Witam
Podajcie prosze jakies seriale przydatne do nauki angola. chodzi o to by aktorzy mowi wyraźnie i dosc prostą angielszczyzną.
Zalezy mi rowniez by byly to krotkie odcinki (20 do 30 minut) czyli najlepiej sitcomy.
z góry wielkie dzieki
dzieki. przyjzalem sie temu i faktycznie jest to dobra propozycja i od niej zaczne ogladanie seriali po angielsku.
a co powiecie o takich serialach: jak poznalem wasza matke, teoria wielkiego podrywu, californication, weeds, nurse jackie, dwoch i pol, modern family, biuro ?
czy ktorys z tych seriali charakeryzuje sie stosunkowo łatwym angielskim gdzie akorzy mowia dosc wyraznie i powoli ?
te które wymieniłeś to seriale amerykańskie. amerykanie posługują się angielskim, ale troszeczkę on się różni od brytyjskiej wersji (tej, której uczymy się w szkołach).
Łatwy angielski jest w tej Visual novels (coś jak książka tylko jest muzyka, obraz i kilka różnych ścieżek http://www.filmweb.pl/videogame/Katawa+Shoujo-2012-649614
To czy jest to Amerykański czy Brytyjski czy Australijski nie będzie ci robić różnicy bo najważniejsze to się osłuchać w języku. Jeżeli język znasz słabo to możesz zacząć od jakiejś anglojęzycznej kreskówki - jest tego sporo i znalazłoby się nawet parę takich które zainteresują fabułą nawet dorosłego człowieka, a słówka będą proste. Co do wymienionych seriali to tak: w Teorii Wielkiego... jest sporo słownictwa technicznego, a w Californication jest język potoczny, mowa uliczna i wulgaryzmy (nie polecam tych dwóch jeżeli się dopiero zaczynasz uczyć angielskiego, albo nie skończyłeś polibudy :) ). Oglądałem ostatnio jakiś odcinek modern family i język nie wydawał mi się skomplikowany.
Czy jest jeszcze jakiś podobny serial właśnie go Ekstr@ ? Ten jest świetny. Taki specjalny do nauki angielskiego. Znacie jeszcze jakiś? :)
hehe :) Tak faktycznie nie pomyślałam o tym:) hehe :) Ale jakoś mnie nie ciągnie do tego.. Może jeszcze jakiś? :)
Wyłączając te dla dzieci, żadnych innych nie znam. Ale mogę ci powiedzieć, że nawet jak oglądasz jakiś serial lub film w języku angielskim, wybieraj opcję z polskimi napisami - wiele się można w ten sposób nauczyć, np. charakterystycznych dla danej grupy wyrażeń czy zwrotów. Ale pewnie to już wiesz. :)
Bardzo Ci dziękuję :) Szczerzę mówiąc nigdy o tym nie pomyślałam :) Zawsze szłam na łatwiznę z lektorem PL :) Dzięki za podsunięcie pomysłu :)
how i meet your mother
workaholics
new girl
modern family
go on
louie
wilfred
allways sunny in phil
wszsytkie po 20 minut
Dobry jest LOST, bo słyszymy rózne akcenty, a niektórzy bohaterowie mówią baardzo wyraźnie, jak np. Sayid czy Mr Eko. Na dodatek można posłuchać super szkockiego akcentu Desmonda, czy manchesterskiego w wykonaniu Charliego:)
Dobrym pomysłem jest oglądanie serialu z angielskimi napisami. Wiadomo, że polegając tylko na słuchu czasami możemy czegoś nie dosłyszeć, lub coś nam umknie, a tak mając angielskie napisy możemy osłuchiwać się kwestii mówionych mając przed oczami zapis tekstowy. Polecam właśnie tę metodę.
Desperate Housewives - odcinki są trochę dłuższe - ok 45 min, ale wciąga i aktorzy mówią wyjątkowo wyraźnie, obejrzałam w ten sposób i w tym samym celu co Ty 8 sezonów -teraz szukam czegoś nowego :)