Co robimy w sytuacji gdy istnieje odpowiednik z numerem osoby bez numeru który chcemy dodać do
obsady? A dokładnie: Mamy osobę X bez numeru, ale istnieje już osoba X II, i o ile nie stanowi to problemu w
sytuacji innych cyfr, bo wystarczy takową wpisać, to gdy się nie poda żadnej, to automatycznie wybierana jest
ta istniejąca...
Nie pierwszy raz spotkałem się z takowym problemem, a jest to irytujące...
Nie bardzo rozumiem... W FAQ jest napisane, że numerki nadajemy takie jak w IMDb. Więc chcesz powiedzieć, że w IMDb jest to samo nazwisko z numerami i bez? Nie bardzo wierzę...
Nie, mówię o sytuacji gdy mamy dwie różne osoby o tym samym imieniu i nazwisku, jak dodać osobę bez numerka - wg imdb - gdy już w bazie istnieją osoby o tym samym imieniu i nazwisku z numerkami? Bo w takiej sytuacji system nie przyjmie pustego pola, i wymusza wybór jednej z osób z numerem lub danie nowego z innym numerem...
Powtarzam - ma być tak jak w IMDb (oczywiście, z wyjątkiem błędów). Jeśli jest inaczej, zgłaszasz chyba do poprawki. Gdy poprawią te istniejące, dodajesz swoje.
Mam tego świadomość, ale problem w tym, że nie da się dodać tak jak na imdb... W tym przypadku to akurat błąd, bo w karcie aktora brak filmografii, ale nie zawsze tak jest, spotkałem się z sytuacjami gdy takowe filmografie istniały, i dla jasności nie miały nic wspólnego z aktorem którego chciałem dodać, a na imdb nie miał numerka... Z tym, że nie wiem z czego to wynika, może z faktu, że na imdb dane uległy zmianie, patrz; ostatnio natrafiłem na sytuacje, że pewien aktor na imdb widniał pod dwoma imionami i oczywiście nazwiskiem, a na filmwebie wisiał tylko z jednym...
W każdym razie wniosek taki, że lepiej sobie odpuścić, bo za pół roku i tak nie będę pamiętacie o uzupełnieniu obsady :D Myślałem, że może można to jakoś obejść dodając 0, które to teoretycznie jest akceptowane przez system, ale zapewne nie przy weryfikacji
Nie dziwię się, że nie można tego obejść. Przecież jeśli jest więcej niż jedna osoba, to nic dziwnego, że system wymaga numeracji.
I dalej nie bardzo rozumiem na czym polega błąd na IMDb, a nawet jeśli jest, to dlaczego nie można poprawić na FW. Może jakbyś po prostu podał linki, zamiast mętnie opisywać, to byłoby łatwiej Ci doradzić.
Nie na imdb, a na filmwebie, bo uzupełniałem sobie kontrę do obsady (1.), ale okazało się, że nie da się dodać osoby która to stanowi blisko 1/4 obsady, z tym, że tym razem sytuacja jest dość jasna, ale nie zawsze tak jest, bo gdy istnieje filmografia, i nie jest to dubel to coś musi być na rzeczy... Ale zwykle jedna osoba w tę czy we w tę nie robi różnicy
Podałeś linki do filmu, a piszesz o osobach. Wiesz co? Z takimi umiejętnościami tłumaczenia o co Ci chodzi, to nie wróżę Ci powodzenia. Ja się w każdym razie poddaję.
dobra, nvm, chciałem się dowiedzieć czy istnieje możliwość dodania, ale jeśli nie, to nie, tyle, a zgłaszać poprawkę można, ale zanim zostanie poprawione to ja już nie będę pamiętał, że chciałem dodać go do obsady...
1. http://www.imdb.com/name/nm5324709/
Ale osoby z numerkami w naszej bazie muszą być błędne. Czy to nie są dyble osoby bez numerka, którą chcesz dodać?
Musisz edytować tamte osoby najpierw, najlepiej zgłaszając je do admina, żeby było szybko.
interpretacja dowolna, bo akurat w tym przypadku nie wiadomo co to miało być...
1. http://www.filmweb.pl/person/Julian+Grass-2088767
No wreszcie...
Bardzo proste - zgłaszasz Juliana Drugiego do usunięcia tutaj: http://www.filmweb.pl/user/nowy_blog/blog/430977
Gdy zostanie usunięty dodajesz swojego. Nie musisz za pół roku, bo kontrę możesz edytować i dodać nową pozycję do już zgłoszonej i czekającej na weryfikację.
EDIT:
Przy czym, napisałem to już w drugim moim komciu, więc nie wiem, czego dalej nie rozumiesz.
"Powtarzam - ma być tak jak w IMDb (oczywiście, z wyjątkiem błędów). Jeśli jest inaczej, zgłaszasz chyba do poprawki. Gdy poprawią te istniejące, dodajesz swoje."
Jeju, masz 2 łebki, banalny problem do rozwiązania, dziwi mnie to troche.
Dodaj tego gościa normalnie w kontrze do filmu
Na jego profilu skasuj mu cyfrę
W komentarzu do kontrybucji filmu daj linka do kontrybucji osoby i komentarz, że kasujesz mu cyfrę.
Miałem juz dziesiątki takich sytuacji. Osoba jest jeszcze bez filmografii, nie widzę tu żadnych problemów.