Poszukuje ciekawych miniseriali produkcji BBC. Sporo już obejrzałam, ale sądze, że podrzucicie jakieś ciekawe propozycje.
A z akcją dziejącą się współcześnie czy kostiumowe? Podaj co już obejrzałaś, żebyśmy się nie powtarzali. :]
Moje ulugione to:
- Duma i uprzedzenie
- North & South - nie mylić z amerykańskim!
- Emma
- Jane Eyre
- Samotnia
- Czasy, w których przyszło nam żyć
Widziałam wszystkie ekranizacje Jane Austen. Samotnię i Jane Eyre miałam w planach obejrzeć, ale zwrócę uwagę na inne propozycję, bo przyznam, że o nich nie słyszałam. Teraz kończę Paradise i przyznam, że też jest bardzo interesujący.
to dorzucę 2 bardzo fajne seriale od siebie:
Złodziejka http://www.filmweb.pl/serial/Z%C5%82odziejka-2005-152990
Żony i córki http://www.filmweb.pl/serial/%C5%BBony+i+c%C3%B3rki-1999-103173
Obejrzałam już wszystkie tutaj wymienione. Szkoda, że nie ma więcej.
Od siebie dorzucę:
- Lorna Doone
- Panie z Cranford
- Miasteczko Middlemarch
- Tajemnica domu na wzgórzu
- Ścieżka losu (według Catherine Cookson)
Jeśli mówić o ekranizacjach brytyjskiej klasyki to prócz wymienionej Samotni inne w postaci mini-seriali sfilmowane utwory Dickens'a warto zobaczyć jak Mała Dorrit, Wielkie nadzieje, Marcin Chuzzlewit, Nasz wspólny przyjaciel czy Magazyn osobliwości (1979 r.).
Dalej ekranizacje utworów George Elliot jak Daniel Deronda, Silas Marner czy Młyn nad Flosą (ten już jako film), Thomasa Hardy'ego najnowszą ekranizację Tess D'Urbervilles czy film Pod drzewem, pod zielonym (choć ten już do produkcji BBC nie należy).
Ponadto nieznane chyba u nas jeszcze seriale Upstairs-Downstairs z 2010 r. czy Lark rise to Candleford.
Koniec Defilady (Parade's End)
Rewelacyjny serial BBC, ze świetnymi kostiumami, rewelacyjną rolą Benedict'a Cumberbatch'a. Rebecca Hall pokazała się z jak najlepszej strony. Ah ta Belle époque :)
Z kostiumowych to mogę polecić Mr Selfridge albo The Devil's Whore, co prawda oba nie od BBC ale też brytyjskie.
A ze współcześnie dziejących się seriali BBC to jest ich za dużo do polecenia.
Możesz zacząć od Luthera na przykład.