Zna się ktoś na anime? Czy jest coś z anime:
1.W stylu clannad i kanon
-bez głupkowatego humoru
-gdzie historia ma porządne i logiczne zakończenie
-gdzie są ciekawe postaci
-gdzie jest jeden facet i kilka kobiet albo jeden facet i dwie kobiety
-gdzie historia jest ciekawa w miarę od początku
-chodzi mi o anime dla facetów, a nie takie dla kobiet czy małych dziewczynek
2. Coś przygodowego, co nie byłoby przedramatyzowane, ale nie byłoby też płytką
przygodówką.
-bez głupkowatego humoru
-które nie są zbyt dziecinne
-gdzie jest wątek miłosny
-gdzie ważną główną rolę odgrywają postaci kobiece
-nic krwawego
-gdzie historia jest ciekawa w miarę od początku
-chodzi mi o anime dla facetów, a nie takie dla kobiet czy małych dziewczynek
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia.
3. (tego chyba nie ma)
Coś ciekawego s.f., co nie jest mecha, ani militarystyczną space opera
-gdzie akcja nie dzieje na ziemii, ani planecie, która wygląda dokładnie jak ziemia
-gdzie ważną główną rolę odgrywają postaci kobiece
-nic krwawego
-żadnych komedii
-muszą być kosmici, inne planety
-żadnych motywów typu: dobrzy ludzie walczą ze złymi kosmitami, którzy ich
zaatakowali.
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia.
http://myanimelist.net/animelist/MistrzSeller

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
MistrzSeller

Aż ręce opadają, jesteś niereformowalny...

kRis

Nie spamuj. Po prostu chce coś obejrzeć to nie moja wina, że wyszukiwarka filmwebu jest kompletnie nie użyteczna.

MistrzSeller

I powtarzasz się jak katarynka.

kRis

Nie. Po prostu chce coś znaleźć i obejrzeć.

MistrzSeller

I znowu to samo. Ludzie będą ci podawać tytuły, tobie nic się nie spodoba bo cośtam i za jakiś czas kolejny temat itd.

Wironin

To nie moja wina, że ludzie nie potrafia czytać ze zrozumieniem i spamują tytułami, który każdy widział zamiast przeczytać o co chodzi.

Zamiast spamować, byś może pomogła człowiekowi

MistrzSeller

Jestem facetem! A co do anime to może być ciężko znaleźć coś przygodowego, ale bez głupkowatego humoru.

Wironin

Nie nazywaj go facetem...
Chłopcem może, ale jako facet czuje się urażony z takiego przyrównania :P

Wironin

Ciężko znaleźć coś przygodowego bez głupkowatego humoru? Nie jestem jakąś znawczynią anime ale w ciągu sekundy przyszły mi do głowy dwie propozycje "Seirei no Moribito" i "Claymore" - swoją drogą oba pasują do wymagań Sellera (chociaż może Claymore będzie zbyt krwawy)

Wironin

Pewnie tak będzie

kRis

Nie tylko ręce... w mojej myszce od razu baterie się wyczerpują jak widzą Miszcza Sellera ;-)

iraz75

Nie dziwię się

MistrzSeller

ZNALAZŁEM IDEALNE ANIME
ŚWIETNE
IDEALNIE W TWÓJ GUST,
ŚREDNIA 9.9/10!
O cholera. Nie.
Występują tu dwaj faceci. Dupa. Sorry, jak dwóch facetów, to anime ssie, więc przykro mi. :(

MistrzSeller

http://anime.tanuki.pl/strony/
Mają bardzo dokładną wyszukiwarkę http://anime.tanuki.pl/strony/szukaj - umożliwia ona znalezienie interesującego ciebie tytułu pod kątem roku i rodzaju produkcji, gatunku, widowni, występujących postaci, miejsca i czasu akcji. Podobne wyróżniki są na stronach danych tytułów.
Przykładowo - napisałeś, że lubisz Clannad. Bierzemy zatem wyróżniki "dramat" i "okruchy życia" jako pożądane gatunki oraz dodatkowo "harem" (czyli właśnie on jeden + kilka dziewoj) i otrzymujemy taką listę: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/lista/title/1/?&geid=2,27,82 Tu http://anime.tanuki.pl/strony/anime/lista/title/1/?geid=2%2C27%2C86&noalt=1 to samo, tylko "Trójkąt romantyczny" miast "Haremu". Miłego szukania.

