Kolejny kwiatek : „Walka na śmierć i życie o wyjątkową koszulkę z duchem splata losy zupełnie obcych sobie ludzi” -- Zarys filmu „Americana” :)

Ja się pytam jak bardzo nieogarniętym trzeba być żeby nawet się nie zastanowić nad takim absurdalnym opisem.

Idiotycznie przetłumaczona "Koszulka z duchem" to tzw. Ghost Shirt, czyli obrzędowa koszula plemion indiańskich :) Wystarczy wpisać tą frazę w Google, żeby pierwszy wynik wyskoczył na Wikipedii na której (kto by pomyślał), jest napisane, że ten element odzienia był głównym "bohaterem" filmu Americana.

Ale dalej będzie miłościwie panujący zarządca Filmwebu twierdził że moderatorami są kompetentni ludzie :) Jak nie poprawiają profesorów języka to tworzą historię alternatywną.
Kurtyna.

Popkulturoznawca

Cześć, dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten błąd, właśnie go poprawiliśmy. Możliwe, że poprawiony opis filmu będzie widoczny dopiero po tzw. twardym odświeżeniu strony lub po upływie kilku godzin.

Pozdrawiamy,
Zespół Filmwebu

filmweb

Poprawiliście po tym jak dodałem kontrybucję która dalej wisi, i która zostanie odrzucona po tym jak moderator napisze że już jeden zarys jest ? Świetni jesteście xd

Popkulturoznawca

Hej, masz rację. Zaakceptowaliśmy Twoje kontrybucje.

filmweb

Korzystając z okazji napisałem prośbę o usunięcie opisów "Dziewczyny z wyspy" bo są poniżej krytyki. Skopiowałem zalegającą kontrybucję, rzeczone opisy i dodałem trochę nowego tekstu bez żadnych kontrowersyjnych treści. Przy wysyłaniu wyskoczyło takie powiadomienie: Trochę za ostro pojechałeś/aś :I, jeśli brakuje Ci słowa polecamy synonimy.pl. Ponieważ ciekawi mnie co takiego nie przeszło przez cenzurę, wkleję to kawałek po kawałku, żeby odkryć haniebny element.
Druga próba przed konkursem: może chodziło o frazę nie lubi czarnych?

filip128_2

Opisy użytkowników i ich weryfikacja to w ogóle jest temat, któremu powinniście się przyjrzeć; nie ma sensu się rozwodzić; ale skoro tupnięcie nóżką w pojedynczych sytuacjach czasem skutkuje, to mam taki problem: 3 opisy "Dziewczyny z wyspy" Buñuela do usunięcia.
Okazuje się, że można zgłosić do moderacji tylko jeden element danego typu na raz. Przy czasie oczekiwania wynoszącym nieco ponad rok, doprowadzenie sprawy do końca urasta do rangi misji, nawet bez dodatkowych przygód które są niemal pewne; nie wiem czy wystarczy mi sił i determinacji, a moje wnuki mają już zupełnie inne zainteresowania.

filip128_2

I

Miller mieszka na odizolowanej wyspie. Pozostali mieszkańcy to Evalyn i niewinna, naiwna trzynastoletnia dziewczyna. Miller pociąga seksualnie dziewczynę. Kiedy Traver, czarny muzyk uciekający od linczu tłumu po niesłusznym oskarżeniu o gwałt, przybywa na wyspę Miller chce go wydać i pozbyć się go ze swojej drogi. Ale Evalyn lubi Travera i chroni go. Kiedy pastor przybywa ze stałego lądu by "uratować" Evalyn od jej sytuacji, cel przybycia Travera zostaje ujawniony. Miller musi teraz zadecydować czy przekazać Travera tłumowi i w konsekwencji stracić reputację w oczach dziewczyny.

filip128_2

*

Jako źródło podaję dwa pozostałe opisy na stronie. Żaden nie dotyczy filmu. Zamierzam zgłosić kolejno wszystkie trzy.

Wyspa jest odizolowana o tyle, że jest wyspą. Evalyn to właśnie ta dziewczyna, i nie wiadomo ile ma lat, poza tym że więcej niż 12. Miller nie pociąga seksualnie dziewczyny, ona rzeczywiście jest niewinna - gwałci ją, kiedy zauważa jak "urosła". Miller jest stereotypowym południowcem, nie lubi czarnych, chce się go pozbyć, strzela do niego, jeszcze zanim dowiaduje się o oskarżeniu o gwałt. Dziewczyna nikogo nie chroni, ani Travera, ani Millera w rozmowach z wielebnym, jest niewinna. Ksiądz nie przybywa, żeby kogokolwiek "ratować"; nie mam pojęcia o jaki rzekomy cel Travera autorowi mogło chodzić. On uciekał przed linczem, przypadkiem trafił na wyspę, uszkodził łódź, chciał ją naprawić i płynąć dalej. Ostatnie zdanie to czysty absurd.

filip128_2

II

Studium rasizmu według Luisa Buńuela. Czarnoskóry muzyk jazzowy Traver, oskarżony niesłusznie o gwałt, ucieka przed zemstą mieszkańców miasteczka na południu Stanów Zjednoczonych. Tutaj trafia na mało zamieszkaną wyspę, na której spotyka 14-letnią Evalyn. I właśnie tutaj dziewczyna, jako jedyna, traktuje Travera bez uprzedzeń, z zupełną otwartością. Wprawdzie uciekinierowi pomagają dobrotliwy ojciec Fleetwood oraz łowczy Miller, lecz i oni nie mogą pozbyć się uprzedzeń. Tymczasem tropem muzyka nieustannie podąża zatwardziały rasista Jackson.

filip128_2

III (autorstwa krytyka filmwebu)

Na małej wyspie mieszka 40-letni Miller (Zachary Scott), zdeklarowany rasista. Ma pewną słabość - zakochał się w młodziutkiej dziewczynie. Jego miłość naraża go jednak na represje ze strony otoczenia. W tym samym czasie na wyspie pojawia się czarnoskóry uciekinier, mężczyzna niesłusznie oskarżony o gwałt. Miller nie zamierza chronić *********** i chce go zadenuncjować. Sytuacja ich obu jest jednak na tyle podobna, że mężczyźni zaczynają solidarnie się wspierać...

filip128_2

Gwiazdki można doczytać na profilu filmu, to nie przechodziło.

filip128_2

*

Weryfikatorzy lubią żądać "dodatkowych źródeł". Ale wg. regulaminu opisy powinny być autorskimi tekstami - często nie są i nie twierdzę, że to źle; chyba że są kompilacją kilku przypadkowych opisów a to się niestety zdarza. Z jednej strony, weryfikator może odrzucić oryginalny opis bez źródła bo tak, z drugiej, jak podważyć czyjś farmazon zaakceptowany bez podstaw, zwłaszcza jeśli film jest stary czy mało popularny i nie ma sensownych tekstów na jego temat?