Od pewnego czasu zastanawiam się po co są akceptowani "aktorzy" którzy zagrali widza albo nie wiadomo kogo ((nie wymieniony w czołówce). Efekt jest taki http://moulin.rouge.filmweb.pl/ , coś strasznego, chciałam tu napisać że ja nie przyłożę do czegoś takiego ręki i nie akceptuje osób, które zagrały tylko w jednym filmie, chyba że dana osoba ma zdjęcie na imdb.com.
Dziękuję za uwagę!

Dragolia

A np. przy weryfikowaniu filmografii, gdzie na imdb jest ról dwu- i trzecioplanowych mnóstwo i nie jesteś w stanie sprawdzić czy są właśnie takie, co zrobisz? Jeśli zaakceptujesz, to wyjdzie na to samo jakbyś zaakceptowała przy obsadzie. Jeśli nie, filmografia będzie niekompletna, a to mija się z celem tego portalu, prawda? Inna sprawa, że powinna być jakaś możliwość rozróżniania ról pierwszo- od trzecioplanowych...

Dragolia

W zasadzie popieram, ale może się zdarzyć sytuacja, że w obsadach zostaną pominięte osoby bardzo dla filmu istotne. Ot chociażby przykład: w filmie Psy w kosmosie gra niejaka Deanna Bond. Jest to jej jedyna rola filmowa, a jej bohaterka nie ma nawet imienia. Niemniej jednak każdy kto oglądał film wie, że dziewczyna jest jedną z głównych postaci. Dla porównania, Noah Taylor, ktory ma i zdjęcie i sporą filmografię, w tymże filmie zagrał rolę epizodyczną.
Pozdrawiam

Dragolia

A czy nie chodzi o to, żeby baza była możliwie kompletna.
OWszem przy filmie może to i irytowac, jednak przy aktorze chciałoby się widzieć jednak pełną filmografię a nie tylko wybraną.

Dragolia

efekt, który opisałaś występuje z powodu małych niedociągnięć w systemie dodawania obsady (a dokładniej w przydzieleniu pozycji na liście aktorów) ..

trzecioplanowi aktorzy są potrzebni - bo tylko dlatego, że rozpoczynają karierę - nie można jak Ty to mówisz ich po prostu nie dodawać!!! a nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że za zdjęcie w profilu jakiejś osoby na IMDB / taka osoba musi zapłacić kilkanaście dolarów (pewnie jedynie Ci sławni maja gratis) - jeśli chcesz się dowiedzieć ile - kliknij na miejsce na zdjęcie kogoś kto nie ma (zresztą za plakaty tez trzeba płacić)...

problem leży po innej stronie - trzeba zmodyfikować system i umiejętnie oddzielić aktorów trzecioplanowych od tych najważniejszych..

Dragolia

Chodzi mi o te osoby które zagrały totalne epizody , tak jak jest na przykład w Moulin Rouge, np. Stagehand, Fan Bearer, widz itp i to jest ich jedna jedyna rola jak dotąd. W filmie Psy w kosmosie gra niejaka Deanna Bond, ale to nie jest epizod, są filmy w których główne role zagrały osoby dla których był to film pierwszy i ostatni, ale jest to ważna rola a nie epizodzik w postaci widza czy kobiety na ulicy. Ostatnio weryfikowałam obsadę w której był 3 letni chłopczyk grający płaczące dziecko, nawet znalazły się tam niemowlaki.........

Dragolia

Akurat w związku z niemowlakami to należy ich zawsze dodawać. Skąd wiesz, że ten "niemowlak" za 20 lat nie będzie w czołówce najlepiej zarabiających aktorów świata?? W takim wypadku dużo osób będzie ciekawa, jak taki ktoś zaczynał karierę z filmem.

Dragolia

nieważne czy ten niemowlak będzie w przyszłości drugim Tomem Hanksem czy też nie - pożyjemy zobaczymy - ale nie ma co specjalnie ich nie dodawać tylko dlatego, że to ich pierwszy film - kto wie może będą następne - dlatego proszę nie rób tak - i nie dokonuj selekcji .. !!

Dragolia

Mam pytanie dotyczące tej kwestii: dlaczego obsada nie jest ułożona wg rangi ról? Pierwszoplanowe, drugoplanowe itd? Moim zdaniem na górze powinny być bezwzględnie role pierwszoplanowe. Niestety, przeważnie tak nie jest. Non stop korzystam z wyszukiwarki i w tej chwili jest to odrobinę uciążliwe, bo często muszę wchodzić w tytuł i sprawdzać obsadę. Czy osoby, które ustawiają elementy mają na to zlewkę?

mojekonto1

Bo ludziom rzadko kiedy chce się układać to w sensownej kolejności, tylko żywcem kalkują z imdb, nie zaznaczając czasem nawet głównych ról.
Tak przy okazji - http://www.wadayaneed.com/images/cl216.jpg