Andrzej Wajda

Andrzej Witold Stanisław Wajda

7,5
8 291 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Andrzej Wajda

A prawda jest taka, że wraz z Romanem Polańskim są największymi polskimi reżyserami.

milo_11

No, największymi żyjącymi...

milo_11

nom... umiarkowani wzrostem, karłowaci taktem i wielcy aspiracjami.
Wszystko się zgadza.

siostra_Regina

I pare dobrych filmów zrobili...

milo_11

Polański, jako artysta, Polakiem raczej nie jest. Nie chcę Go obrazić, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że jego twórczość jest zakorzeniona w innych kręgach kulturowych.

Wajda jest bardzo "swojski", ale jak dla mnie zbyt "teatralny".

milo_11

Przestań mieszać z błotem Polańskiego, zniżając go do poziomu Wajdy - niby z racją jest jak z dupą - każdy ma swoją - jednak takie potraktowanie Polańskiego jest bardzo niesmaczne dla jego talentu.

milo_11

nieprawda, że Wajda jest doskonałym reżyserem. Oscara otrzymał tylko za całokształt to zapłata za solidarność nie dla Wajdy bo to reżyserzy działający za komuny. Zawsze mu było dobrze. Był zawsze był faworyzowany i moim zdaniem byli lepsi. Wajda był tylko dobry technicznie ale tego można się nauczyć. Nie pamiętam nic nadzwyczajnego. Polański to jednak coś innego. On miał dużo więcej polotu. To dobry reżyser. Bardzo dobry. Niestety to co zrobił nie jest jego dobrą monetą i powinien za to odpowiedzieć. Nie zmienia to jednak faktu, że należy do grona bardzo dobrych reżyserów ale jak teraz będzie odbierany? kto to wie. Wiem jedno, każdy powinien odpowiadać za to co robi. Zbierać pochwały gdy się należy i zbierać bury gdy jest za co. W przypadku ostatnich wydarzeń Polańskiemu należy się to co ma.

mmgar

Polański czy Polak ? Faktem jest że na Polskę nigdy nie pluł na Zachodzie i nie pokazywał wypaczonego jej obrazu w swoich filmach jak to czyniło wielu polskich "wybitnych" reżyserów. Uwierzcie mi, gdyby był takim polakożercą jak większość jego ziomków to nigdy by mu żaden sąd nie groził za spanie z małolatami. Nie takie numery odwalają w Hollywood i żyją bez problemu, ale mają plecy i zachowują się "właściwie" wygłaszając antypolskie hasła i kręcąc filmy w których każdy złodziej, tuman, pijak, obibok i pasożyt nosi polskobrzmiące nazwisko.

Jordan66

Nie słyszałem, żeby Polański pluł na Polskę i jak pisałem to chyba najlepszy polski reżyser, któremu udało się zdobyć popularność w świecie. Jest jednak druga strona medalu. Za czyny przestępcze każdy musi zapłacić. Po to jest prawo aby go przestrzegać inaczej nic nie miałoby sensu.

mmgar

Woody Allen np. stukał się ze swoją małoletnią pasierbicą - spotkała go za to jakaś kara ?

Jordan66

Bo stukał się z nią dopiero po uzyskaniu przez nią pełnoletniości, przynajmniej oficjalnie (w sensie - nie udowodnili mu złamania prawa). Ich związek ujrzał światło dzienne w 92, Soon-Yi miała wówczas 22 lata. Na marginesie dodam, że Allen nigdy jej prawnie nie adoptował, adoptowała ją wcześniej Mia Farrow, której Allen nie poślubił.

Sqrchybyk

Tak czy siak - spotkałby go na pewno taki medialny lincz że byłby skończony.

Jordan66

Może, gdyby zdarzyło się to poza Nowym Jorkiem ;-) Prawa jednak nie złamał, w odróżnieniu od Polańskiego...

Jordan66

powinna go spotkać.

Jordan66

Nie wiem kim jestes ale moralnośc twoja to moralnośc przestepcy. Pogratulować. Dla mnie ten co gwałdzi dziecko zasługuje i zawsze bedzie zasługiwał na karę. On nie bedzie mi wyznaczał drogi moralnej bo jest jenak za mały. Nie wazne jakie ma zasługi gdy robi źle niech za to płaci. Ohyda jak mozna bronic pedofila tylko dlatego, ze robi dobre filmy. Obłuda.

mmgar

Co gwałci gdzie gwałci ? Jakie dziecko ?! Sam masz moralność przestępcy i naiwność małego dziecka.
Ja w mojej wypowiedzi nie oceniam czy jest winny czy nie tylko pokazuję jaką role odgrywają układy w Hollywood - coś ci tu nie pasuje ?

mmgar

Ale też powinien mieć, czy ci się to podoba czy nie, uczciwy proces, a nie cyrk, który zgotował mu sędzia Rittenband.

Jordan66

Tu masz troche racji.

milo_11

Zgadzam się z tobą.Polański i Wajda to najbardziej znani i cenieni polscy reżyserzy i żadne kontrowersje wokół ich osoby tego nie zmienią.Ja osobiście wolę filmy Polańskiego.

ronjeremy7

Mam niestety odmienne zdanie. Wajdę niczym szczególnym jego filmy nie wyrózniają. Nie jest to reżyser, którego prodykcje są oczekiwane. On należy do tych ludzi, którego produkcje nakazuja oglądać a tego nie lubię. Co do Polańskiego fakt ten ma swoje dokonania i zupełnie dobre.

mmgar

Nie jestem fanem filmów Wajdy,wolę filmy rozrywkowe,ale cenię go jako reżysera,w końcu dostał oscara za całokształt twórczości,a to o czymś świadczy.

ronjeremy7

masz prawo do swojego zdania. Osobiście uważam, że Wajda dostał ekwiwalent oscara za działnia solidarnościowe a nie swoja twórczość.
Tak, ze ten oscar dla mnie to taki pic nagroda właściwie dla Polaków nie dla Wajdy.