Bohdan Smoleń

8,5
2 645 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Bohdan Smoleń

Za czasów kabaretu Tey był wielki!!! Niestety ten okres już się skończył, a wraz z nim Bohdan Smoleń. Dowód? Śpiewał disco-polo [pamiętacie wielki przebój chyba wszystkich dyskotek w remizie - "Pieją kury, pieją"?]. No a później jeszcze dołożył udział w serialu "Świat według kiepskich"... Niestety...

użytkownik usunięty
TenTamTen

Małe sprostowanie. Fakt - śpiewał disco polo, ale piosenka, o której piszesz nosiła chyba tytuł "Ani be, ani me, ani kukuryku". "Pieją kury pieją" to utwór świętej pamięci Grzegorza Ciechowskiego ;-)

Co prawda, to prawda (niestety) - Smoleń swoje najlepsze lata /ocena subiektywna/ przeżywał za czasów Tey'a (dopiero po latach - nawiasem mówiąc zrozumiałem skąd wzięła się prawdopodobnie nazwa kabaretu). Wszystko, co potem to już raczej smutne wspominki. Najbardziej jednak i aż żałuję, że nie emitują tej piosenki częściej Smoleń zapadł mi w pamięć utworem zaśpiewanym razem z Krzysztofem Krawczykiem - "Dziewczyny, które mam ma myśli" (o dziwo chyba w tym wypadku cover, lub jak kto woli przeróbka, jak dla mnie przynajmniej była lepsza od oryginału, bo, choć ani Krawczyk, ani Smoleń dla mnie dobrej klasy nie reprezentują, jako piosenkarze oczywiście (bo taka muzyka to się na wiejską dyskotekę nadaje) to jednak muszę z całą odpowiedzialnością powiedzieć. że swoim utworem dorównali oryginałowi, bo przewyższyć taką dwójkę, jak Julio Iglesias
[dla wyjaśnienia oryginał ichniego 'Dziewczyny, które mam na myśli' to 'To all the girls I've loved Before Juliego Iglesiasa & Williego Nelsona, które mnie przynajmniej przyprawia o łzy w oczach ;)]

cOOba

Ostatnio często puszczają "To all the girls I've loved before" w radiu VOX.fm

Kathy_Selden

najlepszy był i tak dr albonista :-) znany również jako dr albanista :-)

oto recenzja płyty z allegro :-) hehe

"Ta unikalna płyta , nowa , licencjonowana płyta jest nie lada ciekawostką na aukcjach Allegro .
MIMO BARDZO WESOŁEGO WRĘCZ HUMORYSTYCZNEGO CHARAKTERU I WESOŁYCH RYMÓW PŁYTAZWIERA BARDZO WULGARNE TEKSTY !!! PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE MOŻLIWE JAKIEISTNIEJĄ OPISY ZACHOWAŃ SEKSUALNYCH ODPOWIEDNIO OKRASZONE PROSZĘBRAĆ TO POD UWAGĘ PRZED LICYTACJĄ !!!
Dla przypomnienia , w sprawie nagrań tego wykonawcy , były debaty z Bogdanem Smoleniem w państwowej telewizji . Bogdan Smoleń , twierdził ,że artysta podszywa się pod niego , co było oczywistą bzdurą i tylkopodkręcało popularność tak jednemu jak i drugiemu . Tajemnica całejafery której finał miał być w sądzie , wynikała z tego , że kupującysami pytali się ulicznych i bazarowych sprzedawców o sprośne kawałki B. Smolenia. Trzeba przyznać , że głosy i sposób wykonania w obu przpadkach byłbardzo podobny , ale charakterystyczne zawodzenie lub okrzyki właściwiesą nie do rozróżnienia , więc nie ma się co dziwić , że wszyscy byliprzekonani że przerobione kawałki o "studzience" śpiewa Smoleń , a niektórzy byli nawet bardzo oburzeni ,że B.Smoleń śpiewa tak sprośne kawałki o "teściu , czy tesciowej " choć tamte nagrania miały bardzo delikatne teksty w stosunku do płyty wystawianej na tej aukcji .
Płyta , jest utrzymana w klimacie ogólnie pojętego Disco Polo z początku lat 90 i Pełnej humoru rymowanej muzyki biesiadnej - rozśmieszy nawet osoby którym uszy bedą więdły z powodu tekstów , wyrażanych bez żadnych zachamowań , to właściwie mało , nie ma watpliwosci ,że rymy są z premedytacją tworzone tak aby było jak najwięcej "odpowiednich" tekstów .
Nagrania tego wykonawcy były bardzo popularne 15 -17 lat temu i sprzedawały się jak przysłowiowe świerze bułeczki jednak nosniki MC nie dotrawły do dziś ... "

ale cyk . . .

TenTamTen

Tak się składa, że "Ani be, ani me" było świetną piosenką prześmiewczą. Została podpięta pod Disco Polo, bo taki był wtedy nurt. Jego udział w świecie według Kiepskich również był świetny. Piszę był ponieważ w nowych odcinkach, w których występuje widać schorowanego, zmęczonego dziadka. Uważam, że jest to główny powód dla którego On się wypalił. Swego czasu pewnie nieźle grzał i teraz pozostało Mu jedynie się leczyć i nie przemęczać.

TenTamTen

Bogdan Smoleń wcale nie skończył się...tak mówią Ci co nie śledzą Jego poczynań...Bogdan Smoleń działa teraz dla dzieci. Stworzył "Fundację Stworzenia Pana Smolenia" i pomaga chorym dzieciom. Posiada ośrodek hipoterapii dla tych dzieci i dostarcza im wiele atrakcji .