Przeżyłem szok gdy wpisałem na FW w wyszukiwarce "Columbo". Zamiast serialu ukazały mi się wszystkie odcinki osobno zatytułowane. Wszedłem na IMDB i sprawdziłem jak tam jest - identycznie. IMDB jest na FW traktowane jako wyrocznia - w sumie dobrze bo musi być porządek. Ale czy nie warto sie zastanowić nad połączeniem tych wszystkich filmów w serial? w końcu we wszystkich odcinkach główną rolę gra ten sam aktor. Szczególnie jeśli wejdzie się na google - praktycznie każdy odnośnik nazywa Columbo serialem.
Jeśli zna ktoś przyczyne dla której Columbo nie jest serialem proszę się wypowiedzieć. Bo wg mnie teraz z Columbo jest ogromny burdel.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Boskigrom

Ale to nie jest typowy serial, że jest sobie budżet na 12 odcinków no i super mamy 52 dni zdjeciowe na nakrecenie serii. Scenariusz do kazdego odcinka to odmienna bajka, zauwaz tez jaka jest rozpietosc w czasie krecenia kazdego z odcinkow - kilkadziesiat lat. Columbo - umownie serial, albo quasi serial.

Peter_Kurten

racja, każdy odcinek serialu musi się pojawiać w regularnych odstępach czasu. szkoda bo nawet nie można sie wypowiedzieć na temat tego "serialu" tak jak bywa to w normalnych serialach. Przez to też Columbo nigdy nie znajdzie się w top 100 filmów ani top seriali, a w tych drugich wg mnie zasługiwał by na wysoką pozycję.

Boskigrom

Masz po części rację - nawet nie ma jak Columbo dodać do ulubionych bo przecież nie będę dodawał każdego odcinka :D
Jeszcze jezeli chodzi o seriale na FW, te ktore mają "sezony" czesto po dyskusji na forum mozna wywnioskowac ze ocena za "serial" jest wypadkową poszczegolnych sezonow - tzn. niby to jest oczywiste ale chodzi mi o to ze ludzie często daja wysoką albo niską notę za jeden sezon danego serialu.