Dwa aspekty, przez które według mnie FW wygrywał z IMDb:
1) Mam tu grupę znajomych, z którymi warto utrzymywać filmowy kontakt. Czy coś się zmieniło w tej kwestii (tzn. czy wraz z nową wersją serwisu kontakt nie został utrudniony) - jeszcze nie wiem.
2) Statystyki - średnia zaokrąglana do dwóch miejsc po przecinku, możliwość filtrowania ocen po dowolnym zakresie dat (by np. móc sprawdzić, ile filmów obejrzałem w ostatnim miesiącu), itd., itp. Te funkcjonalności zostały okrojone, a dla mnie jest to podstawa mojej bytności na FW.
Więc jedna z zalet premiujących FW nad IMDb została wyrzucona przez okno. Zobaczymy, jak z drugą. Jeśli tu też coś spieprzyliście (wybaczcie, jesteśmy wszyscy kulturalnymi ludźmi, ale Wasze podejście do modyfikacji portalu jest naprawdę żenujące), to niestety pożegnamy się. Szkoda, bo jestem na FW od jakichś 12 lat.
Hmmm... Jesteś pewny, że IMDB ma uboższe możliwości filtrowania??? Zawsze wydawało mi się, że jest odwrotnie... Może warto zerknąć tam jeszcze raz, czy nie przegapiłeś jakiejś opcji?
Co do drugiej kwestii, to wraz z likwidacją stron profilowych na pewno zmniejszyła się możliwość poznawania *nowych* fajnych ludzi.
Hm, może i tak, w sumie IMDb ostatnio sprawdzałem lata temu ;) Tak czy inaczej możliwości zabawy danymi na FW zostały okrojone i to jest słabe.
Zerknąłem tymczasem ja i rzeczywiście wygląda na to, że sortować można tylko od najnowszych lub najwyżej ocenianych a filtrować po ocenach. Ale...
ALE!
Na IMDB jest możliwość eksportu ocen do pliku .CSV. Który z kolei możesz importować do arkusza kalkulacyjnego, lub bazy danych a tam możesz sobie sortować i filtrować do woli po czym tylko zapragniesz, łącznie z sortowaniem wg ostatniej litery albo wyświetleniem ocen filmów z 5 samogłoskami w tytule.
W pliku są następujące rubryki:
Const (czyli IMDB ID), Your Rating, Date Rated, Title, URL, Title Type (czyli film/serial), IMDb Rating, Runtime (mins), Year, Genres, Num Votes (czyli liczba głosów), Release Date, Directors
Gdybyś nie mógł znaleźć, to na górze, gdzie masz "Your Ratings" to na prawo jest pionowy trzykropek do rozwinięcia menu - tam się kryje "Export".
Inna rzecz jest taka, że niestety nie ma alternatywy w tym kraju i nawet tak beznadziejnie prowadzony portal dalej będzie generował zyski.
Niestety masz rację. O czym oni doskonale wiedzą i dlatego właśnie srają na użytkowników. Bo wiedzą, że mogą.
Tak sobie patrzę, że ze znajomymi też świetnie podziałaliście - gdzie jest np. możliwość sortowania po gustopodobieństwie?
Każdy poważny portal o dużej liczbie użytkowników wprowadza zmiany po konsultacjach z użytkownikami, a przynajmniej po okresie testów. Ale nie, twórcy Filmwebu zrobią po swojemu, czyli nie naprawią NIC z tego, o czym od lat trąbią użytkownicy, za to bez żadnej zapowiedzi rozpieprzą to, co działało całkiem dobrze.
Z całym szacunkiem, ale wypchajcie się z takim podejściem.