Szukam ZAKOŃCZONEGO SERIALU (!!!) skupiającego się na tajemnicach gdzie:
-jest ciekawa postać kobieca (nie musi być silną bohaterką, ale może. Ważne by była dobrze napisana, a nie była tylko ozdobą czy kimś kogo trzeba ratować)
-Jest zakończenie, które totalnie wszystko rozwala zmieniając spojrzenie na całość serialu
-Gdzie zakończenie jest nieprzewidywalne, nie sztampowe (żadnego "to tylko sen"), mocne, ale jednak mocno powiązane z całością i idealnie do niej pasuje (gdzie nie ma żadnej deus ex machina czy rzeczy wyciągniętych nagle z tyłka)
-Zakończenie kończy wszystkie wątki i tajemnice

-Żadnych kryminałów, czy horrorów
-Żadnych seriali z dziećmi w rolach głównych
-Żadnych seriali z motywem gejów (lesbijki mogą być)
-Żadnych nagich czy półnagich facetów
-Żadnych zoofili czy pedofili

Mogą być też anime.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
MistrzSeller

Dlaczego geje nie a lesbijki tak?

AnnikaCool

Pewnie po prostu lesbijki są przyjemniejsze do oglądania :D

AnnikaCool

Po prostu geje są wszędzie wpychani na siłę i już nimi rzygam. Nie mam nic do nich, ale nie jest to widok na który chciałbym patrzeć co chwila. Zaś lesbijki nie dość, że sie pojawiają rzadziej to mi jako facetowi taki widok nie przeszkadza i mógłbym oglądać cały serial tylko o lesbijkach (niestety dobrych seriali o nich nie ma)

MistrzSeller

Może Lost, chociaż to dość znany serial, może go widziałeś... Kobiet sporo, w tym "silna i niezależna" Kate, pare innych silnych pewnie też się da znaleźć, ale czy to ciekawe postacie to zależy co dla kogo jest ciekawe. W połowie serialu można się pogubić o co tam chodzi, pod koniec zaczyna się wyjaśniać. Samo zakończenie kończy wątki i tajemnice, ale i tak dużo ludzi ma problem, żeby ogarnąć o co chodziło. I czy jest mocne i nieprzewidywalne, raczej jak dla mnie średnio.
Właściwie jak tak piszę, to nie wiem czy polecam pod kątem tego co szukasz :D tylko luźna propozycja, możesz sobie sprawdzić o ile już nie widziałeś.
Tego czego nie chcesz, w nim nie ma, 1 dzieciak, ale raczej drugoplanowy.

inkawa

Ale mi chodzi o seriale, gdzie zakończenie jest dobrze zrobione, a nie tak, ze twórcy rzucali dziwnymi rzeczami a potem wymyślili byle co.
Mi chodzi o seriale, gdzie wszystko co znalazło się w nich łączy się logicznie z zakończeniem i gdzie nie zrobiono z tego tasiemca zmierzającego donikąd. Poza tym połowa rzeczy w zakończeniu nie ma sensu. Są na yt całe filmiki jak bardzo nielogiczne jest to zakończenie.

MistrzSeller

Bo wielu ludzi nie ogarnęło o co tam chodziło, tego serialu nie da się obejrzeć z myślą, że wszystko zostanie podane na tacy, trzeba samemu pomyśleć i da się dojść, że jednak miało to sens. Chociaż rzeczywiście, zakończenie sama wolałabym inne. Ale ile ludzi tyle opinii.
Trudno, powodzenia w szukaniu, może coś jeszcze wymyślę.

inkawa

Ale to serial sam w sobie powinien mieć sens, a nie to co sobie dopowiem. Mi chodzi o zakończenia, które mają sens same z siebie bo logicznie wynikają z fabuły.

MistrzSeller

Nie chcę Cię teraz na siłę przekonywać, ale jedynie wyprowadzić z błędnego rozumowania.. W zagubionych nic sobie nie dopowiadasz, zakończenie jest jednoznaczne tylko trzeba nad nim pomyśleć, jak najbardziej nie jest też z d... wzięte. Dużo ludzi ma z tym problem bo im nie pokazali krok po kroku o co chodzi, a myśleć im się nie chce, albo są zwykłymi debilami.

