reklamy polskie są do kitu,najbardziej denerwujące są dla mnie z jogurtami,dentystami.Najgorsze jest to że czasami trwaja nawet 10 minut ja na ten czas wyłączam tv albo przełączam na inny program,bo po co w kółko te same głupie reklamy oglądać ;o

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Jewel_B

Ja nie wiem w ogóle kto te reklamy robi. Tzn. 3/4 tych reklam w naszej telewizji. Zrobią jakieś TOTALNIE nudne gówno, zapłacą "aktorom", za efekty specjalne jakieś tam zapłacą, za czas antenowy i po co? Na to samo by wyszło, gdyby na przykład położyli (np. reklama proszku) proszek do prania i napisali "Omo najlepsze". Byle co. Na to samo by wyszło, a tysiaki zł by mieli w kieszeni. Ja nie wiem skąd takich debili pobrali co robią te durne reklamy na których się tylko ziewa. Jedynie Plus jest git. No i niekiedy inne reklamy są pomysłowe (np. biedronka i kartofel jak mówi "dzisiaj wam się upiecze hahaha!"). W niektórych jest fajna muzyka (przeważnie jak reklamują auta), a tak to bieda straszna. Robią jakieś cuda, a jakby reklamowali np. nowy napój to by dali zamiast po prostu NA PRZYKŁAD :

"-co tam masz?"
"-a jakiś nowy napój wyczaiłem w sklepie"
"-dobry?"
"-no stary najlepszy, albo mi się chlać chciało i dlatego mi się tak wydaje?" Sprawdź sam.

20 sekund, kasy by nic nie wydali na zrobienie takiej reklamy, a wyszła by 100 razy lepiej niż te badziewia.

pozdro

Kwic

"by dali zamiast po prostu NA PRZYKŁAD" < hahahahaha to mi się udało :P

Kwic

O, i ot choćby taki pomysł ;] spróbuj to wypromowac kolego, mówię Ci. A odnośnie tematu, to w większości się z Wami zgadzam. Reklamy w tak dużej ilości bywają męczące,zniechęcają do dalszego oglądania. a ich jakość też jest różna;/ te 'durniejsze' usilnie chcą zwrócić naszą uwagę. ale reklamy zawsze będą się dzieliły na dwa rodzaje, i tu chyba nie ma watpliwości. (a jeszcze zalezy co komu się podoba)
i tak przydałaby się mała rewolucja w sprawie reklam ;]

Katie

niektóre reklamy są takie durne,że aż przykro. do szewskirj pasji doprowadza mnie ta, a której dziweczynka je budyń i łyżeczką uderza kolege w nos- nosi mnie normalnie jak to widze. albo przechodzi babeczka do sklepu, w którym na wystawie nie ma nic oprócz 'Tiny', a o co ona pyta? "Czy jest Tina?" porażka normalnie... ale podobają mi się reklamy Tesco.

użytkownik usunięty
agx77

Może i są durne, ale doskonale spełniają swoją rolę. Może działać nam na nerwy reklama np. proszku do prania, ale tylko dlatego, ze nie jest skierowana do nas tylo dla gospodyń domowych. Reklama przede wszystkim musi być skuteczna.

Jewel_B

zgadzam się że reklamy jogurtów czy jakichś past do zębów są naprawde denerwujące i tandetne. ale też nie można powiedzieć tego o wszystkich reklamach. np. takie heyah, plus z udziałem mumio, nowe tesco - te animowane są naprawde świetne, ale to tylko kropla w morzu. większość innych to beznadzieja, jakieś zupy, proszki do prania, płyny do naczyń i inne shit`y.

Jewel_B

Czasami mi sie podobają reklamy jakiś nowych technologii,telewizorów LCD itp.

Jewel_B

Mi szkoda w reklamach kobiet. Reprezentuja one najbardziej naiwną, płytką i bezmyślną formę konsumpcjonizmu.

