Brawo filmweb, kolejna zmiana której nikt nie chce i która wygląda obrzydliwie :)
Domyślam się że o powrót starych profili nie ma co prosić?

Rzytek

Wady IMDB, które sprawiają, że męczę się tutaj:
1. Kompletny brak forum (łącznie z brakiem możliwości dyskusji pod filmami)
2. Brak podglądu co się dzieje z dodanymi do bazy kontrybucjami (czy zostały dodane czy odrzucone).

Wszystko inne jest dużo lepsze.

Marac

Ad 2) Masz wszystko pod tym adresem: https://contribute.imdb.com/updates/history

Jeśli widnieje przycisk "Submit these updates" na stronie danej kontrybucji to znaczy, że została ona odrzucona. Ramka z poprawkami zmienia kolor na biały po akceptacji (i na dane, które zmieniliśmy).

BartSmith

Podlinkowaną stronę znałem, ale nie wiedziałem tego o czym piszesz. Dzięki!

Ale to i tak jest potwornie nieczytelne i upierdliwe w przeglądaniu - jeszcze mniej czytelne niż to gówno co zrobili tu na FW.

No i w przypadku odrzutu nie masz informacji o powodach, a więc jak uniknąć odrzutu w przyszłości albo co poprawić w kontrze żeby przeszła.

Marac

Jeśli robisz wszystko zgodnie z ich FAQ/zasadami to w większości przypadków to akceptują (na Filmwebie często musi to też być zgodne z punktem widzenia danego weryfikatora, nawet jeśli znasz zasady). Fakt, trzeba się do ich interfejsu i rozwiązań przyzwyczaić, ale kiedy się to już zrobi to idzie łatwo, często znacznie łatwiej niż na Filmwebie, a już na pewno szybciej. Odnośnie powodu odrzutu - na IMDb część z tych Twoich poprawek mogą zaakceptować jeśli uznają, że są zgodne z danym filmem (inne z kolei pominąć). Nie wiem co próbowałeś tam poprawiać, ale w przypadku obsad najlepiej dołączyć do tego mocny dowód w postaci linka do filmu lub zrzutu ekranu z końcowymi napisami (żeby weryfikator miał możliwość porównania z tym, co dodajesz/poprawiasz), a same dane muszą być dokładnie takie jak je widać na ekranie (nazwy ról, określenie pracy, itp.).

Zalecam też przeczytanie ich dokładnego przewodnika w Contributor Zone: https://contribute.imdb.com/czone/.

BartSmith

Wielkie dzięki za wyczerpujący komentarz.

BartSmith

A widać gdzieś chociaż, które elementy odrzucili? Np. dodaję serial i wszystkie informacje do niego, a odrzucą studio produkcyjne, a wszystko inne zaakceptują. A kontra widnieje jako zaakceptowana, bo rzeczywiście jest zaakceptowana, tylko że nie wszystkie elementy.

Fangorn

W takiej formie jak na Filmwebie to nie. Musisz samemu sprawdzić czy poprawili to tak, jak ty chcesz, ewentualnie znać takie drobne podpowiedzi jakie podałem powyżej. Na e-maila zawsze przychodzi dana kontrybucja/Twoja poprawka i możesz porównać ją z aktualnymi danymi (co zaakceptowali/poprawili). Dla początkującego tam kontrybutora jest to może niezbyt przyjazne rozwiązanie, szczególnie kiedy przerzucasz się z Filmwebu, ale ja się przyzwyczaiłem. Do tego sprawdzanie moich poprawek zajmuje od 24h do maksymalnie 2 tygodni (zazwyczaj krócej, zależnie od kategorii) i ogólnie mam mniej problemów z dodaniem/poprawieniem ich danych niż tutaj. Przy bardziej znanych produkcjach i osobach trzeba podać bardzo wiarygodne źródła, aby taką poprawkę zaakceptowali. Do poprawek obsad najlepiej podać linka do całego filmu lub końcowych napisów wrzuconych online lub ewentualnie dać zrzut ekranu napisów końcowych - w końcu to głównie stamtąd Filmweb czerpie informacje i inspiracje, więc musi być porządnie :-). Do tego wszystkiego, reputacja danego użytkownika także ma znaczenie w podjęciu decyzji przez weryfikatora (jeśli masz w swojej historii aktywności jakieś wybryki i głupoty to mogą Ciebie całkowicie pomijać przy następnych próbach zmian na ich portalu).

