Zastanawiam się dlaczego tak długo trwa weryfikacja zgłaszanych poprawek/dodawania nowych filmów. Moje zgłoszenia czekają już trzeci tydzień. Nie ma pośpiechu oczywiście, to nie sprawa życia i śmierci, ale 15 dni to już długo trochę :<
Kolejki: http://www.filmweb.pl/contrib/status
Jedna z przyczyn: za mało (aktywnie) sprawdzających, a dodawać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej.
>Jedna z przyczyn: za mało (aktywnie) sprawdzających
No i to właśnie nie jest prawda. Kolejka do sprawdzenia studia filmowego wynosi od 2 minut (sic!) do ok. 8 godzin. Niektórzy to chyba muszą siedzieć ze wskaźnikiem myszy na przycisku REFRESH, polując na nowe kontry z tej kategorii. A nikt mi nie wmówi, że to inny "ciężar" kontr od np. nowych filmów, premier albo innych tytułów.
Oczywiście takie obsady to co innego i tu rzeczywiście rozumiem takie tłumaczenie. Ale nowe filmy? Czekać dwa miechy na możliwość ocenienia obejrzanego filmu? Dobrze, że można notować sobie w IMDb, bo kto by pamiętał po takim czasie.
Nie zgodzę się, bo jak mi się zdarzyło siąść przez pół godziny i w międzyczasie dodawać studia na bieżąco, to sprawdzały góra 4 różne osoby, może 5, zawsze te same. Także tak, 4-5 osób na cały portal z tak dużą bazą to rzeczywiście dużo. Po prostu im się nie chce sprawdzać (to rozumiem przez brak aktywności, na studio w imdb to każdy głupi potrafi zerknąć) i jest ich za mało - gdyby było więcej weryfikujących to i kolejki by się trochę ruszyły, przynajmniej na początku. Może. A z tych paru osób może ze 2 sprawdzają inne kontry do tytułu przy okazji studia, odrobinę zmniejszając kolejki.
Zajrzyj na blog patkota, to zobaczysz, że wcale nie jest ich tak dużo. 1/4 osób z uprawnieniami w ogóle się tym nie zajmuje, cała reszta może coś tam sobie sprawdzać. I co? Kolejki stoją. Ja nie mówię, że mają siedzieć przed komputerem 24/7 i sprawdzać, bo i niektórzy dodający takie kwiatki walą w kontrach, że się odechcieć może, ale tutaj jedynym rozwiązaniem jest zwiększyć liczbę weryfikujących. Tylko dlatego, że wtedy będzie większa szansa, że się komuś zechce. A jak pokazuje doświadczenie, jakże genialny pomysł zmniejszenia limitów na część kontrybucji mało - jeśli cokolwiek - zdziałał.
I jest to inny ciężar kontr, bo jest banalnie prosty i schodzi ekspresowo właśnie przez to. Tytuły takie proste nie są (a tutaj to już jest ładny zastój i będzie jeszcze gorzej :D; poza tym faq do nich jest stale uaktualniany), tak samo jak nowe tytuły. Poziom trudności tyłka nie urywa, ale nie zmienia to faktu, że studio jest jedną z najprostszych kontr jakie mogą być (i najszybszą do sprawdzenia). To czasem nawet gatunek czy kraj (to drugie zwłaszcza przy grach się zdarza przez te wszystkie "indyki", ale tutaj Natalie i promil jeszcze ogarniają z weryfikacją) jest trudniejszy do ustawienia/dokopania się do informacji.
Ale podkreślam, w przypadku tytułów nie piszę o pozycjach dodawanych na podstawie imdb, gdzie jest jasna sytuacja i nie ma wątpliwości co do np. kraju, bo to też powinno raz dwa schodzić, w większości przypadków w każdym razie.
No właściwie nie wiem z czym się nie zgadzasz poza tym "ciężarem", bo pod niemal całym komciem mogę się podpisać. :)
Aha - to znaczy wiem, zmyliło Cię, że piszę wyżej, że "to nie prawda". Powinienem napisać "nie cała prawda".
Oczywiście, że gdyby było więcej werów, to kolejki by ruszyły. Oczywiście, że jest ich mało. Ale gdyby jeden z drugim, z tych co są, przestał polować na te nieszczęsne studia i dla odmiany któregoś dnia posprawdzał tytuły, to *też* by się kolejki zmniejszyły. Dobrze, studia są najłatwiejsze, ale jak sam piszesz akurat z tytułami "poziom trudności tyłka nie urywa" i na pewno nie przekracza możliwości "łowczych studiów". OK, może zamiast 50 studiów dodali by 25 tytułów, ale w sytuacji kiedy kolejka na te drugie liczy się w miesiącach, a na te pierwsze (często) w minutach to takie zachowanie jest żenujące. Mnie by po prostu było w takiej sytuacji wstyd siedzieć przed kompem z palcem na klawiszu odświeżania i polować na studia, kiedy tam wszystko inne zarasta kurzem.
