niefair wobec dodających. Powinni najpierw wyczyścić kolejkę czekających dat premier. I wszystko bez żadnego poinformowania, żadnej wiadomości że zmieniono sposób dodawania dat... Ignorancja całkowita.

Kniaz4815

Póki jest jeszcze sporo filmów, gdzie można dodać po kilkanaście dat premier, to takie rozwiązanie jest w sumie spoko. Lecz za jakiś czas gdy zostaną same filmy, gdzie można dodać tylko jedną lub dwie daty premier, to przydałoby się jednak powrócić do starego modelu dodawania kontrybucji (czyli 4 kontrybucje, zamiast 3), a punktacja jest mi akurat obojętna :)

Kniaz4815

"Polskie premiery dodaje wyłącznie redakcja."

:/

They_Are_Not_You

Tradycyjnie nawet nie pofatygowali się z wyjaśnieniem

Kniaz4815

Kolejny raz nic nie wiemy o zmianach, co za syf...

Last_Ronin

Ta informacja jest każdorazowo wyświetlana (na czerwono) przy próbie dodania lub poprawienia polskiej premiery.

rafa396

a powinna być najpierw w FAQ

Kniaz4815

Dokładnie, tymczasem w FAQ dot. Dat Premier nic się nie zmieniło i nadal jest napisane, że redakcja dodaje premiery z obecnego roku i z lat przyszłych.

Kniaz4815

Ja na początku myślałem że to błąd i dopiero na forum sprawdziłem że nie jestem wyjątkiem. Ale najwyraźniej sami mamy się wszystkiego domyślać i tak drodzy użytkownicy, dalej udawajmy że jest wszystko w porządku, gdy robią z nas buraków.