Zachwycają się, z głupawym usmiechem na twarzy, "wielkimi owocami w jogurcie", świat się im wali jak "pozostają smugi na oknie", a jak użyja szampony firmy krzak to się "faceci do nich w kolejkach ustawiaja" (to akurat nie wiem czy taki komplement). Co zabawniejsze w reklamach dla kobiet, często towar reklamują męzczyźni jako "spece" od doceniania kobiecego piekna po wypróbowaniu tego właśnie specyfiku, chyba tylko kompletna kretynka dałaby się nabrać na tak otwarcie manipulacyjny i seksistowski przekaz.

W reklamie dominuje patriarchalny model społeczeństwa, męskość symbolizuje solidność, fachowość.

Innym gatunkiem jest tzw. (przeze mnie) reklama gruczołowo-wydzielnicza. Uwielbiam przy śniadaniu oglądać jak jakaś panienka ma problemy z "aplikacją tamponu". Na pytanie czy tez masz taki problem, aż chce się krzyknąć - "nie ku**a, nie mam.

Swoją drogą ciekawie się rozwija reklama "alternatywna", której przykładem był np.: spot o pożyczkach banku BPH, gdzie pani na utyskiwania klienta, iż nie weźmie pożyczki bo nie ma zdolności kredytowej i odpowiednich zarobków, z uśmiechem stwierdza "To wypie**aj". Deus ex machina, jest zabawnie, trafiło, ogladało się, zapamietało.

Moją ulubioną, w sumie parodią, jest reklama w reklamie - chyba operatora komórkowego oferujacego prepaidy, w którym panienka zachwyca sie płynem do płukania "Tamto" - "Tamto, kocham Cię!".

Icheb

Od jakiegoś czasu prawie nie oglądam TV, ale zawsze uderzało mnie to, jak bardzo uświnione są kuchnie/łazienki/statki w reklamach wszelkiej maści płynów czyszczących do tego i owego, no po prostu zgroza. Baba, która ma większy syf w kuchni i łazience niż męska część populacji w swoich garsonierach... świat schodzi na psy.

Reklamy plusa z mumio też zaczynają być monotonne, inne sieci też reklamują się raczej zachowawczo, gdzie się podziały reklamy Playa (nie żałuj "9" czy łotewer - ta z panią na bieżni jest wciąż moją ulubioną). Z tego, co widziałem w ostatnią niedzielę nie spodobało mi się absolutnie nic, dawniej było lepiej :)

na_wrotki

mnie też uderza ten brud, ale śmieszniejsez jest dla mnie to, że taka gospodyni ma byc dla potencjalnego konsumenta ekspertem w dziedzinie sprzatnia

Icheb

"Tamto - ma takie mięciutkie uszka." Ta reklama mi dała do myślenia. Sięga się po coraz nowsze środki przekazu i perswazji. Brakuje mi absurdu w reklamie, jakiejś parodii czy chociaż zwykłej ironii. Kiedyś dobre reklamy robiła Heyah, Mumio też dużo wniosło choć czasem im nie wychodzi.

Osobna półka to reklamy po prostu świetnie wykonane. I tu dominują reklamy samochodów, powoli też sprzętu elektronicznego. Ładne ujęcia, chwytliwa muzyka i niezły pomysł. Np. Playstation albo Mastercard.

Co do kobiet to racja, też to zauważyłem. Jeszcze bardziej niepokojące jest wdrażanie przez reklamotwórców i ogólnie telewizję podziałów np: Dla mężczyzn , dla kobiet. Chociażby świeży przykład Mobilking, żeby daleko nie szukać ostatnie polskie 'superprodukcje' : Testosteron i Lejdis. Seksistowskie do bólu. Przy tym niezbyt odkrywcze.

Kobiety same tworzą taki wizerunek w tv. Chyba nigdy nie widziałem reklamy proszku, płynu albo żelazka z mężczyzną. To tylko utrwala stereotyp. Nie mówiąc już o innych kwestiach, jak np tej, że w reklamie szamponu czy innego żelu powinien być 'kawał cyca'.