Gladka

Znam tą stronę. Ale tam nie ma szukania po ambitności, czy płci bohaterów. Poza tym wiele gatunków jest wrzuconych do jednego worka i nie wiadomo co to (np. trójkąty MMK i KKM są w jednym tagu).
Poza tym nie ma opcji by znajdywało tylko anime bez głupiego humoru i szukało tych z ciekawymi postaciami. Dlatego muszę pytac ludzi.

MistrzSeller

Ale możesz spojrzeć na oceny recenzentów, redaktorów i zwykłych userów ;> Poza tym wystarczy przeczytać reckę, by rozwiać ewentualne wątpliwości ;> Zaś w przypadku haremówek jest rozgraniczenie na "Harem" i "Męski harem".
No i tak ostatecznie - ambitność i ciekawość postaci oraz fabuły są zawsze kwestią czysto subiektywną.

Gladka

Ale mnie oceny nie interesują. Co z tego, że anime będzie miało wysokie oceny, jak będę się nudził, bo nie będzie żadnej ciekawej postaci kobiecej, albo humor będzie na debilnym poziomie.
Recenzja nie zawsze porusza te sprawy.
Haremy są oddzielone, ale inne kategorie nie. Nie ma np. podziału w Space opera na te wojskowe i te zwyczajne. jak chce znaleźc coś w stylu cowboy bebop to nie mogę.

MistrzSeller

To wtedy będziesz miał większe doświadczenie w oglądaniu anime ;P Ja tam na przykład zdecydowanie wolę oglądać filmy dobre niż badziewia, acz i znajomość koszmarków jest potrzebna, by docenić obrazy z wyższej półki. Mieć głębsze wejrzenie - dobra rzecz.

A jak space opera jest wojskowa, to w gatunkach jest wymienione "wojenne/wojskowe" ;>

Gladka

Ale nie ma wyróżnika na nie wojskową. A nie można szukać by nie pokazywało danej kategorii.

A na kiepskie seriale czy filmy nie mam czasu. Za dużo oglądałem badziewia. Mam po prostu dość. chcę obejrzeć coś fajnego.

MistrzSeller

A czy to tak dużo czasu zajmie zajrzenie na stronę serii z gatunku space opera i sprawdzenie, czy ma wpisany gatunek "wojskowe"? Nie sądzę. Prawdę mówiąc, to nie rozumiem, w czym tu problem.

Gladka

Jest problem, bo wtedy muszę przeszukać wszystkie space opera.
A często jest tak, że człowiek nie wie konkretnie czego szuka, tylko wie czego nie chce i tam sie nie da tego zdefiniować.

MistrzSeller

Takie już są uroki korzystania z wyszukiwarek. Matko, ciężko o lepsze rozwiązanie w tym przypadku; ten problem nie jest wielki, a zachowujesz się tak, jakby był przeszkodą skutecznie uniemożliwiającą szukanie pożądanej przez ciebie rzeczy. Jak ma się wąsko sprecyzowane żądania, to trzeba liczyć się z tym, że człowiek musi się naszukać, a nie lamentować, że to trudne. To tak jakby pójść na targowisko i narzekać, że nim znajdzie się stoisko z najbardziej odpowiadającymi nam jakościowo warzywami, trzeba obejść cały plac targowy. W życiu nie ma tak łatwo.
A jak już narzekasz na to, że nie da się wpisać "Space Opera I NIE wojskowe", to służę uprzejmie:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/lista/title/1/?geid=28&noalt=1 - lista wszystkich space oper na tej stronie
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/lista/title/1/?geid=28%2C30&noalt=1 - lista wszystkich wojskowych space oper na tej stronie
Wystarczy porównać obie listy i zobaczyć, które z pierwszej z nich nie znajdują się na drugiej. I problem rozwiązany.

Matko Święta, tego typu tematy zakładane przez ciebie kojarzą mi się z kultową reklamą Ery ("Takie rzeczy tylko w Erze").

Gladka

Tyle, że przy wielu gatunkach ciężko jest odfiltrować, ani nawt sprawdzićczy np. Trójkąt jest kkm czy mmk. Tamta wyszukiwarka jest niefunkcjonalna.

