Jak interpretujecie ocenę 4-gwiazdkową, jak byście opisali ocenę "Ujdzie"? Czym musi charakteryzować się film i Wasz odbiór filmu, żeby zasłużył na taką ocenę?
Dla mnie to film, który oceniłabym jako słaby (3), ale ponieważ posiada jakiś jeden wybijający sie pozytywnie element, np. zdjęcia, gra jednego z głównych aktorów, porusza istotny temat, to daję mu ocenę 4.
Ciekawe pytanie:-)
4 to taka filmowa miernota na krawędzi, która miała jakiś mały potencjał na coś więcej, ale nie wyszło. Czasami z kolei to wysoka nota, jeśli wszystko wskazuje na 1 lub 2, a tu miła niespodzianka ;p
Zbyt dobry na 3 i zbyt słaby na 5 - czyli tak pomiędzy.
Ciekawostka historyczna: Jeszcze 13 lat temu ta ocena miała przypisany opis "Poniżej oczekiwań". Uznano, że nie pasuje on do tej noty i zmieniono na "Ujdzie".
Ciekawe, bo dla mnie te Poniżej oczekiwań jednak brzmi dużo lepiej dla tej oceny. Ujdzie ma dosyć pozytywny wydźwięk, te hasło powinno być dla piątki albo szóstki.
Poniżej oczekiwan to pojecie mylace bo ja nie oczekuję niczego konkretnego od filmów wiec jak mam ocenic czy spelnil oczekiwania? :)
No to w tym przypadku poniżej czegoś innego:-D. Tylko trzeba by było znaleźć jakieś odpowiednie pasujące słowo.
Powyzej oczekiwan bylo idotyczne.
Mogłeś oczekiwać, że film będzie bardzo dobry, a był tylko dobry. Nie dasz z tego powodu oceny 4.
Toteż pozbyto się tej idiotycznej nazwy.
a propos Twojej ciekawostki historycznej - nie wiesz może czy w przeszłości również inne oceny na Filmwebie nosiły inne nazwy? plus, co ciekawe, na różnych wersjach językowych strony Allocine - w tym macierzystej francuskiej - nazwy ocen przyporządkowane do gwiazdek są identyczne jak te filmwebowe. ciekawe kto w nazewnictwie ocen był pierwszy - Polacy czy Francuzi?
Od 1998 roku do czerwca 2006 obwiązywały same numery od 1 do 10.
W czerwcu 2006 do numerków dodano następujące opisy.
Nieporozumienie (1),
Bardzo zły (2),
Słaby (3),
Poniżej oczekiwań (4),
OK (5),
Niezły (6),
Dobry (7),
Bardzo dobry (8),
Rewelacja (9),
Arcydzieło! (10).
Potem między marcem, a majem 2010, kiedy wszedł biało-czerwony motyw, zmieniono opisy na te obowiązujące do dzisiaj.
Co do Allocine, to tam dopiero w listopadzie 2011 wprowadzili opisy obok not.
1 - Weak sauce :(
2 - Terrible
3 - Bad
4 - Poor
5 - Meh
6 - Fair
7 - Good
8 - Great
9 - Superb
10 - Totally ninja!
W moim odczuciu taki film jest poniżej przeciętnej,ale nieco wyżej od zupełnie słabego. Po prostu nie spełnił oczekiwań i nie obejrzę go ponownie,ale widziałam znacznie gorsze produkcje dlatego przyznałam mu 4 gwiazdki,ponieważ nie wzbudził we mnie zupełnego zażenowania oraz niesmaku.
O, to jest najbliższy opis mojemu sercu :D ale ja rzadko kiedy daję 4, bo też staram się nie marnować czasu na nędzne filmy. 4 to dla mnie właśnie nędzny. Czyli niby słaby, ale można dostrzec w nim niewielki pozytyw
Dla mnie raczej kiepski film, którego na pewno nikomu bym nie poleciła i sama bym drugi raz nie obejrzała, ale z jakichś względów nie jest aż tak beznadziejny, żeby dać mu ocenę 1-3. Wystawiam taką ocenę, kiedy film mi się nie podobał, ale było w nim jakieś - ledwie dostrzegalne, ale jednak - światełko w tunelu. Może to być jakaś pojedyncza scena lub cokolwiek pozytywnego, co finalnie nie miało szansy przebić się w gąszczu miernoty.
Ujdzie czyli dla mnie poniżej średniej ale jeszcze da się obejrzeć. Miał jakiś tam pozytywny aspekt pozytywny w przeciwienstwie do 3/10 gdzie nic sie na plus nie wyroznialo.