Jeśli tak, to czeka na Was nowy kryminał "One of Us". Pierwszy odcinek obejrzało się z zainteresowaniem. Rzecz wyprodukowana przez BBC Scotland.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
per333

Ciekawe jak ze znalezieniem dobrej jakości.

per333

Proszę, proszę, serial już w sieci. Edit: Niekoniecznie szkockie, generalnie z wysp kryminały. Uwielbiam. A znasz Southcliffe?

Redaktorka

Nie, nie widziałem. Patrzę po opisie i widzę "dramat". Ma jakiś wątek kryminalny?

per333

A od kiedy gatunek nadany przez Filmweb odzwierciedla faktyczny gatunek filmu? To jest thriller społeczno-kryminalny.

Redaktorka

Aha. To może obejrzę w wolnej chwili.

Co do One of Us, to dodam, że to też jest w zasadzie dramat społeczno-kryminalny.

Niepokojące, że zastosowano tu klasyczny chwyt fabularny, polegający na stopniowym odkrywaniu przed widzem "tajemnic" poszczególnych bohaterów. Sam wątek kryminalny staje się przez to tylko tłem, bo "tajemnice" poszczególnych bohaterów nierzadko są bardziej pikantne i sensacyjne od owego wątku. Nie lubię tego zabiegu, znanego z wielu innych seriali (szczególnie tasiemców), ale może uda się twórcom jakoś subtelnie to podać.
Po dwóch odcinkach mogę powiedzieć, że rzecz przykuwa uwagę. Dobrze się ogląda, po prostu.

per333

Mnie nie trzeba zachęcać :) Staram się poznać każdy mini z Wysp. I rozczarowanie jest rzadkością.