MistrzSeller

Na miłość Boską, od tego masz opisy w recenzjach na Tanuki, od biedy można też zaglądać i na inne strony (Filmweb, IMDB, nawet Wikipedia), żeby sprawdzić opisy. Człowieku, Tobie mniej czasu zajęłoby zajrzenie do recenzji i przeczytanie zarysów fabuły niż dopytywanie innych o interesujące cię szczegóły, ale ty najwyraźniej lubisz komplikować sobie życie.

"Tamta wyszukiwarka jest niefunkcjonalna."
Tamta wyszukiwarka jest bardzo funkcjonalna, po prostu jesteś chyba jedyną osobą (bądź jedną z nielicznych osób), które nie dość, że chciałyby wyszukiwarek uwzględniających tak subiektywne elementy jak "ciekawość fabuły i/lub postaci", to jeszcze nie chce (lub nie wie, jak) korzystać z informacji zawartych w opisach i recenzjach.

Zastanawiam się, jak możesz funkcjonować w prawdziwym życiu, bo odnoszę wrażenie, iż nie chciałoby ci się robić zakupów w supermarkecie, bo interesujące cię produkty byłyby rozłożone w różnych częściach sklepu. Pewnie w takim przypadku zacząłbyś bezowocnie szukać pracownika marketu, żeby na twą grzeczną prośbę wszystko ci przyniósł, przy czym zmarnowałbyś więcej czasu na szukanie kogoś takiego i narzekanie, że nikt ci nie chce pomóc, podczas gdy ty jesteś klientem i wymagasz, niż na samodzielne znalezienie potrzebnych tobie rzeczy.

Gladka

ale mi nie potrzebne są opisy tylko informacja czy ten trójkąt jest męski czy żeński.
Recenzja nie zawsze się do tego odnosi.
Wyszukiwarka nie jest funkcjonalna, bo jak się nie można ustawić by pomijało pewne nie interesujące gatunki/elementy. Przez co chcąc znaleźć harem niekomediowy trzeba przebijać się przez 3/4 tytułów, które sa komediami. Poza tym wiele rzeczy włożonych jest do jednego worka (nie wiadomo czy trójkąt jest męski czy żeński).
Poza tym nie ma szukania wg głównych postaci. Jak chce anime, gdzie będą kobiety wśród postaci to nie mogę odfiltrować tych, w których są sami faceci i nawet nie ma o tym żadnej informacji.

MistrzSeller

https://shinden.pl/series lepszej wyszukiwarki nie znajdziesz - wybierasz wszystko - gatunki grupy docelowe, rodzaje postaci czas i miejsce akcji i wiele innych rzeczy - mało tego możesz zaznaczyć przy każdym tagu "chcę ten tag", "nie chcę tego tagu" lub "tag jest mi obojętny" jeśli wpiszesz wszystko co Cię interesuje powinno to znacznie ułatwić sprawę. Jeśli jednak wyszukiwarka nie spełni Twoich oczekiwań to polecam na tamtym forum założyć temat - są tam sami maniacy anime i z pewnością więcej ludzi będzie w stanie Ci pomóc.

Gladka

Daj spokój.
Pewnie nie zwróciłeś uwagi, ale ten chłopaczek regularnie co 2-3 tygodnie wrzuca taki temat (czy to o anime, czy serial animowany, czy film, czy serial, czy markę pieluch...), potem narzeka na każdą możliwą propozycję i stwierdza, że złe i złe i złe.

Oczywiście chłopaczek angielskiego nie rozumie w ogóle, więc nie może sam nic znaleźć a używanie googli go przewyższa.

Dealric

Właśnie o to chodzi, że zwróciłAm na to uwagę - nawet początkowo, po zobaczeniu tego tematu, zamierzałam zamieścić komentarz typu "Oho, znów się zaczyna" i wstawić ten gif http://i.imgur.com/agJIP.gif Potem jednak pomyślałam, że spróbuję mu pomóc, bo w przypadku anime jest łatwiej o tego typu poszukiwania ze względu właśnie na świetną wyszukiwarkę w Tanuki... ale on jest naprawdę mocno dziwny.

