Szukam filmu który leciał w latach 90 na Programie TVP1 lub TVP2.Dużo nie Pamiętam ale to co wiem to napisze.Film opowiadał o kobiecie która nie pamiętam w jaki sposób wyładowała w afryce sama i została uratowana przez parę murzyńska.Uratowali ja i przez jakiś czas żyła z nimi uczyła się jak przetrwać w afryce..Ta kobieta otrzymała od tej murzynki jeszcze kamień szlachetny znaleziony w jakiejś jaskini.Wiem też ze później Ta kobieta chce wrócić do swojego prawdziwego domu i wracając sama jeszcze uciekała przed lwem który ja goni.Ona ochrania się na drzewie i tam ją jeszcze uratował taki facet co miał grupę ludzi swoich.Tam mieszkał.Ona się w nim zakochuje i jest z nim w ciąży (syn) nie mówiąc mu tego.On chyba pomaga jej wrócić do prawdziwego domu Po tym wszystkim.On zostaje oczywiście w tej afryce i nie wiedząc ze ta Kobieta miała znajomych tą Parę murzyńską zabija ich.Nie Pamiętam za co.Ta kobieta dowiaduje się później ze ten kamień(diament) który otrzymała od tej murzynki jest drogocennym kamieniem wraca do tej jaskini by wydobyć ich więcej.Przy okazji dowiaduje się ze ta Para murzyńska została zabita i dowiaduje się ze to ten facet ich zabił. Idzie do niego by mu wygarnąć ale on ja chyba potem pobił i zgwałcił chyba I znowu jest z nim w ciąży .Ona później w szpitalu dodaje mu to dziecko(syna)Taką zawarła z nim umowę.Też nie pamiętam o co. .On nie wie wcale o tym pierwszym dziecku..Wiem tez ze potem gdy Ci dwaj synowie dorastają.to konkurują o jaka dziewczynę.Ten pierwszy syn jest dobry a ten drugi z gwałtu jest zły.I tez wiem ze ten film kończy się z happy endem.Ale co było dalej nie wiem Wszyscy sie na koniec godzą..Film był chyba w paru częściach(serial może) emitowany w telewizji.Mogło to być z dobre 10 ,12 lat temu.Gdy był on w telewizji.JAK KTOŚ CHOCIAŻ Z CZYMŚ KOJARZY TEN FILM TO PROSZĘ O TYTUŁ Wiem ze może dużo tu nie napisałam ale może komuś coś przyjdzie do głowy.
edytuj
zgłoś nadużyc

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
kapsia252

Może to ,,Powrót do Edenu" australijski serial;)

arizona47

No nie niestety to nie ten film Powrót do Edenu ma zupełnie inna fabule.
kapsia252

kapsia252

Czesc szukam serialu, ktory byl nadawany w polskiej telewizji grubo ponad 10 lat temu. Duzo nie pamietam niestety. Byl o facecie w garniturze i pieniedzmi, ktory kazdej nocy spal w kacie swojego mieszkania skulony na ziemi na kartonie. Tak sie konczyl chyba kazdy odcinek. Przypomina mi sie tytul jakby Procter ale nie moge nic znalezc.

piodof

A co ja mam z tym wspólnego?
Ja szukam sama innego filmu i raczej nie jestem osoba która mogła by Ci pomoc.
Takie pytania kieruj gdzie indziej.

piodof

To był serial z Adrianem Pasdarem - "Jim Profit" ("Profit"), więc coś Ci tam dobrze świtało, że to było na "P" ;)
http://www.filmweb.pl/serial/Jim+Profit-1996-95087

Natomiast przychylam się do prośby kapsia252 - jakby ktoś kojarzył ten serial, co kapsia252 podała opis, to niech da znać ;) Mi się wydaje, że to był serial albo mini-serial, na film to byłoby za krótkie przy tak rozbudowanej fabule. Pamiętam całą opisaną akcję tego serialu, ale też niestety nie znam tytułu :/