Swoją drogą kultura młodzieżowa i internet też wpływają na forme reklamy. Np. moda na śmieszne archaizmy (Plus) czy spolszczanie angielskich słów (Winterfresh).

Nie ulega jednak wątpliwości, że większość reklam jest strasznie sztampowa, nudna i nijaka. Bazuje na powtarzaniu haseł, prezentowaniu rzekomych zalet produktu i ładnych uśmiechniętych twarzach. Najgorsze jest jednak gdy reklama próbuje być śmieszna, ale nic z tego nie wychodzi. Tak jest w przypadku nowych spotów Tymbarku, które są bardzo denerwujące.

Na koniec, zgadzam się z któymś przedmówcą, że reklamy są coraz gorsze w formie (bo ich skuteczność zależy od wielu czynników).

Tajler

ja widziałam reklame srodka czyszczacego z facetem w roli głónej np. ten koles co robi test z moneta, zygmunt chajzer z vizirem czy chocby stara reklama Mr. Muscle do okien (taki rozczochrany koles w okularach)

co do reklam tymbarka sa calkiem fajne, mi sie podobaja

Kotula

Test z monetą to tylko potwierdzenie stereotypu. Testy wykonują najczęściej faceci bo oni są kojarzeni z solidności i fachowością. Co do Chajzera to on też nie występuje w roli pana domu tylko dziennikarza albo prezentera, który zagaduje panie domu o ich skarpety. Mr. Musce to racja - wyjątek potwierdzający regułę.

A reklamy Tymbarku są czerstwe z zupełnie niewykorzystanym pomysłem, wręcz przestrzelonym.

Icheb

Świetne podsumowanie Icheb!;) Zgadzam się w całej rozciągłości, naprawdę w całej:)

Jewel_B

ja nie mogę oglądać reklam płynów do prania bo to jest debilne !! np siedzą sobie dwie kobiety w pokoju i pija kawę i jedna sie brudzi a ta dróga wyciąga "nie wiadomo skąd" chyba spod kanapy płyn do prania (fajnie ja tez tak zawsze chowam) albo scena nr dwa :D no idzie sobie kobieta w mieście i z torebki wystaje jej płyn do prania i podchodzi facet i mówi to nowe a ona nie wyprane w ........ (w jakimś tam płynie) i go wyciąga .... i jak można to oglądać :( nie mówię już o jogurtach czy np leków :)

Jewel_B

Ale podpasek i tamponów to nie powinni reklamować. Jem obiad, a tu nagle w telewizorze widzę panią: "że ma problem, bo te dni, bo zrobiłby ktoś coś więcej dla niej, bo sucho lub mokro, bo wygodnie i pewnie, bo to i tamto..." Jezu! Przecież to jest po prostu niemiłe.

elegancko_

wszystko się teraz reklamuje, a że masz uraz do tamponów, to nie nasza wina :P a tak serio, gdyby zabranić reklamować podpasek i tamponów, bo panowie nie chcą tych reklam oglądać przy śniadanku, to już by trącało o seksizm. może ja też nie chce słuchać, że "niektóre rzeczy są tylko dla mężczyzn"- kurde, a jak kupie telefon w tej sieci, to co? ucho mi odpadnie. jaka głupota... tak w ogóle, to 90% reklam to totalna beznadzieja. zgadzam się, że szczególnie kobiety są w nich przedstawiane jak idiotki. np. ta której tak się podoba szampon, że podczas mycia głowy ma orgaz pod prysznicem- no litości...

agx77

Z tym "niektóre rzeczy są tylko dla mężczyzn" to naprawdę przesadzili :p. Nie uważam, że kobiety są w "90%" reklam pokazywane jako idiotki. Po prostu podpaski i tampony powinny być reklamowane, tak jak piwo, po 22 :).

użytkownik usunięty
elegancko_

podpaski i tampony to drobiazg w porównaniu z reklamą środka na przeczyszczenie albo na biegunkę. "Weź stoperan!" a ja jestem w trakcie spożywania kolacji, ale kogo to obchodzi?