Gladka

Powodzenia ;-) Na FW chyba już wszyscy zęby nie tyle zjedli co starli chcąc mu pomóc.

iraz75

Nie ma sensu życzyć mi powodzenia, bo uznałam już porażkę swoją i wiem, iż w tym przypadku jestem tylko marnym robakiem próbującym samodzielnie wybudować rakietę na Marsa. Zastanawia mnie tylko, do jakiego stopnia można być sierotą, żeby oczekiwać, iż ktoś za niego przefiltruje tytuły pod kątem jego wymagań, choć teoretycznie rzecz biorąc on sam jest w stanie to zrobić.

A tak na marginesie - jakiś czas temu zauważyłam, że jest zainteresowany filmem, który zawiera wątek LGBT, przy czym fakt istnienia tego wątku jest szeroko komentowany w dyskusjach na temat tego filmu - czyżby nic nie wiedział o tej kwestii? Ciekawi mnie, jak oceni ten film (w końcu wątki LGBT go brzydzą XD). Poza tym jeszcze bardziej mnie ciekawi, czy wie, iż w tak lubianym przez niego Harrym Potterze też jest wątek LGBT ;P

Gladka

No widzisz. Kiedyś przy temacie gier poleciłem mu You tube i gameplay-e gdzie goście jedni lepiej, drudzy gorzej recenzują gry, to napisał mi że on chce konkretów a nie jakiegoś kretyna co nawija bez sensu... To jest facet z depresją i chyba jego misją jest zarażać tym innych. Nie chce mi się głębiej wnikać w zakamarki jego umysłu, bo to bezcelowe. Co do LGBT, nie wiem czy do końca wie co w trawie piszczy ;-)

iraz75

To nie przyszło mu do głowy, że mógłby poprosić takiego "kretyna" o podanie interesujących go informacji? ;P A może on nawet nie potrafi korzystać z YT? XD

Swoją drogą, to ciekawi mnie, czy z chęcią obejrzałby serię z trójkątem romantycznym, gdybym mu powiedziała, że zawiera jednego faceta i dwie dziołchy, przy czym nie poinformowałabym go, że w tym przypadku nie jest tak, że dzierlatki rywalizują o chłopaka, tylko że on i jedna z dziewczyn rywalizują o uczucia drugiej dziewczyny XD

Gladka

Albo taki gdzie (jest taki film, tylko tytułu nie pamiętam) gdzie o dziołszkę zabiega jeden koleś a drugi gość zabiega o niego. Zresztą gdzie daleko szukać, ostatni sezon Gry o tron i wszystko jasne. Jesteś ze Śląska?

iraz75

I jeszcze w "Wyśnionych miłościach" Dolana dwójka przyjaciół różnej płci rywalizowała o pewnego chłopaka ;)

Z kolei w fandomach to jeszcze ciekawsze rzeczy potrafią się dziać, co wiem na swoim przykładzie ;) - mój ulubiony trójkąt romantyczny z Hetalii polegał na tym, że brat i siostra byli uwikłani w bardzo intensywne i bardzo skomplikowane relacje uczuciowe ze swoim sąsiadem (oczywiście płci męskiej) XD

Niestety, nie pochodzę z krainy, która w 1138 przypadła w udziale Władysławowi (przyszłemu Wygnańcowi) - miejscem, w którym przyszło mi żyć, jest ziemia łukowska http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_%C5%82ukowska , ojczyzna Henryka Sienkiewicza, historycznie część Małopolski, przez samych mieszkańców uważana za część Podlasia (ze względu na zmiany administracyjne z początków XIX w.) XD

Gladka

Tanuki ma kiepską wyszukiwarkę. Jak nie szukasz konkretnego gatunku to nic nie znajdzeisz.

Poza tym to wy spamujecie, bo zamiast pomagać off topujecie. To nie moja wina, ze to forum pełne jest kretynów, nie potrafiących czytać ze zrozumieniem.