Zanim się zacznie robić poprawki, najlepiej wpierw przeczytać ich dokładny FAQ, czyli Contributor Zone: https://contribute.imdb.com/czone/

Rzytek

Tak sobie, profil i okno ocen są niby przejrzyste, ale wyglądają dużo gorzej niż dotychczas na Filmwebie. W porównaniu do tego, co mamy tutaj teraz, IMDb jest jednak i tak o wiele lepszy.

użytkownik usunięty
Rzytek

Na ten moment:
Letterboxd >>>> Cokolwiek innego
Szczególnie, jeśli chodzi o kwestie estetyczne i funkcjonalne.

Bardzo podoba mi się tam zakładka "Diary" i możliwość odseparowania jednych filmów od drugich poprzez samodzielny wybór daty obejrzenia filmu lub rezygnację z niej i poprzestanie na przypisywanej automatycznie dacie wystawienia oceny. Na fw zawsze przeszkadzało mi to, że listę ostatnio obejrzanych filmów psuły mi krótkometrażówki lub przypadkiem obejrzane w telewizji tytuły gorszej kategorii, a tam mogę tego uniknąć i umieszczać na niej tylko te filmy, które chcę. Filmweb mógłby pójść w tym kierunku (mógłby też w końcu wprowadzić możliwość tworzenia list, obecną i na IMDb, i na Letterboxd), ale w sumie po co, nie?

A można tam oceniać odcinki seriali?

nikike

Matko jedyna, ale syf. Biada temu, kto ocenia na bieżąco ludzi kina, bo się totalny bajzel wówczas robi w aktywności. Jeszcze filmów w ocenionych wyświetla z 10 i trzeba kopać się przez strony. Wyszukiwarki również tam nie ma. Co wyście narobili, filmweb.

Pauleta

Ba, wyświetlają się też np. wyniki z quizów. Wygląda to jak najczarniejszy koszmar xD

nikike

No dobra. Napiszę też coś na serio.

Stara wersja profilu - na liście dodawanych materiałów na jednym ekranie mieściło się ok. 30-40 pozycji.

Nowa wersja profilu - na liście dodawanych materiałów na jednym ekranie mieści się 6 pozycji. Słownie S-Z-E-Ś-Ć.

Marac

Ci co mają mniejsze monitory wyświetla się 1 lub 2 pozycje na ekranie

MAFA

ŁAŁ!!!

nikike

Acha, niedługo będą pola do wypełnienia: jaką szkołę ukończyłeś, gdzie pracujesz i status związku :/ Do kitu to wszystko jest :(

użytkownik usunięty
nikike

No to oficjalnie: CZAS PRZENIEŚĆ SIĘ NA FDB

Tam profile zdecydowanie lepiej się prezentują, polecam sprawdzić ;) To co się w dniu dzisiejszym odwaliło na Filmwebie to chyba największe nieporozumienie w historii portalu.

Sprawdziłem, też wyglądają koszmarnie.

Można tam zapisywać datę obejrzenia tytułu?

nikike

Za dużo klikania, żeby cokolwiek znaleźć.
Nie wiem na cholerę w mojej ostatniej aktywności wyświetla się dupny plakat filmu, zamiast kilku mniejszych, jak poprzednio.
Zakładka "o mnie" też porażka. Dajcie chociaż opcje, wybierania co ma być widoczne, będzie w miarę przejrzyście jak się usunie połowę tego syfu - "gry", "gatunki", liczniki.
No i najgorsze - nowy panel ocen. Nie sposób tego przeglądać. Jeśli przykładowo chcę zobaczyć jakie filmy oceniłem na 8+ i wybrać sobie z tego jakiś film do obejrzenia, zajmie mi to 10 razy dłużej, niż w poprzednim panelu.
Ja nadal uważam, że najlepszy wygląd filmweb miał przed 2010 rokiem. Szkoda, że wprowadzacie zmiany kompletnie rujnując funkcjonalność strony.

nikike

Hahaha! Wy*ebali stopień podobieństwa znajomych! :-D
No ja prdl...

Marac

Na liście znajomych mi się wyświetla. Jak wejdę w profil znajomego zresztą też.

Marac

Nie wyrzucili, nadal go widać, tylko że nie z poziomu głównej strony profilu, tylko okna znajomych. Teraz możemy się nawet dowiedzieć, że jesteśmy z kimś podobni jak Sherlock Holmes i Doktor John Watson.

Evangarden

Aha... W moim FF nie wyświetla. :-/

Evangarden

Tylko że sortowanie jest losowe. Dobrze że mam tylko 26 znajomych, hehe.

nikike

kontrybucji nawet nie da się normalnie przeglądać... Niby jest sortowanie "od daty dodania: najnowsze", ale co z tego skoro mnie interesuje, która kontrybucja została ostatnio odrzucona. To jest zupełnie nie po kolei, więc nawet nie jestem w stanie poprawić odrzuconych kontrybucji, bo nie można ustawić kolejności "wg daty sprawdzenia/odrzucenia"
Nie ma też opcji "zaakceptowane oczekujące na zapis do bazy"...

kiimi

No właśnie :(

kiimi

A mi poznikały kontrybucje. Najnowsze odrzucone mam z 1 kwietnia (a powinny być z wczoraj), a następne bez żadnego porządku. Poza tym wszędzie brakuje kontrybucji - w dodanych, zaakceptowanych i odrzuconych.