No to jest za*ebiste :) Jesz sobie coś a tutaj "coś mnie przeczyściło z rana" "-może ta wczorajsza rybka?" hahaha

Kwic

Świetnie te nasze reklamy spaordiował Koterski w "Dniu Świra". Pamiętacie takie produkty jak "Antyprykator" czy "Wyciąg z Fiuta"? Albo kultowe "Fajos? Nie, chujos".

Panoptikon

No ładnie z tego umierałem :D

Jewel_B

najgorsze to są reklamy jogurtów ( Boże), tak się nimi zachwycają jak by nie wiem co jedli, a najgorsze to są te debilskie stwierdzenia :" BARDZO MI POMóGł, CZUJę SIę TAKA PEłNA WITAMIN DLATEGO JEM GO NA śNIADANIE, LUNCH, I KOLACJE"!!!!!! jeszcze na obiad by mogła go jeść to do sklepu po jogurty tylko chodziła!!!!!!!!!!!!!!

szwagier17

moje 'ulubione'- "jogurt je się po to, aby być zadowolonym"... o losie...

Jewel_B

Zgadzam się z Wami wszystkimi, reklamy jogurtów, podpasek, płynów do płukania i w ogóle większość reklam jest beznadziejna. Wizerunek kobiety i w ogóle rodziny w reklamach to jest naprawdę temat na jakieś obszerne opracowanie albo książke... Czasami, jeśli już nie przełączę programu, to po 10 minutach takich reklam, mam tak wyprany mózg, że nie pamiętam co oglądałam przed reklamami... Ostatnio w sumie jedną z nielicznych, pomysłowych reklam jest według mnie reklama Allegro, w której mama czyta na dobranoc dziecku instrukcję obsługi, lubie ją (reklame, a nie instrukcję) :)

pierzaste_mysli

Hehe no ta reklama jest fajna bo pomysłowa i zabawna :) A nie, że babki gadają o persilu i nagle jedna w centum miasta wyciąga z TOREBECZKI persil LOL. To już jest przegięcie. Nie wiem co za debile wymyślają te reklamy. Mnie by zapłacili 2x mniej i wymyślę 2x lepsze :P

Jakby ktoś kto robi reklamy to czytał to niech pisze na gg :P (haha).

pzdr

Kwic

Najbardziej denerwujące są reklamy przesówające się!

użytkownik usunięty
BRAK_UZYTKOWNIKA

Dokładnie. Nie wiadomo czego można się po takich spodziewać. Przesunie ci się taka w nieoczekiwanym momencie i co?! Co, pytam?! A potem płacz i zgrzytanie zębów...

Wyobrażacie sobie polskie reklamy podprogowe? To byłaby apokalipsa.

Jaka szkoda, że nigdy Polsce nie udało się takiej zrobić ;(

Jewel_B

dla mnie duzo gorsze od polskich są reklamy niemieckie, tam to dobiero rodzina jest wychuchana i wypieszczona. dziadek zawsze wyglada jak sw mikolaj, okolica jak z pocztówki. u nas to chociaz czasem widac jakas obdrapana kamienice np w reklamie, ze mama wola na obiad i od razu nikogo nie ma.

użytkownik usunięty
Kotula

no bo tam NAPRAWDĘ wszystko jest wychuchane i to po prostu przedstawia rzeczywistość. co oczywiście dla polskigo widza jest szokiem.

ja się nawet reklamami tak nie stresuję, czasem tylko zwracam uwagę, jak uda się wyłapać jakąś fajną muzyczkę (na ogół samochody, albo banki), albo - o zgrozo - przeciwnie (pamiętacie piosenkę z "merci"?...)

a co do reklam podpasek, środków na biegunkę i tym podobnych:

http://youtube.com/watch?v=cxsGJS_b38M

bezcenne :)

Jewel_B

Nie przesadzajmy. Polskie reklamy nie są takie złe. A jeśli są takie złe to tylko, dlatego, że ich twórcy uważają Polaków za totalnych kretynów albo ludzi bez poczucia humoru albo bez odpowiedniej dozy dystansu.