MistrzSeller

Wybacz, ale - dajmy na to - "superpoważny egzystencjalny dramat niedziejący się przed wybuchem I wojny światowej, w którym werterowski bohater, niebędący brunetem o szarych oczach, zmaga się z niemożnością stworzenia fanfika o ulubionym pairingu hetero z Bleach, słuchając przy tym >>Giving In<< Ademy*, oczywiście wersji albumowej, nie koncertowej, ma młodszą siostrę o charakterze Makoto z Sailor Moon, pragnącej założyć własną cukiernię, aczkolwiek niechcącej sprzedawać w niej rurek z kremem, pozbawiony wątków panseksualnych i nieprzedstawiający smużek stepowych** w żadnej formie, nawet na obrazku oglądanym przez sąsiadkę ciotki głównego bohatera w książce" (UWAGA: celowa hiperbolizacja) nie jest konkretnym gatunkiem.

Próbowałam ci pomóc, ale skoro nie potrafisz samodzielnie znaleźć danego tytułu korzystając z - tak dokładnych, jak się da - wyszukiwarek, opisów i recenzji, tylko liczysz na to, że ktoś ci podrzuci (nawet nie zaprowadzi za rączkę) dokładnie to, czego szukasz, to jest to kompletny bezsens.
To nie nasza wina, że nie znasz się na tym, jak wyszukiwać informacje.

*do wysłuchania tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=QcZ02Nwsi_s
**Sicista subtilis - http://pl.wikipedia.org/wiki/Smu%C5%BCka_stepowa

Gladka

Koleś jest niemożliwy z tymi kolejnymi tematami, na które poświęca więcej czasu niż by mu zajęły same poszukiwania seriali &gt;_&lt;

Sam się kiedyś dałem nabrać i próbowałem mu pomóc i Twój post idealnie oddaje moje wrażenia po tych staraniach!

PS. Kiedyś bardzo lubiłem (właściwie dalej lubię, ale o nim zapomniałem ostatnio ;p) ten kawałek Ademy ;)

sundayborn

Minęły ponad dwa lata, a nadal pamiętam tę wymianę zdań. Facet jest legendarny w złym tego słowa znaczeniu.

Ps. Cieszę się, że mogłam Ci przypomnieć lubiany kawałek ;) - nawet jeśli w niezbyt fajnym kontekście %)

Gladka

Spoko, spoko, nie było to dla mnie aż tak traumatycznym przeżyciem, jednak od tamtej pory nieprzerwanie bawi mnie absurdalność podobnych - wciąż powtarzających się - sytuacji :)

MistrzSeller

Mhm, szukasz ambitne anime 'dla facetów' z 'logiczną fabułą' i 'bez głupokowatego humoru' a wymieniasz jako przykład Clannad.

Po przeanalizowaniu wymagań polecam ci Yosuga no Sora

Razqer

A czy piszę, że Kanon i Clannad mają te rzeczy? Nie. Część tych punktów narodziła się z tego, ze pewne rzeczy mi w tym dziełach strasznie przeszkadzały (chociażby zakończenia, czy humor)

MistrzSeller

W takim razie 'W stylu clannad i kanon' powinno być też od myślnika na liście, a nie jako nagłówek, bo teraz wskazuje na coś innego niż masz na myśli.

A co poszukiwanych tytułów to obejrzyj Sakasama no Patema- wprawdzie to nie serial, a film, ale całkiem nieźle pasuje do tej listy wymagań. Na dodatek wysoko oceniłeś Time of Eve, a to tego samego twórcy.

MistrzSeller

Monster.

Daveiro_88

Nie chce horrorów, ani zadnyh mroznych

MistrzSeller

W sumie to zadałeś pytanie czy istnieje taki tytuł, który spełnia wymienione wymogi. Nie, nie istnieje.

Daveiro_88

To jest pan trollseller, on zawsze bedzie mialczal ze to nie, tamto nie itd.

HAPPY_CHLOE_819

Nie wiedziałem, ale trochę wczoraj naczytałem się jego stękań i już wiem, że rozmowa z nim nie ma sensu.

Daveiro_88

Jak go spotkasz nastepnym razemto uprzedz jego rozmowcow.

HAPPY_CHLOE_819

Żaden troll, to nie moja wina, że poziom forum to gimbaza, która nie potrafi czytać ze zrozumieniem i rzuca tylko najpopularniejszymi tytułami nawet kiedy człowiek pisze, że ten gatunek go nie interesuje (tak jak mi bez przerwy wciskano Grę o tron mimo iż zawsze zaznaczam, że takie seriale mnie nie interesują)

MistrzSeller

Troll, troll.