Lane

Hey Lane Gdybyś chociaż w jakiś sposób znalazła właśnie ten film lub nie wiem czy to nazwać lepiej serial to będę wdzięczna jak się do mnie odezwiesz.Może możesz coś dopisać do tego co ja napisałam.Może coś jeszcze Pamiętasz z tego serialu.Może jak coś dopiszesz to ludzie wtedy bardziej sobie z czymś to skojarzą.
Kapsia252

kapsia252

Jeśli tylko natrafię na jakiś ślad, to dam znać w tym temacie ;) Z tym powyższym, co piodof pytał, też nie znałam tytułu, ale pamiętałam, że grał tam Adrian Pasdar, a już odnaleźć serial w jego filmografii nie było trudno ;) Natomiast w przypadku tego, co szukamy teraz, to nie mam w ogóle punktu zaczepienia ;( Próbowałam szukać na IMDB po słowach kluczowych, ale nic sensownego nie wyszło :/

Co jeszcze pamiętam z serialu? Hm. Pamiętam właśnie, że od tej murzyńskiej pary ta kobitka otrzymała naszyjnik, nie wiedząc jak jest on cenny. Dopiero jak wróciła do domu czy tam do znajomych, to w trakcie rozmowy przy jakiejś kolacji (scena była przy długim stole) ktoś jej powiedział jak się rozróżnia diamenty od zwykłych kamieni - chodziło o to, że z diamentu zanurzonego w wodzie woda nie kapała czy jakoś tak <-- tego akurat nie pamiętam, ale to jest akurat mało istotne. W każdym bądź razie po tym, co ta kobitka usłyszała, natychmiast biegnie do pokoju, żeby to sprawdzić i się okazuje, że naszyjnik jest z diamentów, a ta kobitka wie, w którym rejonie są złoża. Potem jest chyba jakiś przeskok czasowy i widzimy ją już jako właścicielkę kopalni diamentów czy jakiegoś przedsiębiorstwa związanego z wydobyciem diamentów. Równocześnie rywalizuje z tym gościem, co ma z nim synów. Nie wiem czy on też jakoś potem nie był związany z wydobywaniem diamentów dla konkurencji czy jakoś tak. Pamiętam jeszcze, że jakoś w ostatnim odcinku obie grupy muszą połączyć siły, ale nie wiem dlaczego. W każdym bądź razie podróżują chyba w górę rzeki do jakiegoś wodospadu czy coś takiego. Nie pamiętam czym się to wszystko skończyło. Wiem jeszcze, że ci synowie się mocno nienawidzili, ale nie wiedzieli, że są braćmi.

Natomiast mam jedną poważną wątpliwość - co do miejsca, gdzie to wszystko się działo. Nie jestem 100% przekonana, że to była Afryka. Coś mi podszeptuje, że to mogła być Australia, a ci murzyni mogli być aborygenami. W Australii też wydobywa się diamenty, więc moja wątpliwość może być uzasadniona ;>

No i na koniec jeszcze mogę dodać, że był to serial anglojęzyczny, więc krajem produkcji były Stany, Wielka Brytania lub właśnie Australia. Tyle ode mnie ;)

Lane

No Lane wiesz i pamiętasz więcej niż ja.Może faktycznie dzieje się to w Australii a nie w Afryce.Ja nie pamiętam właśnie gdzie ,skojarzyło mi się z Afryka bo ja lew gonił w jednych ze scen.kapsia252

kapsia252

Lew? No tak, to wtedy nie byłaby Australia:/ Akurat tego wydarzenia w ogóle nie pamiętam:/ A to był na pewno lew?

Lane

Ja poprostu pomyliłam te seriale. Niestety nie pamiętam tytułu, ale na 100% go oglądałam. To bylo w Australii i dlatego palnęłam Powrót do Edenu.Kurczę z tym tytułem będzie ciężko;)

arizona47

kurcze strasznie szukam tego filmu.Może chociaż coś z tytułu jedno słowo ktoś pamięta.Może znacie jakieś forum gdzie możne ktoś by wiedział coś na temat tego filmu.Może kojarzycie kto tam grał.

arizona47

Nie, "Powrót do Edenu" to nie był, choć serial australijski ;)

Pogrzebałam trochę w necie i trafiłam na inny australijski serial - "Pod wiatr":
http://www.filmweb.pl/serial/Pod+wiatr-1978-163579
To nie jest to, czego szukamy, bo nie ta fabuła, ale zainteresował mnie temat na forum tego filmu:
http://www.filmweb.pl/serial/Pod+wiatr-1978-163579/discussion/Super+temat+przewo dni,348667
post Filmofanka:
"Z tego co pamietam to kiedy w telwizji polskiej pokazywali "Pod wiatr" jednoczesnie lecial tez inny serial o podobnej tematyce - "Serce gorzystej krainy" (The Heart of High Land)"

