moze ktos mi polecic naprawde dobre seriale tego typu?
aktualnie koncze ogladac john adams, wczesniej ogladalem rzym czy pillars of the earth czy jakos tak:) moze to byc w sredniowieczu, czy to w innym wieku.
z gory dziekuje za pomoc

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
pivamornfis123

Ja polecam "Dynastię Tudorów" całkiem ciekawy serial.

KKKW

azapomnialem dopisac ze to tez ogladalem;/ a cos innego moze ktos polecic? wymienic pare?

użytkownik usunięty
pivamornfis123

wiem, że jest taki serial Ja,Klaudiusz, ale one jest stary i chyba go już nigdzie nie puszczają
moze Spartakus-Krew i Piach? ale on nie jest tak do końca strasznie historyczny
są też te seriale "historyczne", które mają też wersję filmową jak Ogniem i mieczem czy Quo Vadis .. a o jakie seriale konkretnie Ci chodzi
bo oprócz tych i wspomnianej Dynastii Tudorów nic mi nie przychodzi do głowy..
więcej znam filmów historycznych .
zależy też jak bardzo historyczne ... bo ja oglądam/ oglądałam takie seriale jak Robin Hood, Nad Niemnem czy Stara Baśń i one też niby są serialami historycznymi :p to o jakie Ci chodzi?

z gory odpadaja polskie seriale;p hmm no to jakies seriale wsredniowiecz czy innych epokach ale zeby mialy choc troche jakis prawd historycznych lub dotyczyly jakis waznych postaci:) spartacusa widzialem:) z checia bym zoabczyl jakies seriale ktore sie dzieja w sredniowieczu jak np. pillary ziemi :)

pivamornfis123

właśnie skończyłam oglądac "Rzym". Fabuła jest bardzo wciągająca. Obejrzałam dwa sezony w ciągu 4 dni. Wszystkie odcinki znajdziesz na youtubie.

bittersweet1994

może Rodzina Borgiów

użytkownik usunięty
salber16

"Camelot" nie jest zły. "Gra o tron" może . .

ciekawe seriale historyczne podałeś :D

użytkownik usunięty
G3r

taa, wiem xdd

użytkownik usunięty

Co do Camelotu to jest nieco stary. Polecam nowszą wersję "Przygody Merlina"

Przecież "Camelot" jest nowszy od Merlina :P

pivamornfis123

Jeśli interesują Ciebie seriale, których akcja jest osadzona w realiach średniowiecza, dobrym przykładem może być ,,La Commanderie", po polsku ,,Komandoria". Serial emitowany jest teraz na TVP Historia. Podejrzewam, że niedługo pojawi się także w internecie z polskim tłumaczeniem. Co prawda widziałem tylko dwa odcinki, ale zapowiadają się bardzo obiecująco ;)

pivamornfis123

"The Borgias",
"Czarna Zmija"
"Bordwalk Emire", (I poł XX wieku)
"Downton Abbey"

kingagutkowska

wyżej nie wymienione:
http://www.filmweb.pl/Kompania.Braci
http://www.filmweb.pl/serial/Pacyfik-2010-119673
http://www.filmweb.pl/serial/Hell+on+Wheels-2011-628533

G3r

Wśród seriali historycznych moimi faworytami są
"Dynastia Tudorów"
"Borgis"
"Rzym"
Ale jest tez serial "Filary ziemi" za który planuje sie teraz zabrać :)

kingagutkowska

"Downton Abbey" i "Czarna Żmija" (zwłaszcza dwójka) są rewelacyjne. Polecam!
A poza tym:
"Upstairs Downstairs" http://www.filmweb.pl/serial/Upstairs+Downstairs-2010-608854

pivamornfis123

"Hispania, La Leyenda". Tylko nie wiem czy jest po polsku, ja ogladalam po hiszpansku...

pivamornfis123

Może nie historyczny, ale również serial z "temperamentem" "Gra o Tron".

pivamornfis123

No nwm,przygody Merlina,takie mniej wiecej historyczne i w średniowieczu :)

pivamornfis123

The white queen jest dobry ;) i zraz sie pierwszym odc ze to romansidlo jakies;p bo wcale nie, wrecz przeciwnie ;p

DeliciousIzabela

"nie zraź" oczywiscie:)

pivamornfis123

Jest jeszcze Komandoria
http://www.filmweb.pl/serial/Komandoria-2009-504336

pivamornfis123

Ja bym poleciła "Świat bez końca" to coś jakby kontynuacja Filarów Ziemi, obsadzona jakieś 200 lat po niej.
Fajny jest też "Arn" o szwedzkich konfliktach koronnych Xll wieku.
A ja obecnie oglądam "Hatfields & McCoys" i jak na razie całkiem dobre;-)

pivamornfis123

Wikingowie i Piraci (Black Salis)

pivamornfis123

Już chyba jako kropkę wspomnę o dwóch. 'Wspaniałe stulecie', emitowany na jedynce koło 16-ej, dyskryminowany w programach i traktowany jak telenowela. Jako drugi, miniserial 'Ben Hur'.

lobos99

Peaky blinders :)) polecam!

pivamornfis123

Ja polecam Penny Dreadful, DynastiaTudorów, Dracula, Nastoletnia Maria Stuart, Gra o Tron, Wikingowie, Filary Ziemi i Świat bez końca, Spartakus, Demony Da Vinci, Rodzina Borgiów i Rzym, a oglądałam jeszcze Outlander nawet może być

ika_ts

i zgadzam się Biała Królowa też powoli wciąga :) może nie wszystko co poleciłam to historia ale oglądałam i jest na pewno godne uwagi

ika_ts

Marco Polo mi się jeszcze przypomniał...

ika_ts

Nastoletnia Maria Stuart - cos w stylu "dynastii Tudorow"

użytkownik usunięty
pivamornfis123

"Piękne stulecie". Moda na sukces XVI wieku.

pivamornfis123

WIKINGOWIE - serial jest mega , polecam każdemu ,
GRA O TRON - jest w sumie o średniowieczu ale pojawia się tam dużo motywów fantasy
DOM GROZY - jeszcze go nie widziałam ale słyszałam że fajny

użytkownik usunięty
pivamornfis123

Spartakus, Vikings

pivamornfis123

The Last Kingdom

pivamornfis123

Ostatni Królowie. To nie serial, a taki program dokumentalny 3 odcinkowy ale na pewno warty obejrzenia jak ktoś lubi tematy historyczne. Powiedziałbym must see ;)