Mam pewien problem. W dzieciństwie oglądałem wiele seriali telewizyjnych dla dzieci. Teraz chciałbym je odnaleźć, ale nie znam tytułów. Wszystkie te seriale były zagraniczne (pewnie amerykańskie) i emitowane były tak mniej więcej w przedziale lat 1997-1999 w TVP1 lub Polsacie (kojarzy mi się, że tak około przed 15.00).
Akcja jednego z nich toczyła się w Egipcie. Było tam dwóch głównych bohaterów – chłopak i dziewczyna. Pamiętam, że jakimiś wodnymi kanałami dostawali się oni do piramidy. Były tam starożytne posągi. Chcieli zdobyć krzyż życia Anch, który miał być kluczem do czegoś. Pamiętam, że w ostatnim odcinku, gdy w końcu go znaleźli i włożyli w odpowiednie miejsce to posągi jakby ożyły. No nie wiem, tak mi się kojarzy.
Drugi film opowiadał o dziewczynie, która została przypadkowo oblana jakąś dziwną substancją wyciekającą z ciężarówki. Dało jej to nadprzyrodzone zdolności. Mogła przenosić przedmioty na odległość i zamieniać się w taką jakby kałużę, która mogła się przecisnąć przez wszystkie szczeliny.
Może ktoś to jeszcze pamięta?