kolejne pytanie dotyczace obsad.. mianowicie dodawałem dziś obsadę do pewnego filmu. problem polega na tym, ze w tej obsadzie na imdb było kilku aktorow, którzy grali gangsterów i wszyscy byli podpisani jako "gangster".
Jeżeli dodaję kilku takich aktorów do obsady na FW mam ich podpisać jako "gangster" czy przy każdym dopisać cyfre?
np.gangster #1
gangster #2
itd..
I przy okazji z jakiego dnia sprawdzacie obsady? Z gory dzieki:)
Ja bym napisała samego gangstera... :P
Z tego co wiem, to teraz sa sprawdzane obsady z czerwca 2006 :D
Nie numeruj "gangsterów" jeśli w źródle też nie są numerowani... (to moja rada)
Obsady sprawdzane są z 2 czerwca 2006 (dane na godzinę 12.00 dziś)
Pozdrawiam.
Mam kilka pytań apropo obsady. Jeśli ktos z doświadczeniem odpowie to bardzo dziękuje.
1. Kiedy dodajemy, korzystając z IMDB przy roli - "epizod"? Na IMDB nic nie wskazuje by go zaznaczyć, czy to na farta się dodaje przy jakichś rólkach (np kierowca, złodziej, mężczyzna na ulicy itp) czy są jakies konkretne wytyczne? Czy moge zaznaczyć sobie wg własnej woli byleby w miarę z sensem?
2. Co to da w praktyce? Czy to oznacza, że rola nie będzie wyświetlana na stronie głównej, tylko jak się dopiero kliknie na "pełna obsada"?
3. Czy przy takiej osobie będzie widniało że to „epizod”? Czy będzie taka informacja czy nie?
Wchodząc do największych obsad (np. „Władca”, "Terminator 4") nie ma takich przypadków by cos obok widniało. Nie ma epizodów po prostu.
FAQ podaje jakies "cameo apperence", ale nie spotkałem się jeszcze z takim czymś. Nawet przy największych właśnie pozycjach na IMDB nie ma takiego czegos, przynajmniej nie widze. A sam FAQ to już stary trochę. W dodatku na jakims blogu u kolorowego łba, widniało by zaznaczać własnie w takich rólkach. Nie wiem już.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.
Cameo to występ gościnny, z reguły kogoś znanego. Pełno tego w serialach, w fabularnych np. Hitchcock w swoich filmach robił cameo.
Takiego atrybutu na imdb nie ma, na fw to odpowiednik epizodu (te role nieskonkretyzowane głównie, tak jak piszesz).
Atrybutów na fw nie widać, ich zadaniem jest ustawianie aktorów w odpowiedniej kolejności na potrzeby wyświetlenia w obsadzie adekwatnie do istotności roli (choć to raczej nie jest doskonały system). Niestety niektórzy dodają wszystko jak leci w roli zwykłej, a niektórzy werowie to klepią, a potem nie chcą poprawiać, bo niby nabijanie punktów :) Potem jesli ktoś z adminów nie ustawi, to się robią kwiatki...
ustawianie głównych aktorów do przodu ma sens, ale aktorów z drugiej ligi, role epizodyczne, które mają rolę ustawioną jako główną, czy zwykłą, sensu poprawiania już nie ma :) i owszem moim zdaniem to nabijanie punktów przy najpopularniejszych filmach :)
a tak z innej beczki, to poprawianie kolejności poprzez zmianę rodzaju roli, przy obsadzie liczącej ponad 100 osób, czy w przypadku seriali ponad 1000 osób, nie ma racji bytu w mojej ocenie.
najlepszymi najpewniejszym rozwiązaniem jest ustawianie tego przez osoby mające do tego uprawnienia oraz w miarę umiejętne dodawanie na początku uzupełniania obsady.
"aktorów z drugiej ligi, role epizodyczne, które mają rolę ustawioną jako główną, czy zwykłą, sensu poprawiania już nie ma"
dlaczego? przecież taka osoba spada na dół.
numerowanie obsad nie praktykuje się już od dawna, ja nawet odrzucam w celach edukacyjnych, jeśli takie spotkam:)
Nie do końca prawdopodobnie zrozumiałem. Czyli mam nie używac w ogóle "epizod", tylko "główna" i "zwykła"?
Ad1. Jeśli dodajesz obsadę na podstawie Imdb to każda rola opisana jako Uncredited czyli Niewymieniony w czołówce ląduje właśnie jako epizod.