Tak poza tym... Kompletnie nie rozumiem jak zakończenie może jednocześnie logicznie wynikać z fabuły i być mocne czy zaskakujące. Jedynie można by to podzielić, ze w jakimś stopniu takie w jakimś takie, sumując do 1 ( dajmy na to w 3/4 logiczne, w 1/4 zaskakujące).

inkawa

Normalnie na tym polega pisanie czegoś z dobrym twistem fabularnym by ukryć jego zapalniki pośród rzeczy mniej znaczących tak by widz nie wpadł na to że sa ważne, ale miał poczucie, że to wszystko się za tym co znamy gdzieś działo, a my tego nie widzielismy.
Dobry twist to złapanie widza na nieuwadze, umięjetne prowadzenie fabuły by widz się nie domyślił o co naprawdę chodzi, ale żeby poszczególne elementy nie wyskakiwały znikąd jak deus ex machina.

MistrzSeller

http://www.filmweb.pl/serial/Pozostawieni-2014-684445
ale może trafił się tam jakiś półnagi/nagi facet...
w zasadzie twoje wymagania dosyć ograniczają pole manewru
http://www.filmweb.pl/serial/Tajemnice+Laketop-2013-633726

mitrus80

al mi chodzi o zakończone, a Pozostawieni jeszcze lecą tak samo jak ten drugi serial

MistrzSeller

"Top of the lake" to zamknięta historia, 2 sezon to coś innego mimo że bohaterka być może będzie.
"Pozostawieni" zarówno 1 jak i 2 sezon są dosyć zgrabnie zamykane (mimo kontynuacji)

mitrus80

Ale mi chodzi o całe zamkniete seriale, gdzie jest już definitywny koniec. Bo co za twist można wymyślić skoro i tak wszystko musi dożyć następnego sezonu? Mnie nie interesują pojedyncze sezony tylko całe seriale, które od początku do końca budują historie by na końcu zaskoczyć widza czymś co wszystko do góry nogami, ale ma sens w kontekście tego co sie zdarzyło.

mitrus80

Półnadzy faceci mogą jeszcze być, jakiś gej w tle też

MistrzSeller

Jak nie chcesz kryminałów, to ciężko będzie. Przywoływane tutaj "Top of the lake" to właśnie kryminał.

ms_rosencrantz

ale przecież kryminały to zazwyczaj seriale typu zbrodnia odcinka, a nawet jak mają jednolitą fabułę to nie mają rażących twistow wywracających wszystko

MistrzSeller

Nie wydaje mi się. Przecież ostatnie kilka lat to wysyp kryminałów, gdzie cały sezon to jedna sprawa. Co do twistów - teraz nic idealnie pasującego mi nie przychodzi do głowy, ale coś takiego raczej w kryminale niż gdzie indziej. Z tej kategorii pierwszy sezon "Broadchurch" ma fajne zakończenie. Niby chodzi tylko o niespodziewanego mordercę, ale ma to swoje konsekwencje, które trochę zmieniają perspektywę, w jakiej oglądaliśmy serial. Chociaż dla Ciebie to pewnie będzie za mało. Ale ciekawe postaci kobiece (z naciskiem na jedną z najważniejszych) są.
http://www.filmweb.pl/serial/Another-2012-629106 - tego anime nie skończyłam, ale zajrzyj tam na forum. Ja pamiętam interesujący klimat i historię z potencjałem na twist.

ms_rosencrantz

"Broadchurch" jest super, ale nie dla nie dla niego - przecież pedofilia.

ms_rosencrantz

Ale mi nie chodzi o seriale gdzie przez pewien czas zajmują się daną fabułą, tylko gdzie cały serial dąży do punktu który jest zaskakującym wywracającym wszystko zakończeniem, gdzie już nie ma ciągu dalszego.

MistrzSeller

Dostał ode mnie 2 propozycje. Co się nie podoba?

Redaktorka

Bo ja szukam czegoś niezwykłego, a nie jakieś kryminały. Co moze być niezwykłego w kryminale? mi chodzi o filmy z twistami, które wszystko wywracają, podważają wszystko to co widzieliśmy, czy wiarygodność przedstawionej narracji.

MistrzSeller

Ja ci podałam "jakieś kryminały"?! Kpiny sobie urządzasz, trollu?

Redaktorka

szukam serialu gdzie są elementy nadprzyrodzone, a nie seriali szpiegowskich czy kryminalnych.

MistrzSeller

No to zobacz "Stowarzyszenie szaropiórych", link jest niżej. A w ogóle to jak coś znajdziesz i zaspokoi Twoje oczekiwania daj znać. Bo poprzeczka wysoko, więc to będzie musiało być naprawdę fajne.

ms_rosencrantz

ale mi nie chodzi o opowieści obyczajowe, tylko takie gdzie są różne dziwne zjawiska i na końcu jest wielki twist i wyjasnienie wszystkich tajemnic.

