13.02. 2005 został wyemitowany w TVN program "Rosyjska ruletka". Co o tym sądzicie? Czy to kolejny produkt nastawiony na szokowanie i przyciągnięcie widza za wszelką cenę, czy raczej ciekawy eksperyment pokazujący skomplikowanie ludzkiej psychiki?

Arda_mexx

Jezu, ale to mnie w napięciu trzymało, myślałam, że zaraz zobacze rozpryśniętny mózg na szybie. Ył, ale warte to było obejrzenia, żeby zdać sobie sprawe, że przy długiej obserwacji innego człowieka bądź samego siebie możemy przewidzieć co ktoś zrobi w danej sytuacji. Przypominało to czytanie wymyślach i nie było to nadzwyczajne ale właśnie rozwiało moje wątpliwości do takich spraw. Pozdro (lol)

użytkownik usunięty
Arda_mexx

Nie oglądałem i nie mam zamiaru.
Z tego co piasli w piątek (11.02) w "Wyborczej" wynika, że ten program to jeden pic. Facet, który tam występuje jest kimś w rodzaju zdolnego manipulatora-iluzjonisty, a cały program leciał na Wyspach jesienią i nie było żadnego mózgu na ścianie - bo i nie mogło. Twórcy przyznali, że nie używali ostrej amunicji. kolejny przykład jak media robią w konia naiwnych telewidzów.

Arda_mexx

koles z tego co wiesz... jak chcesz poprawiac to czytaj co pisza inni nie napisalam ze byl, tylko ze sie balam ze bedzie...

użytkownik usunięty
DymciA

Nie bardzo wiem jak Twoja wypowiedź ma się do mojej...
Napisałem ogólnie co myślę o tej produkcji, nikomu nie robiłem osobistych przytyków.

Czego sie nie robi dla pieniędzy. Jaka tam psychika...
Program był wystawiony na zysk i tyle. Chodziło tylko o kase i zdobycie jak największej liczby widzów. Ludzie od wieków kochali patrzeć się na czyjąś śmierć. A to jest właśnie kolejna szansa. Osobiście nie wiem co takiego przyjemnego jest w oglądaniu jak ktoś sie zabija. To jest poprostu chore...Cały ten program był chory. Nie wiem czy ten koleś na prawde miał ostrą amunicje i czy naprawde brał pod uwage że może zginąć, ale musze przyznać że jeśli chodzi o zawrotne sumy to ludzie zdolni zrobić są wszystko.
Chore.....

użytkownik usunięty
kyanka

Hmmm.... tak narawde to Derren Brown jest po prostu iluzjonistą. Dośc sprawnym w tym co robi, alke tylko iluzjonistą. Cudów nie ma i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie dla pieniędzy grał w rosyjską ruletkę, jeśli nie jest pewny że to przeżyje. A wariata na entenę raczej by nie wpuścili.
A czy program był chory ? Był po prostu oparty o te same zasady co łapanie pocisku zębami, uwolnienia z wysadzanego budynku, ucieczka z tortury wodnej itp. Jednym słowem od lat magicy prezentują pokazy w tej konwencji i jakoś nikomu to nigdy nie przeszkadzało... Jeśli ten program był chory, to chore były również wszystkie uwolnienia Houdiniego, który też zawsze budował wśród widowni odrobinę napięcia, wprowadzając złudzenie, mozliwego zagrożenia.

Arda_mexx

Psychologia, iluzja, obserwacja i rachunek prawdopodobienstwa - to wszystko czym ten program był i wyszło to dosyc ciekawie, natomiast niewiem jak ma się do tego "Rosyjska ruletka" - dla mnie jest to conajmniej 2 uczestników, rewolwer, jeden "ostry" nabój i przedeszwystkim wódka oraz brak wyboru,( w programie koleś mógł strzelic w worek jeśli nie był pewien, co uczynił przy 5 komorze)

Kosiarz_3

e ludzie zobaczcie inne odcinki może was zainteresuje albo np trick or treat albo Derren.Brown.Something.Wicked.This.Way.Comes. ciekawa sprawa tak mi sie wydaje!owszem manipulacja ale on to mówi wprost!a jeżeli chodzi o gazetę wyborczą to nie dajcie sie manipulować Michnikowi:)