Ad2. W praktyce powoduje to tyle, że wchodząc na stronę danego filmu widzimy od razu aktorów grających główne role w tym filmie, a nie statystów pojawiających się przez kilka sekund na ekranie. Obsada jest przez to bardziej przejrzyście i czytelniej pokazana.
Ad3. Przy aktorze nie będzie takiej informacji. Opcja ta służy (jak już wspomniałem) uporządkowaniu ważności ról natomiast nie widniej to później nigdzie w formie zapisu obok roli czy gdzieś indziej.
Ad. "cameo apperence". Widnieje coś takiego w obsadach na Imdb. Widocznie na to nie trafiłeś do tej pory. To, że jest o tym wspomniane pomaga, bo sam kiedyś nie wiedziałem jak to przełożyć na rolę ;)
FAQ jest stare i nieaktualne ale czekamy od dawna na nowe, które ponoć jest już gotowe.
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości.
Do szefunciów. Dalibyście większej ilości userom, a właściwie weryfikatorom mozliwość ustawiania bolków w obsadzie na odpowiednich pozycjach, których nie da się zmienić z punktu widzenia zwykłego usera.
Jak dodaje i poprawiam obsady to czasami śmieszne sytuacje są, wszyscy stoją na głównych, a aktor który grał nawet tytułową postać stoi 45 w kolejnosci.
Wybierzcie spośród żółtych czy tam zielonych kilka samców i samic alfa i im dajcie takie uprawnienia. Mówię Wam, popoprawiają wiele rzeczy. Proszę.
Gdzie mam zgłaszać?
No dobra:
Michael Dudikoff na main position no 1. A ci co nie mają gościnnie dajcie na 5,6,7,8, do 20, żeby na 2-4 była ewentualna luka, by póxniej mieć mozliwość manewru.
http://www.filmweb.pl/serial/Cobra-1993-113018
Alec Baldwin. Jest na samym dole. Na szczyt go, zamiast Johna Lone,a. Zamienic ich. Reszta pięknie zostaje bo wysoko mamy panne Miler, McKellana. Film oglądałem.
http://www.filmweb.pl/film/Cie%C5%84-1994-4580/cast#role-actors
Ale czekaj joan. Nie powiesz mi chyba, że jak znajdę mało znany film, to też przestawicie. Np:
http://www.filmweb.pl/film/Ostatni+wojownik-1975-37899
Ja ten film oglądałem, nawet recenzje napisałem. Ale nie wierzę, że wer mi poprzestawia na dobre słowo. Jest w cały swiat, a powinno byc:
1. Yul Brynner
2. Max von Sydow
3. William Smith
Reszta to drugi plan.
Dajcie narzędzia to Wam poprzestawiam masę filmów, albo udostępnijcie np. Jendrkowi i innym. Będą przestawiać jak zobaczą cos mniej znanego. Portal będzie jeszcze lepszy.
Proszę bardzo :)
ps. ustawienie obsady można zgłaszać każdemu adminowi (niebieska główka), na pewno nie odmówi. mozna to zrobić na blogu albo w wiadomości prywatnej.
Jeju joan, jak teraz ładnie to wygląda. No, i taką obsadę to ja rozumiem. Ej, ja też chce takie zabawki i tak zamieniać i ustawiać i przestawiać, żeby było tak dobrze.
a teraz na poważne. Znaczy to u góry to też na poważnie jest. Ale teraz na poważnie inaczej. Po pierwsze to czy mozna to zgłaszać gdzies na blog? Z całym szacunkiem, ale ja mam taką manierę, że wysłanie PW z taka prośbą jest moim zdaniem niekulturalne. Czy to można zgłaszać na NB albo gdzieś?
Po drugie, nadal uznaje za zasadne poszerzyć takie mozliwosci dla Jendrka, Dodgera i świty i kilku najlepszych żółtych. Ja jestem jednostką, więc sam nic nie zrobię nawet jeśli będę zgłaszał takie rzeczy. Uznaje to za zasadne, bo musi być więcej osób niż 4 niebieskie łebki i kilku czerwonych, którzy stracili chyba trochę serca do filmów i bazy. W sile kupa.
