Mistrz świata, etcetera,
Zróbmy ranking 10-ciu najlepszych, najzajeb*** ról Ala. Nie liczy się film, tylko Al i jego rewelacyjna gra.
Które jego role najbardziej rozpamiętujecie? w których rolach najbardziej Was przekonał? zmiażdżył?
1. Pieskie popołudnie
2. Gorączka
3. Ojciec Chrzestny część I,II
4. Glengarry Glen Ross
5. Człowiek z blizną
6. Zapach kobiety
7. Życie Carlita
8. Donnie Brasco
9. Adwokat diabła
10. Morze miłości
Ciężko jednoznacznie wskazać jego najlepszą rolę. W każdym filmie pokazuje coś nowego, poświęca się roli w 100%. Niesamowity magnetyzm, charyzma, głos.
Mi jednak najbardziej podobał się w "Człowieku z bielizną". Zaraz po tym "Pieskie popołudnie" i "Glengarry Glen Ross".
Co do "Ojców Chrzestnych", to myślę, że przyćmił go np. James Caan, Marlon Brando czy w dwójce Robercik. Może to dla tego, że mieli ciekawiej napisane role. Z drugiej jednak strony zdaje sobie sprawe, że Alfred miał własnie taki być. Spokojny, rozważny, inteligentny, nie ukazujący emocji.
Oj, co do Ojców to się nie zgodzę. Jak wiesz, odświeżyłem sobie obie części.
James Caan w ogóle nie wybija się na tle obsady, przechodzi niemalże nie zauważony, jak taki Carlo Ritzzi, czy Connie (Talia Shire).
Podobnie Hagen, w pamięci zostaje dopiero po kilku seansach, ale zagrał rewelacyjnie.
Pierwsze skrzypce grają Al Pacino, John Cazale i Marlon Brando. A Al jest z nich najlepszy. Marlon szarżuje, a i owszem, jego gra [w:] Ojcu Chrzestnym jest niemalże poetycka, bardzo wymowna. Al to jego przeciwieństwo, ale ta przemiana (część pierwsza, a druga) jakiej dokonał w postaci Michaela to mistrzostwo.
Rober De Niro jest rewelacyjny, momentami dorównuje Brando (aczkolwiek to zupełnie inny styl gry; mimo, że ta sama postać), ale w OCII jest go stanowczo za mało, aby mógł wbić się w pamięć, tak jak choćby Michael.
1. Pieskie popołudnie
2. Zapach kobiety
3. Ojciec chrzestny II
4. Człowiek z blizną
5. Gorączka
6. Ojciec chrzestny I
7. Serpico
8. Glengarry Glen Ross
9. Adwokat diabła
10. Narkomani
Dla mnie
1. Screface
2. Ojciec Chrzestny I
3. Ojciec Chrzestny II
4. Bezsenność
5. Adwokat Diabła
6. Zapach Kobiety
7. Serpico
To moje ukochane role. Co do roli w The Godfather, to absolutnie nieprawda, że dał się przyćmić komukolwiek.Mimo wielkich ról Brando, de Niro i innych, postać Michela Corleone jest tak magnetyczna i niesie ze sobą takie wewnętrzne napięcie, że mimo wszystko stale jest w centrum uwagi widza. Nikt kto widział Godfathera nie zapomni Pacino. Co prawda w Ojcu chrzestnym III zagrał słabo jak na siebie ale film i scenariusz były tak skopane, że tylko mógł sie wybronić. No a Tony Montana? paluszki lizać, mmm....
Co prawda Pacino był chyba w każdym filmie dobry ale jednak najlszepszy moim zdaniem był w:
1.Scarface
2.Godfather I,II,II
3.Dog Day Afternoon
4.Carlito's Way
5.Heat
6.Sea Of Love
7.Scent Of A Woman
8.Insomnia
9.Scarecrow
10...And Justice For All.
Ps. Ma ktoś może napisy do Rewolucji??
1.Ojciec CHrzestny II
2.Gorączka
3.Człowiek z Blizną
4.Pieskie Popołudnie
5.Ojciec Chrzestny
6.Serpico
7.Zapach Kobiety
8.Informator
9.Donnie Brasco
10.Bezsennosć
'w których rolach najbardziej Was przekonał? zmiażdżył?'
Nie zmiażdżył jeszcze ani razu ,przekonał w 3 pierwszych.
1. Życie Carlita
---------------------------------------------
2. Człowiek z Blizną
3. Serpico
4. Zapach Kobiety
5. Strach na Wróble
6. Narkomani
7. Donnie Brasco
8. Gorączka
9. Pieskie Popołudnie
10. Ojciec Chrzestny - Trylogia
Pierwszy film jaki wpadł mi w ręce z Alem to Ojciec Chrzestny i to właśnie po tym filmie stwierdziłem, że warto przyjrzeć się temu nietuzinkowemu aktorowi nieco bliżej. Natomiast po kilku, a nawet kilkunastokrotnym obejrzeniu wszystkich już filmów z jego udziałem, jestem pewny, że "zmiażdżyła" mnie totalnie jego gra w dwu pierwszych tytułach, które wymieniłem. Carlito Brigante był rewelacyjny :)
1. Scarface
2. Ojciec Chrzestny II
3. Serpico
4. Dick Tracy
5. Zapach Kobiety
6. Adwokat Diabła
7. Ojciec Chrzestny I
8. Dog Day Afternoon
9. Ojciec Chrzestny III
10. Nie mam pojecia:P
1. Gorączka
2. Ojciec chrzestny II
3. Zapach kobiety
4. Glengarry Glen Ross
5. Ojciec chrzestny I
6. Serpico
7. Życie Carlita
8. Informator
9. Donnie Brasco
10. Adwokat diabła
Mnie nigdzie nie zmiażdzył ( choć nie oglądałem podobno jego najlepszej roli z Pieskiego Popołudnia ), ale zachwycił pare razy. A dokładniej trzy razy. W Serpico i Życiu Carlita i Człowieku z Blizną. To role świetne. Ma mnóśtwo bdb, pare dobrych, mało średnich. I tylko jedą, może dwie słabe. Wogóle Al jest cholernie stabilny
1. Adwokat diabła 10/10
2. Zapach Kobiety 10/10
3. Człowiek z blizną 9,97/10
4. Pieskie popołudnie 9,94/10
5. Ojciec Chrzestny II 9,88/10
6. Serpico 9,82/10
7. Glenagry Glen Ross 9,80/10
8. Gorączka 9,77/10
9. Męska gra 9,60/10
10. Bezsenność 9,54/10
Pozdro =)
Dla mnie genialna, nikogo innego nie wyobrażam sobie w roli Johna Miltona. Szczegolnie jego ostatnia kwestia, oraz mina z jaką to wypowiada =D Mistrzostwo świata
Pozdro.
W Ojcu Chrzestnym II Pacino był lepszy od De Niro? co za... kpina. Kto dostał Oscara? Scena w kawiarni jest legendarna. Nie twierdzę, że Pacino zagrał słabo, był dobry, ale zwłaszcza w pierwszej części, bo w drugiej nikogo nie zaskoczył.
1. Człowiek z Blizną
2. Ojciec Chrzestny
3. Życie Carlita
4. Zapach Kobiety
5. Frankie i Johnny
6. Serpico
7. Gorączka
8. Adwokat Diabła
9. Pieskie Popołudnie
10. Strach na Wróble
1. Człowiek z blizną
2. Zapach kobiety