Fangorn

Nie widać też kontrybucji dodanych po wprowadzeniu nowego wyglądu. Niedługo nic nie będzie działać.

Fangorn

Potwierdzam. W kontrach zrobił się totalny burdel - i nie mam na myśli nieczytelnego wyglądu, tylko wspomniane przez Ciebie braki.

Marac

Przed chwilą część brakujących się pojawiła, ale nadal w złej kolejności. Są sortowane jakby według daty, ale np. najnowsze z danego dnia są jako ostatnie albo gdzieś w środku. Znowu wypuścili jakąś niedorobioną betę. To jak te chińskie samochody, w których drzwi się nie domykają. Ale jeździ, nie?

Fangorn

W końcu to Filmweb. Tu nie może być normalnie.
Wszystko co tylko może być spartolone - będzie.

Fangorn

Ja po przescrollowaniu oczekujących zobaczyłem, że brakuje mi po parę dodanych na każdy miesiąc, ale pamiętałem, co wtedy dodawałem i w "zobacz materiały oczekujące do filmu" na stronie danego filmu te kontry są dalej i są moje. Czyli nie zniknęły oczekujące, ale ich nie pokazuje w naszym własnym panelu oczekujących. Miałoby to sens, bo statystyki kontrybucji też są niepoprawne.

nikike

Ogólnie prezentuje się nieźle, ale kilka rzeczy denerwuje. Nie można już zobaczyć wszystkiego rzutem oka - trzeba się strasznie oscrollować i przechodzić do kolejnych stron. Denerwuje to szczególnie w ocenach, a jeszcze bardziej w znajomych. Brakuje też możliwości wyszukiwania znajomych na liście oraz ustawiania jej wg kolejności dodania, podobieństwa lub alfabetycznie.

nikike

Widać, że jeszcze nad tym pracują - przykładowo u mnie wszystkie daty ocen filmów są napisane na styczeń - że oceniane od 1 do 31 stycznia. Ale wszystko (w tym szata graficzna) wygląda okropnie, a 10 filmów w ocenach ról na stronie to jawna kpina z użytkowników, mam nadzieję, że to poprawią.

nikike

Nawet komentować mi się nie chce tego, co zrobili. Dodam tylko swoje JPRDL

nikike

To że to jest szkaradztwo to nie trzeba mówić, ale co za GENIUSZ wpadł na pomysł pomieszania filmów i seriali w Chcę obejrzeć?!

Alee

O matko, rzeczywiście xD

Alee

Serio pytam, dlaczego każda zmiana wyglądu tego portalu musi być zawsze na gorsze?
Okropnie to wygląda.

Alee

Dobrze że jeszcze w rekomendacjach na to nie wpadli ;)

buterfly

Nie podpowiadaj :)

Alee

Po Filmwebie to i tak można się wszystkiego spodziewać ;)

nikike

Wie ktoś o co chodzi w tej nowej stronie z materiałami, czy jest tam gdzieś licznik i generalnie jak wysłać autorów tej fantastycznej zmiany do innej galaktyki?

Alee

Ach i dlaczego zamiast łbów są te koszmarne "filmłebiki"?

nikike

Te "filmłebiki" w miejscu zdjęcia w tle są jakieś psychodeliczne...

nikike

Tragedia :/. Oceniłem kolejny film i chciałem obczaić jak wygląda na profilu a tu tylko przecieram oczy z przerażenia. Dlaczego? Przecież już się przyzwyczaiłem do wyglądu mojego profilu i był bardzo wygodny i przejrzysty. Wszystko na jednej stronie. Co raz mniej rozumiem sens takich ingerencji. Mogli zaproponować taki wygląd i osoby, które by chciały same by zmieniły wygląd profilowej strony. Jedynie co nam pozostaje to jakiś manifest.

nikike

Nawet się boją nam odpisać w komentarzach bo wiedzą, że po raz kolejny zawalili sprawę. Są jak polski rząd. Nie pytają o zdanie użytkowników tylko wstawiają nowe rzeczy i gdzieś mają naszą opinię.

użytkownik usunięty
nikike

Tu zawsze każda zmiana jest na gorsze!

nikike

Jak można dodać zdęcie w tle?
Widzę, że niktórzy już mają, a ja u siebie nie widzę takiej opcji.