Wolicie aby w polskiej telewizji filmy i seriale emitowane były z napisami czy z lektorem/dubbingiem?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
LukaBrasi

Obojętne.Nie oglądam TVP i ogólnie telewizji i programów typu - Polsat,Tvn, itp.,filmy,które puszczają setny raz(w dodatku z reklamami)mnie nie interesuja od 5 lat.Wystarcza mi Dvd,telewizor i internet.Co do pytania,To zdecydowanie- tylko i wyłacznie preferuję napisy, zarówno w filmach jak i serialach.Może troche mniej było by analfabetów w Polsce.

BlessedBlack

Ja też przestałam oglądać telewizję i wcale mi jej nie brakuje,ale zdecydowanie preferuję napisy.

LukaBrasi

osobiście wolę napisy. Jednak zdaję sobie sprawę, że w tv raczej nie miało by to racji bytu więc jak już to lektor.

użytkownik usunięty
LukaBrasi

napisy. holendrzy się nauczyli, to polacy też dadzą radę.

użytkownik usunięty

napisy,ale jednak taki serial jak "Świat według Bundych" musze oglądac z lektorem,bo juz się do niego przyzwyczaiłem.

LukaBrasi

wszystko tylko nie dubbing !!! to jest najgorsze co może być !

LukaBrasi

Napisy i jeszcze raz napisy - oczywiscie odpowiednio przetlumaczone,a nie jak to przy lektorach bywa,a jak bywa wszyscy wiemy ;-)

LukaBrasi

.......no to ja też za napisami:] może wtedy TV bym oglądał hehe...
Lektor wszystko zagłusza, a dubbing to mogę oglądać w bajkach...

Pzdr.
BiF

LukaBrasi

Napisy w wybranym języku (sam przyzwyczaiłem się do angielskich napisów).
Oczywiście z możliwością zobaczenia surowej wersji.
Do tego wybór jakości dźwięku (Wkurzało mnie, kiedy jeszcze oglądałem telewizję, stereo. Ja chcę dolby surround). Naturalnie jeszcze wersja z komentarzem reżyserskim. wtedy wrócę do oglądania filmów w TV.

Nie sadzę, żebym miał wygórowane wymagania jak na możliwości TV cyfrowej, która będzie standardem w 2012 r.

miszcz12

Oczywiście, że z lektorem. Choc epoka wspaniałych polskich lektorów przemija.

jasiek_12

Takze jestem za napisami :) oczywiscie nie zeby wszystkie filmy i seriale mialy napisy, ale naprzyklad jakies wybrane. Trzeba by bylo znalesc jakis kompromis bo jednak zdania sa bardzo podzielone

Priscilla_

zdecydowanie lektor , chce się skupić na filmie a nie na czytaniu napisów . Pozdrawiam

sly1111

http://www.filmweb.pl/topic/875458/Filmy+w+tv+bez+lektora%2C+ale+z+napisami.html

LukaBrasi

Jestem za napisami, ale w ogólnokrajowym referendum chyba bym nie zagłosował "za". Nie wszyscy mogą czytać napisy z różnych względów. Dlatego napisy - tak, pod warunkiem, że będzie opcja włączenie lektora.

LukaBrasi

bez przesady napisy są lepsze niż lektor i można do tego podszkolić sie w angielskim

LukaBrasi

.mało realne (oprócz filmów Kubricka), ale chciałabym żeby wszystkie filmy, czy to fabularne czy animowane, dawali z napisami.. nawet jeśli będą po chińsku :P.. .

.lektor zagłusza wszystko i nie chodzi tylko o dialogi aktorów, ale też o dźwięki z tła.. często przy filmach przygodowych jest moment napięcia, któryś z bohaterów mówi "słyszałeś to", a ty jako widz zastanawiasz się do do cholery miałbyś usłyszeć skoro jakiś debil nieudolnie podłożył dubbing/lektora ;/ .. .

LukaBrasi

http://www.filmweb.pl/Telewizja+Puls+chce+wprowadzi%C4%87+napisy,News,id=45948

madame_suspect

Szkoda, że tego nie zrobili zanim zakupili Simpsonów z dubbingiem..:/
Zdecydowanie napisy ewentualnie do niektórych seriali komediowych lektor by mi nie przeszkadzał

LukaBrasi

Definitywnie napisy!
Nie dość, że społeczeństwo uczy się języków obcych, to przy okazji jeszcze można dobrze się przysłuchać tonowi głosów aktorów.

nymph_3

Zależy.
Osobiście raczej wolę lektora, napisy szybko znikają i czasem mogę nie zdążyć, choć czytam dobrze. Ale jak pisałem wyżej - zależy. Na przykład ten lektor od "Zagubionych z lotu 29" jest beznadziejny. Uszy mnie bolą...
Napisy też nie są złe, bo też lubię sobie posłuchać języków, szczególnie pięknego akcentu francuskiego ;)

Nie potrafię się zdecydować, podsumowijąc.

użytkownik usunięty
LukaBrasi

tylko napisy we wszystkich filmach.
może w kilku wyjątkach lektor (głównie w serialach).
dubbing tylko i wyłącznie w bajkach (a nie w Harrych Potterach, South Park też oczywiście wykluczam).

Ja bym wykluczyła nie tylko South Park z bajek, ale również Głowę Rodziny i wspomnianych Simpsonów..

użytkownik usunięty
xellos

chodziło mi właśnie głównie o South Park i seriale podobne do niego

LukaBrasi

napisy

Kasiek_haz

wszystko jedno, byle nie było dubbingu, tego bym nie zdzierżył.

użytkownik usunięty
LukaBrasi

napisy!!!!!!!!!! wiele ról aktorskich składa się z modulowania głosu itp.

LukaBrasi

Rowniez nie ogladam TV. Tak czy inaczej jak najbardziej oryginalny dzwiek 6 kanalowy + polskie napisy. I to mi wystarcza

LukaBrasi

Zdecydowanie napisy, chociaż większość moich znajomych oglądając film po angielsku nie czyta ich w ogole, obchodzi ich tylko obraz....
Napisy, bo Polak potrafi , a już w szczególności tłumaczyć, a już w szczególności tytuły, jak chociażby Prison Break..

Fuck_like_a_star

ej właśnie tv2 puszcza serial który ma napisy zamiast lektora.podejrzewam , że to rodzaj testowania telewidzów jak zareagują na napisy.możliwe że tvp ma właśnie w planach takie posunięcie.