No właśnie, kto wie w jakiej kolejności oglądać seriale Star Treka?
Są przecież: Następne Pokolenie, Enterprice, Stacja Kosmiczna, Voyager...

Od czego zacząć?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
gerald_2

...od najstarszego do najnowszego...

Snaga_Przeklety

Nieprawda, najnowszy Enterprise dzieje sie chyba chronologicznie najwcześniej, bo mają mniej zaawansowaną technologię.
Chodzi mi o to w jakiej kolejnosci je oglądać, chyba że nie ma to dla fabuły żadnego znaczenia.
Nie chciałbym jednak w czasie oglądania odnieść wrażenia że czegoś nie wiem, bo zdarzyło sie w innej serii i jest oczywiste tylko dla osoby która tamtą serię oglądała.

gerald_2

...jeśli chodzi o kolejność fabuły, to chyba jednak od najstarszej zacząć... tak najsensowniej mimo wszystko jest?...
...ej, to w najnowszym Enterprise też mają takie wielkie 'telefony komórkowe/komunikatory' czy jak tam to się nazywa, co w pierwszej serii?/// bo pamiętam, że tam takie cegły mięli...

Snaga_Przeklety

oglądałem tylko 1 odcinek Enterprice, i nie mieli pola siłowego tylko jakis zwykły pancerz, a komunikatory wyglądały mniej wiecej jak dzisiejsze komórki.

gerald_2

...może nie było pola siłowego, bo było uszkodzone?... to się często u nich zdarza...

Snaga_Przeklety

Ale zwykle coś tam zlutują, sypną grochem i pole siłowe jak nowe. Nigdy nie wiem jak to robią,

Motorcycle_Boy

Nikt tego nie wie, to jedna wielka ściema :D

A na serio, na Wikipedii piszą że faktycznie Enterprice chronologicznie jest pierwszy, akcja dzieje sie 100 lat przed oryginalną pierwszą edycją Star Treka i technologicznie są troche zacofani...

gerald_2

...ale efekty specjalne mają lepsze... za to fabularnie trochę gorsi moim zdaniem...

Snaga_Przeklety

nic dziwnego że efekty najlepsze, w końcu pojawił sie 40 lat po wersji oryginalnej.

gerald_2

...powiem Ci szczerze, że 100 razy bardziej podobała mi się pierwsza seria niż ta ostatnia, której za cholerę nie mogłem oglądać... choć w tym samym czasie z przyjemnością oglądałem też Next Generation...

Snaga_Przeklety

z seriali oglądałem tylko kilka odcinków Stacji Kosmicznej, leciał chyba z 10 lat temu w TVP.

gerald_2

zgadzam się