Ogarnięcie setek tysięcy filmów nie jest możliwe dla garstki ludzi, nawet gdyby było ich i kilkudziesięciu, jeżeli zwykli użytkownicy nie chcą pomóc, choćby przez wskazanie jakie filmy wymagają ustawienia. Jak wygląda portal to jest zasługa w dużym stopniu dodających obsady. Oczywiście sam system nie jest doskonały ale przy odpowiedzialnym dodawaniu można by było uniknąć wielu "misz-maszy" na stronie obsady. Bajzel tworzy się chociażby przez niechlujne dodawanie obsad czyli wyrywkowo, tylko wybrane role, nie w kolejności, bez ustawiania ważności ról itp. Apele nie pomagały i zapewne nie pomogą a dobrze dodanych kontrybucji nie wolno jest odrzucać, choćby nawet wprowadzały "burdel" na stronę ...
Dobrze joan. Jak chcesz to moge podesłać Ci naprawdę spoooorooo do poprawy. Pytanie tylko brzmi: Ile tego byś chciała?
Bo widzisz, ja to mam takie wyobrażenie, że ustawianie aktorów, kasowanie dubli, poprawianie, łaczenie aktorów jest naprawdę czasochłonne. A wiadomo, ani punktów za to nie ma, ani żadnej nagrody, lepiej dodać w tym czasie czy sprawdzić nową kontrybucje z obsadą. I ja naprawde nie wiem jaki stosunek mają do tego osoby mające takie mozliwosci. Tym bardziej, że redakcja olewa portal to wiesz jakie wyobrażenie się nasuwa.
Bo widzisz, mi tam na punktach nie zależy. Możecie mi je nawet wyzerować. Zamiast je zdobywać wolałbym poprawiać obsady, ustawiac czy kasowac duble. Dlatego mój apel się pojawił. Żeby rozszerzyć mozliwości na osoby, które kochają filmy, a nie punkty.
Ok, joan. Podrzuce Ci tego staffu w najblizszym czasie na blog trochę. Kiedy będziesz chciała to sobie będziesz poprawiała. A kiedy Ci się nie będzie chciało to sobie nie będziesz poprawiała tylko robiła co innego, np jedzonko.
Rozłożę cały stuff na wszystkie niebieskie łby :P Ooo świetny plan. Sprytne. Czasem jestem bardzo, ale to badzo sprytny i pomysłowy.
"Rozłożę cały stuff na wszystkie niebieskie łby :P Ooo świetny plan. Sprytne. Czasem jestem bardzo, ale to badzo sprytny i pomysłowy."
:D i o to chodzi, tylko żeby ten spryt miał zawsze dobre intencje jak Twoje :)
można by pomyśleć, czy nie zrobić takiego kącika na forum werów w jakimś miejscu, czy gdzie indziej.
ale moim zdaniem możesz śmiało wrzucać takie porządki w kolejności obsady.
Ja bym chciał móc ustawiać to osobiście, ale niestety też muszę korzystać z pomocy z Joan.
Mam kolejne pytanie
Jak zapisać jeśli ktoś ma w jednym odcinku jakąś role, a w innym występuje jako on sam?
I to samo z głosem i rolą. Jak zapisujemy, jeśli ktoś w jednym podkładal głos, a w innym zagrał kogoś?
Proszę o sprecyzowanie bo nie chciałbym aby się przez to kontry odrzucały
W obu przypadkach odpowiedź jest taka sama.
Jeśli nie da się zastosować jednej profesji z różnymi atrybutami to dodajemy dwa razy osobę w różnych profesjach.
No i spoko. To niech mi teraz ktoś przez to odrzuci kontrybucję, to będzie w sumie na Ciebie he he :P
Mam kolejne pytanie. Jeśli ktoś funkcjonuje jako autor scenariusza i ma materiały - historia, jak tu
http://www.imdb.com/title/tt0110330/fullcredits?ref_=tt_cl_sm#cast
to dodajemy go 2 razy czy wystarczy tylko scenariusz?
W ogóle to po kiego jest to materiały - historia?
Mam pytanie dt. głosów. Proszę o odpowiedź kogoś kompetentnego.
Jeżeli ktoś podkłada głos pod jakąś rzecz, czy zapisujemy go w formie mianownika czy nie? Np.:
Adam Smith - Skrzypiące krzesło (głos)
Adam Smith - Głos skrzypiącego krzesła (głos)
Który zapis jest poprawny?
Ja dodaję takie rzeczy z pierwszym zapisem. Jest atrybut głos, więc nie ma sensu pisać, że to głos czegoś tam.
To zależy czy wyłącznie skrzypi, czy rozmawia np. z zakurzoną szafą. A poważnie, zgadzam się z Yammamoto. Nie wiem czy to dobry przykład: http://www.filmweb.pl/serial/Bob+Budowniczy-1999-230690/cast#role-actors