Wraz z nową aktualizacją serwisu, pojawiły się te nowe opcje.
Doszedł "zarys fabuły". Chciałbym aby ktoś jeszcze coś o tym powiedział.
Napiszcie mi proszę miejsce gdzie mogę odszukać taki film z obecnymi wszystkimi trzema rzeczami.
Zarys fabuły
Opis
Recenzja
Najbardziej ciekawi mnie co pododawali użytkownicy jako "zarys fabuły" względem jego "opisu". Czysta ciekawość tylko,
http://www.filmweb.pl/user/FAQ_weryfikatorow/blog/546414 a tu masz przydatne informacje, gdybyś chciał się pobawić w dodawanie. PS Strasznie wredny weryfikator.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))
Na filmwebie nie ma werdnych weryfikatorów. A Aintha to jedna z najlepszych i najmilszych weryfikatorek na tym portalu :)
Dobra chciałem tylko odstraszyć konkurencję. Z mojego doświadczenia wynika, że jak unikasz powtórzeń, nie stosujesz równoważników zdań i od czasu do czasu (ale nie za często) pochwalisz weryfikatora to przechodzi wszystko.
UWAGA, zadanie. Znajdź różnice pomiędzy zarysem fabuły, a opisem (pierwszym)
http://www.filmweb.pl/film/Grawitacja-2013-564230
Jeśli tak będziemy dalej wstawiać takie "opisy" to cała ta idea zarysów i opisów się burzy trochę.
A tego nie wiedziałem, napisane opis, to opis ;) Ale fakt, dziwne, że ktoś takie krótkie cuś zaakceptował w ogóle.
Takie krótkie opisy są zazwyczaj dodawane na długo przed premierą filmu (gdy o filmie niewiele jeszcze wiadomo) lub gdy fabuła celowo jest trzymana w "tajemnicy" przez twórców/dystrybutorów. Ja bym tego nie kasował, bo niby czemu "karać" kogoś usunięciem jego opisu tylko za to, że dodał go, gdy informacje były szczątkowe.
Zarys fabuły jest też potrzebny dla wersji mobilnych FW. Taka kompaktowa wersja opisu tam się sprawdza.
Co się dzieje z opisem w wersji mobilnej? Znika? Nie da się przeczytać?
Pytam, bo ja jestem retro-techniczny, poginam z Motorolą C200, nie rozróżniam iPhone od SmartPhone, choć komputer obsługuję wręcz perfekcyjnie, bo komputer to jednak komputer, a nie jakieś pierdoły.
Wersja mobilna jest okrojona. Tak z grubsza masz (przynajmniej na iPhonie, ale pewnie na smartfonach z Androidem czy WIndowsem też) info o premierach, repertuar kin, program tv, zwiastuny, gustomierz, podstawowe informacje o Twoim profilu. Strony filmów nie zawierają widocznych opisów (można je rozwinąć), tylko własnie taki "plot". Pewne funkcjonalności są zastrzeżone jednak do pełnej, "niemobilnej" wersji FW dostępnej w tradycyjnej przeglądarce internetowej (np. fora).
Ale jak to karać? Nie chcesz karać dystrybutora filmu? A ja mam zamiar ukarać ;)
Nie lepiej nie dodawać takich materiałów, by potem nie pojawiały się dylematy o karze i winie?
Czasem jednak aż do premiery - kiedy ktoś już dany film obejrzy i opisze szczegółowo fabułę - nie za wiele o takiej produkcji wiadomo (tak było właśnie w przypadku "Grawitacji" Cuarona czy chociażby "Adwokata" Scotta). Lepiej chyba mieć w takich sytuacjach w okresie przedpremierowym chociaż pobieżny opis stanowiący jakąś tam zawsze wartość informacyjną niż nie mieć nic. Potem przecież można dodać opis rozszerzony i w razie potrzeby można go ustawić jako główny (admini zdaje się mogą).
No ok, ale jak to wg Ciebie wygląda?
Podejrzewam, że 95% ludzi nie łapie orienta i w ogóle ich to nie obchodzi po co są zarysy, a po co są opisy i dla nich jedno i drugie to tylko miejsce, gdzie można dowiedzieć się czegoś o filmie. Tymczasem dostają dwie podobne tresciowo i objętościowo informacje. To mogą dostac oczopląsu i głupawki. Choć z drugiej strony mogą się też tym zainteresować, sam jakbym zobaczył cos takiego, to bym się pytał: a po co tak tu jest.
Miałem bardziej na myśli, nazwijmy to na cele dyskusji, encyklopedyczną rolę filmwebu, jeśli chodzi o opisy dystrybutorów. Chyba że, przykładowo, 2 podobne by były, to jeden wystarczy. Ale z tego, co pamiętam, to takie krótkie nie powinny być akceptowane raczej.
Hmm, no to proponuję to jakoś inaczej rozwiązać. Niech te dystrybutorów nie będą promowane na czołówkę na przykład.
Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc podłączę się tutaj, bo mam pytanie dotyczące podobnego tematu.
Jakie źródło należy podać w "zarys fabuły"? Tego właśnie trochę nie rozumiem.
Napisałem króciutki zarys fabuły do anime "Mahou shoujo ririkaru Nanoha the movie 1st": http://www.filmweb.pl/film/Mahou+shoujo+ririkaru+Nanoha+the+movie+1st-2010-55849 7
Mój opis będzie pierwszym opisem tej animacji, więc w źródle mam napisać tytuł filmu?
I jeszcze jedno, jakby ktoś mógłby mi odpowiedzieć. Jak tak przeciętnie się czeka na zaakceptowanie wpisu przez moderację filmweb.pl oraz czy zostanę powiadomiony - choćby przez automat - że mój materiał został zaakceptowany bądź odrzucony?
Na zarysy jak dodawałem ostatnio czekało się nie więcej niż tydzień. Ten ci i tak odrzucą ponieważ po pierwsze jest za długi, a po drugie są powtórzenia (jej/jej).
A w źródle podałbym cokolwiek co uprawdopodabnia fakt iż twój opis/zarys jest zgodny z fabułą filmu, choćby link do Wikipedii (może być po angielsku).
Dziękuję Ci Reiju! Zarys fabuły skrócę, a nad tym, co napisałem wcześniej jeszcze trochę popracuję i zrobię opis filmu.
Na profilu tej uroczej weryfikatorki http://www.filmweb.pl/user/Julilla_2 masz wszystkie informacje ma temat zarysu fabuły i opisów.