W tym tygodniu, w czwartek w nocy na TVP 1 "Ran" Kurosawy czyli japońska wersja "Króla Leara" Szekspira. To już drugi film Kurosawy w tym miesiącu (niedawno TVP Kultura pokazała "Siedmiu samurajów).

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Mikael

Bez euforii :)
Pora jest emisji jest zabójcza. Raczej dla tych bardziej wytrwałych. Cieszyłbym się gdyby TVP choć raz puściła tego typu film o normalnej porze...

Konrad_de_Zoo

Very nice

BSQ

Oprocz tego niedlugo bedzie jeszcze jeden film Akiry Kurosawy:

28 czerwca, godzinia 19:45
Polonia 1
"Rashomon"

Axel

spodziewam się, że TVP wkrótce też wyemituje "Rashomona".
po poloni 1 można się tylko spodziewać filmu w kiepskiej jakości i z włoskim dubbingiem

Mikael

Pora emisji rzeczywiście nie najlepsza ale zawsze lepiej żeby pokazali dobry film w nocy niż wcale. Ja napewno obejrzę. Mam nadzieję, że "Rashomona" pokaże wkrótce telewizja publiczna bo na poloni 1 wszystkie filmy są marnej jakości.

użytkownik usunięty
Mikael

Rashomon jest dostępny w sieci legalnie na licencji Public Domain. Wersja z angielskimi napisami:
http://www.archive.org/details/Rashomon

Rzeczywiście telewizja dawno nie przypominała, a wstyd interesować się kinem i nie znać tego arcydzieła.

Czesi wydali na dvd serię kilkunastu filmów Kurosawy. Widziałam je w Pradze. Każdy kosztował 99 koron, czyli 13-14 złotych. Niestety język:(

Dwukwiat

W Polsce też wydano filmy Kurosawy tylko, że nie można kupować ich pojedynczo tylko całą kolekcję za 399 złotych.

Mikael

Dodajmy tylko, że to "luksusowe wydanie" pozostawia wiele do życzenia.
Kto miał do czynienia z przynajmniej jednym filmem z tej serii, wie o co chodzi.

użytkownik usunięty
Konrad_de_Zoo

Najbardziej wnerwia , jeżeli nie wkur... ilość reklam , tak reklam !!! które poprzedzają menu (3 reklamy apratu Panasonic , czasopisam dla bab "Gala" ) , człowiek daje 400 zł i co dostaje , badziewie , nawet zawiastunów filmów nie ma , dziadostwo przez duże DZ !!!

A ja mam pytanie - czy w tym zestawie DVD filmow Kurosawy dolaczono wlasnie film "Siedmiu samurajow" ? Bo wiem ze jest jedno wydanie z gazety ale podobno kiepskie bo sa podwojne napisy - angielskie i polskie.

Axel

Kolekcja filmów Kurosawy zawiera następujace tytuły:

Siedmiu samurajów
Dodesukaden
Straż przyboczna
Piętno śmierci
Ukryta forteca
Rudobrody
Tron we krwi
Sanjuro - samuraj znikąd
Niebo i piekło
Pijany anioł
Zbłąkany pies

Muszę się zgodzić z tym, że bardzo denerwujące są reklamy przed menu na płytach DVD. Mogę jeszcze się zgodzić na coś takiego na płycie z gazety za, którą zapłaciłem 5 złotych ale jak płacę kilkadziesiąt czy nawet kilkaset to wolałbym dostać tylko film z dodatkami z nim związanymi.

Dwukwiat

Przedwczoraj (16.06.2007) byłem w MEDIAMARKT w Poznaniu i widziałem kolekcję Filmów A,Kurosawy na DVD chyba z 10 filmów tych najważniejszych ale cena zabójcza aż 399 PLN więc dałem spokój ale pozycja wspaniała!! Pozdrowienia.

zami260

O sorki nie zauważyłem że ktoś już widział tą kolekcję. Sorki

użytkownik usunięty
zami260

Nie jestem miłośnikiem Kurosawy, ale "Ran" chętnie obejrzę.

Przypominam ze to dzisiaj o 19:45 na Polonii 1 bedzie kolejny film Akiry Kurosawy pt. "Rashomon".
Ja ogladam, a wy ?

Axel

Jeśli na Polonii 1 to pewnie z włoskim dubbingiem :)

użytkownik usunięty
Mikael

telewizja wałkuje na okrągło dwa arcydzieła cesarza: Ran i Sobowtóra. poza tym tak 8 lat temu zdobyła się na pokazanie Straży przybocznej. żałosne, repertuar TVP schodzi na psy z roku na rok