Szukałam tego tytułu - "Serce górzystej krainy", ale nie ma go ani na FW, ani na IMDB, wujek google też niewiele pomógł:/ Znalazłam jedynie informację, że był to serial produkcji angielsko-nowozelandzkiej, natomiast żadnego info o treści. Nie wiem czy to jest to, czego szukamy, ale zamieszczam ten ślad, może się przyda ;)

Gdzieś jeszcze znalazłam, że innym serialem o podobnej tematyce wyświetlanym przez naszą telewizję w tamtym czasie był serial "Na australijskim szlaku", ale też brak jakichkolwiek dalszych danych ;( Też go nie ma na FW, a w tym przypadku nie znam tytułu oryginalnego, żeby można było poszukać coś na ten temat:/

Lane

"Serce górzystej krainy" (The Heart of High Land)" to może być to znalazłam na you tobie cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=o3qy_iX4ok8 cos mi to zdjęcie mówi.Kurcze szkoda dobre filmy zawsze ciężko znaleźć.

kapsia252

Płonący brzeg :)

Lane

Znalazłam w necie ten serial, który był wyświetlany u nas w 1988 jako "Serce górzystej krainy" - na imdb jest po tytułem "Heart of the High Country". Przez przypadek wpadły mi w ręce moje notatki z tego roku, miałam w nich streszczenia wszystkich 6 odcinków i nazwisko australijskiego aktora, który grał Gingera (John Howard).

ilona31

na filmweb tez jest:
http://www.filmweb.pl/film/Heart+of+the+High+Country-1985-173720

kapsia252

również szukam tego serialu, z tego co pamiętam wszystko rozgrywa się w Australii, ludzie ratujący tą babkę zmierzali to świętego miejsca gdzie chcieli umrzeć, pierwszy syn miał na imię Shazza, facet z którym miała drugie dziecko był rebeliantem i w końcowej scenie ona pomogła mu w ucieczce więcej nie kojarzę :)

inez80

Przecież już tytuł jest znaleziony -> post nad twoim - Płonący Brzeg
http://www.filmweb.pl/film/P%C5%82on%C4%85cy+brzeg-1991-92323
Kurde dużo osób tego szuka (np ja w zeszłym miesiącu :P)

gagarin77

ja też długo tego szukałam, nie wiem czemu tak mi zapadł w pamięć ten film

kapsia252

A ja też się tyle tego filmu naszukałam! Wielkie dzięki!

GosiakBe

Jesli film ci si e marzy to siegnij po ksiażki autorstwa -Wilbura Smith'a. Polecam, wg mnie jak zaczniesz, przeczytasz obie serie

kapsia252

Dopiero dziś weszłam na to forum, też wspominam ten film i w tej chwili go oglądam . To "Tajemnice Sahary"
pozdrawiam /Ewka

ewka_46

Przepraszam za pomyłkę, to jest "Płonący brzeg" szukaj w... pozdrawiam

kapsia252

Płonący brzeg

mahandi

Moze mi ktos pomoze... kiedys na programie 2 w niedziele o 11 lecialy filmy, jeden z nich mi utkwil w glowie:
akcja dzieje sie chyba w indiach... nastepuje wybicie rodzny - tylko hlopiec przetrwal ukryty w szafie. po jakims czsie wprowadza sie tam arysokratyczna rodzina.... gdy ich corka konczy 16 lat zostaje jakby zachipnotyzowa.... duzo sie dzieje... ten chlopiec jest biedakiem i jakos pomaga odnalezc dziwczyne..... na konice te chlopiec, juz mezczyna stoi z ta dzieczyna i otwiera swoim naszyjnikiem zlote slonce... tylko tyle pamietam

kapsia252

Ludzie pomocy. Czy ktoś kojarzy film telewizyjny, chyba z lat osiemdziesiątych lub dziewięćdziesiątych, w którym żona otruła męża grzybami? Tytuł to chyba było imię kobiety i nie był to film amerykański. Tak mi się wydaje, ale nie wiem czy dobrze kojarzę.