Jeżeli jesteś fanem cudownego, animowanego serialu ,,Maminki” i chcesz zobaczyć je znów w swoim odbiorniku nie trać czasu ! wejdź na poniższy link i podpisz się !! każdy głos się liczy ! Czekamy na was !
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3744
------------------------------------------------------------------
Nowe Forum ! proszę tylko pisać na temat powiązany z Muminkami wszystkie inne wypowiedzi zostaną usunięte !
Wczoraj na naszym starym forum ujęliśmy temat o Czarnoksiężniku:
juka007: [...]a co sadzicie o czarnoksiężniku na pumie?
muminek26: [...]-Co ja myślę o Czarnoksiężniku? - hm.. w książce przestawiono go jako podstępnego, miłego, zrozpaczonego ale w serialu anim. przestawiono go jako osobę okrutną, złą, nic mu niezależny tylko nad diamentami itd, i jego mottem jest ,,Coś za coś". Na pierwszy wrzód oka można go skomentować na groźnego, okrutnego (horror) ja tak miałem.
juka007: Także czytałam serie książek o Muminkach i zgadzam się co do kreacji czarnoksiężnika[...]
Piszcie co myślicie o Postaciach z Doliny Muminków i zapraszam do podpisywania petycji -> http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3744
Moją inspiracją z dzieciństwa był bobek...Moja babcia ma całą masę rysunków mojego autorstwa, które przedstawiają tego małego, włochatego złośliwca.Moją miłością był włóczykij.Był, ale jakiś stereotyp dojrzałego, zaradnego mężczyzny, przy którym nic nie jest straszne, a który rozsiewa wokół siebie pewną aurę uwikłaną tajemnicą, pozostal mi do teraz...;]
hm... na pewno zauważyliście że w bajce są małe wątki miłosne różnych płci np. Panna Migotka i Muminek przytulają się, całują itd. również Mama Muminka i Tata (w serialu albo w książce), lecz ciekawsze jest to że autorka Tove Jansson odczuwała to trochę inaczej jak może wiecie była homoseksualistką. Kiedy ożeniła się z zrobił się szum że w książkach cyklu Muminki itd. mogą być akcenty homoseksualne i np. w Finlandii zakazano czytać dzieciom jej książki. Ale po czasie o tym zapomniano, całe szczęście w Muminkach nie ma kropli takich akcentów lecz w innych książkach jej autorstwa dla dorosłych znajdują się np. Wyspa czy Córka Rzeźbiarza.Co wy o tym myślicie ?
ja tam zawsze się bałam Muminków szczególnie tych jakiś stworków ( nawet ich dokładnie nie pamiętam ale wiem, że w jednym odcinku było ich bardzo dużo i łazili i każdy się ich bał i zaatakowali dom muminka)
nie pamiętam czy by one zaatakowały dom Muminków bo to mogły być Hatifnatowie lub rośliny śpiewające (bo one zaatakowały dom Muminków) niestety nie pamiętam jak one się nazywały kiedy sobie przypomnę na pewno napisze ! -> Zapraszam do pisania z nami !
już pamiętam nazwano je Muminkożerne rośliny które tańczyły jak Włóczykij zaczął im grać !!! chyba występowali w odcinku ,,Tajemnicza skrzynia" i ,,Dżungla"
a ja w ogole tego nie pamiętam:/ musze chyba odswiezyc pamiec i poogladac co nieco na youtube.Mysle ze najbardziej przerazajace bylo polaczenie tej fantastyki z muzyka.A co do watkow milosnych to ja nie mialam okazji przeczytac innej tworczosci autorki.ale z przyjemnoscia bym zaczela - co byloby odpowiednie na poczatek (tak zeby mnie zainteresowalo)?
jak byłam mała mimo że bałam się bajki przeczytałam dwie bądź nawet trzy książki o Muminkach chyba to było " lato Muminków" "zmima Muminków" i coś jeszcze wiem że mi się podobały i już się baki nie bałam;]