Czasami żałuję swoich ocen filmów (skala od 1 do 10). Żałuje jeszcze bardziej, że nie można zmienić swojej oceny. Z czasem mój punkt widzenia na dany film się zmienia a co zatym idzie - ocena punktowa. Dodać należy, że skala jest dla mnie zbyt duża. Dzisiaj przejrzałem wszystkie moje filmy na które oddałem głos i zrobiło mi się strasznie głupio. W większości przypadków uważam, że moje oceny były zbyt niskie. Według mnie skala ocen powinna mieścić się w przedziale 1-5. Czy da się coś z tym zrobić ?
PS. Jeżeli oddam głos ze swojego komputera nie logując się czy zostanie on dodany do mojej strony Filmwebu. Jeżeli nie to kiszka bo parę razy zdarzyło mi się zagłosować na filmy właśnie w ten sposób.

levko

ocenianie
a tu się muszę z Tobą zgodzić... ja też w wielu przypadkach bym zmieniła ocenę przy filmie/osobie - ale w większości przypadków raczej przy filmie - na który głosowałam. Zazwyczaj oceniam raczej łagodnie i potem wychodzi mi, że na dobry film, który faktycznie mi sie podobał dałam tyle samo punktów co na film, który jest słaby, ale jakoś tak szkoda mi było go "dobić" jakąś niską oceną. No i często chętnie bym tą ocenę zmieniła...
Przykład - dałam "Gladiatorowi" 8 punktów, a z kina wyszłam zachwycona, oraz dałam Pearl harbor 8, podejrzewam że albo z litości albo miałam jakies zaćmienie albo mi się coś źle zaznaczyło... Quo vadis - 7 punktów - tyle samo co Matrix (Boże...) i jeszcze kilka innych przypadków.
W większości przypadków filmy oceniam na 7 albo 8 jeszcze, tych na 10 jest chyba 5 tylko... na "1" też rzadko oceniam...

Nostromo

kolejna rada :)
mnie boli ocena filmu durze zwierze, mineło ładnych kilka miesiecy i jak zobaczylem film w TV chyba zalapalem ciut wiecej i dalbym ten punkt wiecej. niektórym bym odebral tez. moze by tak jakies kartki, talony na zmiany wprowadzic ? np. max 1 zmiana na tydzień :) i zeby kazda taka zmiana byla widoczna ze nastąpiła np z 6 ->>7/10 i wterdy nie byłoby problmow ze ktos ocenil film nisko inna osoba go za to skrytykowała a on sie wyparl ze przeciez ocenił ten gilm wysoko.

levko

modyfikacja oceny
Też już kiedyś o tym pisałem (post "ocena filmu/osoby"). Dołączam się do apelu żeby można było modyfikować ocenę filmu lub osoby. Czasem zdarza się, że się po prostu mylimy oceniając film, czasem po obejrzeniu czegoś innego, chcielibyśmy zmienić ocene (bo inny film "podniósł poprzeczkę"), itp. Bez tego ocena filmu/osoby nie jest do końca wiarygodna.