http://www.filmweb.pl/f548/Prosty+plan,1998

Kto nie widział, niech nadrabia zaległości. Dzisiaj TVP2

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
Rezun

Najlepszy film Raimi'ego.

Rezun

oglądam, oglądam ;)
- już od wczoraj zaznaczony do obejrzenia, ale żeby temat poszedł w górę

(swoją drogą, coś chyba podobnego już widziałem, ale nie pamiętam szczegółów - prowincjonalni policjanci po strzelaninie między przestępcami zabierają sobie torbę z kasą / narkotykami ?, potem pojawiają się nieporozumienia i jakieś zabójstwa (?), film raczej niezły, bardziej dramat niż klasa B - ktoś kojarzy?)

Martinn

Martin to może być:

http://www.filmweb.pl/f34080/Droga+numer+9,1998

Choć tak naprawdę jest wiele podobnych filmów ale mnie się ten kojarzy.
Pozdrawiam.

VisitorQ

Warto ten film dzisiaj na tvp 2? bo mialem zamiar ogladac poranek kojota :P

VisitorQ

wygląda na ten, dzięki

( chociaż za cholerę nie przypominam w nim sobie MacLachlana ;)

Martinn

Z podobnych filmów, Martin, polecam "Brudnego glinę"(Gang Related) z 1997 roku.

Rezun

Niestety, dali trochę dupy z tym agentem FBI, ale i tak bardzo dobry, na 8/10. Nie pasowała mi też ta Fonda.

Morgan_Mortimer_Graff

Fonda akurat pasuje do roli - takiej małej żmijki

do paru rzeczy można by się przyczepić, ale film zły nie był, mocne 8/10;

dlaczego mam wrażenie, że Coenowie nakręcili by to tak samo, tylko jeszcze lepiej?

Martinn

Moim zdaniem Coenowie zrobiliby coś innego, pewnie wyszedłby dobry film, ale nie tak smutny. Takie "Fargo" mimo wszystko ma trochę zabawnych wątków i nie jest tak przygnębiające, jak "Prosty plan".

Raimi i Coenowie zrobili kiedyś razem film - "Fala zbrodni" - specyficzny, ale nie do końca udany. Wyglądał trochę, jak ekranizacja kreskówek Warner Bros z Królikiem Bugsem itp.

Morgan_Mortimer_Graff

Mi zawsze Prosty plan kojarzy się z Fargo właśnie. Pomimo, że są inne, to jednak nasuwa się samo takie porównanie. Właściwie to oba świetne. Zgadzam się - u Coenów jest ten taki specyficzny gorzki nieco humor. Ale, że mimo tego jego klimat nie jest przygnębiający, to bym nie powiedział.

Sozewski

Pardonsik, nie doczytałem 'tak przygnębiające'. Więc się zgadzam z opinią ;)