Przyjmując, że kolejka na tytuły to 45 dni, a na studia 10 minut, to kolejka "tytułowa" jest 6480 razy większa. Wstyd, i tyle. I akurat zarówno niedobór werów jak i różnica w trudności nie usprawiedliwiają w najmniejszym stopniu takiej dysproporcji.
A wszystko sprowadza się w gruncie rzeczy do jednego wniosku: potrzeba więcej weryfikujących i można się tylko modlić, żebym im się chciało wszystko sprawdzać ;).
A też jakieś rozwiązanie. Będą mieli łowcy za swoje. ;-P
W obecnym stanie (niepodlinkowane) i tak są kompletnie bezużyteczne.
Oj tam, za 2 lata wprowadzą "nową i rewelacyjną funkcjonalność portalu dla wszystkich użytkowników" i będzie trzeba studia od nowa uzupełniać albo poprawiać te, które są w bazie pod różnymi nazwami.
Albo ręcznie podlinkowywać.
"poprawiać te, które są w bazie pod różnymi nazwami" - o to też jest niezły absurd. Z jednej strony przy niektórych kontrach wykazują przekraczającą granice absurdu skrupulatność i podejrzliwość (tylko czekam aż zaczną wymagać poświadczonych notarialnie oświadczeń twórców) a z drugiej strony żywcem hurtowo kopiują największe bzdury bez najmniejszej weryfikacji.
Limit zapewne jest. Ma on jednak pewną magiczną cechę - odnawialność.
Limit to ilość dodanych kontrybucji w ciągu doby. Sprawdzenie tych materiałów czyści stan.
Ale mnie chodziło o limit dla weryfikacji, nie dodawania. No przecież wiem, że jest limit dla dodawania. :)
A propos polowania werów na studia, świeży przykładzik:
studio, dodano 5 minut temu, weryfikator XYZ zweryfikowano: 4 minuty temu
studio, dodano: 11 minut temu weryfikator XYZ zweryfikowano: 9 minut temu
EDIT: kolejne zweryfikował po 8 minutach.
Szczerze mówiąc miałem nieśmiałą nadzieję na otrzeźwienie. :)
To już po prostu przekracza granicę absurdu.
EDIT:
Ale... Dziś w ciągu 1,5 godziny dodałem 11 wytwórni filmowych (limit 1 dziennie jak wiadomo).
A ja bym powiedziała, że problemem nie jest ilość sprawdzających, tylko niewielka ilość materiałów, które sprawdzają.
Lejzorku lubisz ten film ?
http://www.filmweb.pl/film/Upadek+Cesarstwa+Rzymskiego-1964-32026
skoro takie nawiązanie ?? ;)
Artystycznie może i dobry, ale długi i bardzo skostniały, chociaż nie powiem wcisnęli do niego sporo faktów historycznych...
Mimo wszystko drugi raz bym go nie obejrzał ...
A rób co chcesz, ja tu nie jestem od promocji ... ;)
Lejzorku sądzę, że po wypiciu kliku browców dałbyś radę obejrzeć ten film ;) Wtedy każdy film prezentuje się o wiele bardziej optymistycznie ;)
Prosiłabym żeby weryfikatorzy w miarę możliwości nie wypowiadali się pod wpływem.
Słyszysz Promilu? Nie przesadzaj. Ja mam możliwości to się chętnie wypowiem bez żadnych nacisków i wpływów :)
25 maja :) - obsada.
Filmy mam akceptowane stosunkowo szybko, chociaż nie po kolei, najstarszy czekający to ok. 9 dni.
Z osobami mam taki problem: zdjęcia idą bardzo szybko, dzień, dwa i po sprawie. Ale już np nazwiska, bio itd, do tej samej osoby już wisi od czerwca.
Ale aktualnie niebardzo... Kiedyś było tak, że na plakat czekało się w porywach do kilku dni, lub kolejki nie było wcale. Obecnie jest chyba najdłuższa od ponad roku, bo ja lekko ponad rok dodaję i plakaty zgłaszam praktycznie od początku i nie pamiętam by kiedykolwiek kolejka była taka jak w chwili obecnej. Na ten moment ma już miesiąc. I tu jakby znów daje się we znaki nieobecność osoby, która lubiła to robić i robiła to dobrze.