MistrzSeller

http://www.filmweb.pl/serial/Stowarzyszenie+Szaropiórych-2002-129544 Jeszcze to mi przyszło do głowy. Oglądałam bardzo dawno temu i nie pamiętam na jakim etapie wyjaśniło się w czym rzecz, ale historia ciekawa i zaskakująca.

MistrzSeller

Ja mimo wszystko polecam serial http://www.filmweb.pl/serial/Dochodzenie-2011-576962

mitrus80

Ale mnie nie interesują kryminały tylko opowieści nadprzydzone w mocnym twistem fabularnym, który byłby totalnie nie przewidywalny.
Fajnie, że chcesz pomóc, niestety szukam czegoś innego

ms_rosencrantz

"Top of the lake" nie nazwałbym kryminałem

mitrus80

Ok, ja się zasugerowałam opisami.

mitrus80

"Top of the lake" jest świetny, ale nie dla niego - pedofilia.

MistrzSeller

Nie wierzę, że coś tu podaję...

http://www.filmweb.pl/serial/%C5%9Acigana-2012-637203
http://www.filmweb.pl/serial/Uczciwa+kobieta-2014-694517

MistrzSeller

Nie chodzi mi o kryminały, tylko seriale z elementami nadprzyrodzonymi, gdzie naprawdę robi się jakieś nietypowe i pokręcone rzeczy z fabułą. Jakieś rzeczy w stylu podróży w czasie, innych wymiarów czy coś.

Odnoszę wrażenie, że twórcy serialów kompletnie nie potrafią tworzyć logicznie powiązanych historii, które byłyby kreatywne.

MistrzSeller

No, to LOST, trollu.
To jest dość dziwne http://www.filmweb.pl/serial/Resurrection-2014-685433

Redaktorka

Lost nie ma logicznie powiązanej fabuły, tam sami twórcy sie w tym mocno pogubili i nic się ze sobą nie zgadza.

MistrzSeller

Jakim cudem coś ma się zgadzać w serialu z elementami nadprzyrodzonymi i innymi wymiarami?!
Albo racjonalizm i logika albo inne wymiary i bajka.

Redaktorka

Człowieku. To że coś jest fantastyką nie znaczy, ze jest nielogiczne. Po prostu fantastyka ma swoją logikę. A w przypadku zbudowania historii wokół tajemnic zawsze ważnym jest zbudowanie ich tak by miały one sens w kontekście zakończenia. Wszystko się musi zgadzać, bo inaczej serial jest do kitu.

MistrzSeller

Przed chwilą chciałeś, żeby narracja była wywracana do góry nogami. Tak właśnie jest w LOST.

Redaktorka

Ale żeby to wszystko się ze sobą zgadzało. Na tym polega dobry twist ma zamieszać przewrócić do góry nogami, ale mieć silne zakorzenie w fabule. A w Lost twórcy sami się pogubili w tym co napisali i zakończenie nie ma sensu

MistrzSeller

Wszystko ma odpowiednie zakorzenienie. Zakończenia nie znam, bo chyba w połowie przedostatniego odcinka serial mi się znudził :P

Redaktorka

Nie ma zakorzenienia, bo to bez sens nie mający nic wspólnego z serialem

MistrzSeller

A oglądałeś? Czy znawcy z YT tak powiedzieli więc trzeba ich w zaślepieniu słuchać? :D Nie wiem jakim ignorantem trzeba być, żeby stwierdzić, że zakończenie lost nie ma nic wspólnego z serialem, chyba, że po prostu jesteś trollem.

inkawa

Nie ma nic wspólnego z serialem. Poza tym sam serial był głupi i wydłużany na siłę w późniejszych sezonach.

MistrzSeller

czyli jednak oglądałeś i to twoja opinia a nie ludzi z internetów?

inkawa

Co cie to obchodzi? Nie o tym jest to temat, człowieku!

MistrzSeller

Czyli nie oglądałeś, ale masz wyrobione zdanie o serialu bo jakiś wielki autorytet internetowy tak powiedział. :D Nic mi do tego, po prostu smutne to, szkoda mi Ciebie, że nie masz SWOJEGO zdania.

inkawa

Oglądałem serial i co to ma wspólnego z tematem?

Zmarnowałem masę czasu na ten gówniany serial i nie zamierzam go tracić na ciebie.

Jak nie chcesz pomóc to nie pomagaj

Redaktorka

A ten serial ma zakonczenie zamykające wszystkie wątki?

MistrzSeller

Nie mam pojęcia, bo mnie znudził po kilku odcinkach. Za dużo elementów niezrozumiałych i irracjonalnych wywracających wszystko.

MistrzSeller

Może to http://www.filmweb.pl/serial/Miasteczko+Wayward+Pines-2015-677970