Uważam, że komentarze pod filmami domyślnie powinny być sortowane od najnowszych, a nie jak jest wszędzie od najlepszych. Uważam że to by miało lepszy wpływ na szerszą dyskusje, i stanowiło by pewien sprzeciw wobec lajkowania które w internecie jest tak modne.
Kiedyś tak było. Jeszcze przed FB i tym bzdurnym lajkowaniem komentarze sortowane były od najnowszych. Później FW uległ głupim trendom i postawił na popularność i wyścig szczurów.
Jest, ale nie domyślna, a to robi różnice. Wątki zlajkowane są często nieaktualne, i są u góry tylko dlatego że mają nabitne łapki. Nowe wypowiedzi, moim zdaniem ważniejsze są gdzieś na dole i nie zawsze pamięta się że trzeba użyć filtra żeby zobaczyć jakieś świeże, nowe komentarze. Ktoś napisze że to szczegół, oczywiście, ale istotny.
Zgadzam się. A poza tym, denerwujące jest też, że kiedy klikam "od najnowszych", to nawet wtedy nie zawsze sortuje od tych nowych. Np. kiedy wiem, że jest odpowiedź załóżmy sprzed godziny (widać w którymś temacie na topie), a klikając od najnowszych, cały czas pokazuje odpowiedzi sprzed paru dni :| I parę razy trzeba tak skakać raz od najlepszych, raz od najnowszych by zaskoczyło jak powinno. Choć i tak nie zawsze zadziała. A może tylko ja mam taki problem albo zależy od przeglądarki, nie wiem.
Wyobraź sobie taki motyw:
1. Fw wprowadza lajkowanie postów,
2. Fw wprowadza sortowanie "od najlepszych",
3. Użytkownicy płaczą - "od najnowszych", "od najnowszych"...,
4. FW myśli: "K****, oni chcą "od najnowszych" to po c*** żeśmy tracili czas na to całe lajkowanie, sortowanie, s*anie w banie..." Ch**a tam, Chcą "od najlepszych" i będzie "od najlepszych"...
Z niemal każdą wprowadzaną zmianą tak na pewno myślą, że to jest to czego potrzeba na tej stronie.
Opcje niech będą obie, ale domyślnie na najnowsze posty. A te najlepsze można uznać za ciekawostkę, którą można sprawdzić przy okazji.
Dokładnie. A z tym zawieszaniem się komentarzy przy zmianie filtra to też czasem mi się zdarza ale niezależnie od strony, nie tylko na filmweb.
Można dać opcję domyślną, ci co chcą, żeby się wyświetlały tematy najbardziej polajkowane ustawiają sobie "od najlepszych", a ci co chcą być na bieżąco z dyskusjami "od najnowszych" i po sprawie.
Moim zdaniem to i tak ujdzie, ale najbardziej boli mnie, że jeszcze nie przerobiono strony profilowej, a szczególnie zakładki z ludźmi kina. Nadal tam widnieją oceny, które daliśmy kiedyś przed wprowadzeniem oceniania za rolę. Owych ocen nie ma jak sprawdzić, "posegregować", trzeba wchodzić albo w film albo w profile tych osób.
Czyli nie tylko mnie to drażni. Prosta rzecz jakby dali w ustawieniach profilu możliwość zapisania - na stałe - domyślnego sortowania... Nie wiem jaki sens ma obecna forma. Tym bardziej wiadomo, że w internetach te łapki często są o kant tyłka potłuc, a na filmwebie to do kwadratu ;-)
W sumie ja też nie widzę ale szkoda, że nie ma możliwości np. w opcjach ustawić, że na SWOIM profilu wybieram ustawienie domyślne jakie chcę i problemu by nie było.
Skoro już o ustawieniach mowa, to filmweb mógłby też przywrócić możliwość wyświetlania na profilu oglądanych seriali. Gry da się tam wyświetlać, a mają mniej wspólnego z branżą filmową.
Prawda. W sumie wciąż ubolewam, że pozbyli się tego z profilu (a najśmieszniejsze, że pisano, że seriale wrócą na profil ale 'lata' już w zasadzie mijają a tutaj nic się nie dzieje w tej kwestii).
A to w sumie śmieszne, bo wprowadzenie tej zakładki, to raczej nie jakiś większy problem. Ale lepiej zmieniać design strony głównej co jakiś czas.
Prawda, domyślnie powinny być pokazywane najnowsze, a jak ktoś chce się bawić tutaj w fejsbuczki to niech sobie zmieni na tematy które mają najwięcej łapek, nie na odwrót. Sortowanie od najlepszych zabiło dyskusje na większości forów.
Pisałem o tym kiedy wprowadzili ten nowy wygląd. Domyśle "od najlepszych" praktycznie zabiła fora filmwowe bo połowa ludzi nie zdaje sobie sprawy, że można sortować od najnowszych, a drugim się nie chce za każdym razem pierniczyć z klikaniem.