W Anglii np. była reklama piłek Umbro. Jest murzyn i jego biała dziewczyna chce się z nim kochać, ale on nie chce i wychodzi z łóżka, i sobie idzie do salonu. Jego dziewczyna po chwili schodzi na dół i widzi, że chłopak wykonuje ruchy... takie jakby walił konia. A on tylko pompuje piłkę:D U nas by nie przeszło:)

Albo reklamy Buda albo Budweissera. Bardzo dobre reklamy. Tak samo jak reklamy Forda czy Peugeota. Zwłaszcza tych dwóch ostatnich to majstersztyki. O i jeszcze zapomniałem o reklamie Toyoty Yaris z ludźmi, którzy za wszelką cenę chcą być po lewej stronie:) Także reklamy elektroniki są dobre- x-box i psx.

Co do polskich reklam to tak jak już napisałem nie powinniśmy się czepiać. Mamy dobre reklamy piwa: żywiec, królewskie, genialne reklamy żubra. Dobre są też reklamy Heyah i Plusa. I nie zapominajcie o reklamach Tesco i Biedronki, które są po prostu fantastyczne.

I na koniec nie wiem czy ktoś pamięta starą reklamę PZU Życie. Mamy tam historię od dziecka do starości i fantastyczny lektorat w wykonaniu Żebrowskiego. Aż się popłakałem...

ares20

Te reklamy, o których wspomniałeś, jest głośno tylko w internecie (youtube). O ile mi wiadomo, to tylko stamtąd zyskują rozgłos. :)

freepick

Jeśli chodzi o reklamy ps2 czy ps3 i x-box to się zgodzę. Te najczęściej oglądałem na yt. Ale reklamy peugeota, Forda i Toyoty były emitowane w blokach reklamowych w Polsce i były jednymi z najlepszych. Podobnie reklamy polskiego piwa, które widziałem w internecie. Ostatnio też widziałem dobrą w TV fajną reklamę C+. To świadczy o tym, że polskie reklamy czy ogólnie reklamy emitowane w polskich stacjach nie są złe. Nie oczekujmy też od reklam proszków do prania czy płynów do mycia naczyń, że będą niezwykłe. Takie reklamy muszą być proste w odbiorze, bo płyny do mycia naczyń i proszki są po prostu "proste":)

Btw. czy naprawdę na Polaków tak bardzo wpływa reklama? Ja raczej kupuję co już sprawdziłem i to co lubię albo co jest tańsze, ale o podobnej jakości. Jesteśmy pod tym względem raczej pragmatyczni. Co o tym sądzicie?

Jewel_B

Najgorszą rzeczą jest to,że w trakcie świetnego filmu wyemitowanego jak zwykle po 23,pokazują te przewstrętne reklamy telemarketów.Jedna reklama trwająca 5 minut-i coś do czyszczenia wszystkiego-od podłogi do zębów:)Obłęd.+Ogłoszenia erotyczne czy ch... wie jak to się nazywa-ostatnio na "Całkowitym zaćmieniu" aż się wystraszyłam----zwykle jest tak że lektora słychać ciszej,natomiast w trakcie reklam dźwięk jest głośniejszy---babiszcze które (nie dość że wstrętne) tak zajęknęło iż myslałam że "Skowyt" zapowiadają.
Piwo i auta-najlepiej reklamowane-szczególnie Fiat ma świetne reklamy.
A tak na marginesie,na reklamy w trakcie filmu mam w pogotowiu gazetę (od reklam niestety niewyzwoloną-ale tu wystarczy minąć stronę tylko;)lub książkę:)

holy_midnight

głupia jest ostatnia reklama luksji czy innego płynu do kąpieli. jak się w nim wykąpać, to jest się bardziej atrakcyjnym erotycznie i partner chętniej się z tobą kocha... no litości

użytkownik usunięty
Jewel_B

a jak się państwu podoba reklama lodów koral z Dodą?
Bo mi się podoba.