Ostatnio męczy mnie wspomnienie pewnej bajki z dzieciństwa ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu ani imion bohaterów. Występowała tam dziewczynka w długiej zielonej sukience, miała blond włosy z tym że ich dwa pasma z prawej i lewej strony miała zawsze z przodu. Chyba za pomocą jakiegoś zaczarowanego lusterka przenosiła się do innego świata z którego nie mogła się wydostać. Był też tam chłopiec, który próbował ją uwolnić. Udawało mu się to jednak za jakiś czas ona znowu tam wracała. Podczas gdy oni byli w tym innym świecie na ziemi czas był zatrzymany a ludzie byli zamrożeni bez ruchu. Mam nadzieję że ktoś skojarzy tą bajkę. Z góry dziekuję za pomoc

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
Scarlettanahisha

Kojarzę, to chyba leciało na Polonii 1. Pamiętam tą bajkę, tylko nie mogę sobie przypomnieć tytułu.

użytkownik usunięty

Chyba to był "Fantastyczny świat Paula", ale do końca nie jestem pewien.

Oto link do bajki:
http://www.filmweb.pl/Fantastyczny+%C5%9Awiat+Paula,1976,o+filmie,Film,id=224239

Tak to ta bajka! Ślicznie dziękuję za pomoc:)

użytkownik usunięty
Scarlettanahisha

Ależ bardzo proszę :) Nie trzeba dziękować :)

EOT :)

mam pytanko kiedys oglądałem bajke jeszcze na kasecie VHS w roku 1994-95 i bardzo mi sie podobała ale nieznam tytułu imało z niej pamiętam wiem tylko ze była ona o "psach kture walczyły z dwoma rodzajami niedzwiedzi jedne to były zwykłe a drugie nazywały sie chyba Madary" nie jestem do tego pewny moze z was ktoś to oglądał jeśli tak to prosze o jej tytuł?

Scarlettanahisha

Witam szukam wszędzie dwóch bajek.Jedna bardzo stara "Dżeki i Nuka"o dwóch niedźwiadkach.To jeszcze z lat 80tych-90tych.Drugiej nie pamiętam tytułu pamiętam tylko,że dzieci podchodziły do dużego drzewa z drzwiami,a staruszek mówił"stań się mały,maluteńki,jeszcze mniejszy"dziecko wtedy mogło się zmieścić w małych drzwiczkach i przechodziły do innego świata.
Chciałabym sobie je ściągnąć,bo uważam,że to byly najlepsze bajki dla dzieci,a nie jakieś potwory i roboty...

awe82

Ta druga to "Leśna rodzina". Kochałam tą bajkę, gdy byłam mała ^^
http://www.filmweb.pl/serial/Le%C5%9Bna+rodzina-1987-269224