Ogromny pasjonat. Gdy opowiada o zjawiskach natury, siłach rządzących wszechświatem i zjawiskach mniej lub bardziej popularnych, autentycznie się tym zachwyca, czasami aż brakuje łez w jego oczach ;) I za to go bardzo lubię. Oraz za podawanie wiedzy w bardzo przystępny i atrakcyjny sposób. W sumie, to nie przypominam sobie dokumentu popularnonaukowego o tematyce poruszanej w obu seriach "Wonders..." lepszego niż owe właśnie. Mam nadzieję że przygotuje jeszcze jakiś miniserial z BBC!
Profesor Cox bardzo ciekawie opowiada o zagadnieniach czasu, grawitacji, fuzji jądrowej i Wielkim Zderzaczu Hadronów w filmach dokumentalnych z serii Horizon (BBC).
Tytuły odcinków to:
What on Earth is Wrong with Gravity (2008)- "Co Się Dzieje z Grawitacją"
"Do You Know What Time It Is" (2008) - "Która to godzina?"
"The Big Bang Machine" (2008)
"Can we Make a Star on Earth" (2009)- "Stworzyć gwiazdę na Ziemi"
Mnie chyba najbardziej podoba się odcinek "Która to godzina?". :-)
Został również zaproszony do współpracy w odcinkach:
"Einstein's Equation of Life and Death" (2005)
"Einstein's Unfinished Symphony" (2005)
"The Six Billion Dollar Experiment" (2007)
ale nie jest tutaj narratorem ani głównym prezenterem- są to chyba trzy pierwsze odcinki BBC z cyklu Horizon w jakich Brian Cox brał udział (jeszcze jako doktor, zanim został profesorem).
Widać wyraźnie, że stopniowo przekonywał do siebie producentów BBC, dopiero po kilku latach powierzyli mu rolę prezentera w mini serialu "Wonders...".
Można by jeszcze wspomnieć o bardzo ciekawej, inteligentnej, a jednocześnie całkiem zabawnej audycji radiowej "The Infinite Monkey Cage" nadawanej cyklicznie w BBC4. Brian Cox prowadzi ją wspólnie z komikiem Robinem Ince, a format jest taki- zapraszają oni do studia wybitne osobowości ze świata nauki oraz ciekawe postacie brytyjskiej popkultury (najczęściej komików lub muzyków) i dyskutują na rozmaite tematy naukowe.
Chciałam zamieścić linka do strony z podcastem BBC, gdzie można pobrać (całkowicie legalnie) wyemitowane już odcinki (w liczbie 36),
ale tutaj jest jakaś blokada przed dodawaniem linków.
Po prostu skopiujcie do googla:
bbc radio 4 infinite monkey cage podcast
Naprawdę gorąco polecam wszystkim znającym język angielski. :-)
Jego wiedza oraz sposób w jaki ją przekazuje są niesamowite. Choć sama wielu rzeczy nie rozumiałam, a nawet nie chciałam zrozumieć, on potrafił "mi" je wyłożyć tak iż wszystko staje się w momencie dziecinnie proste - nic tylko pukać się po głowie zadając sobie pytanie "jak mogłam być tak głupia?!" Wielu prezenterów których widziałam, niejednokrotnie również mieli wykształcenie w kierunku tematyki programu w którym występowali, jednak nie widziałam w nich aż takiego zamiłowania do tego co się robi jak u Cox'a a jest w tym naprawdę świetny. Myślę, że każdy, komu nawet tematyka programów z jego udziałem jest zupełnie obca, nie potrafiłby po 5 minutach przełączyć kanału - słuchałby dalej z ogromnym zainteresowaniem. A co oprócz tego czyni go tak idealnym? Oprócz wyglądu - który jako kobieta oceniam na całkiem interesujący :p - to głos. Ma tak spokojny i delikatny głos, że słuchanie jego programu (bez lektora) jest miodem na uszy :)
Jest wielu takich nauczycieli. Sam w prywatnym życiu spotkałem kilku. Trzeba tylko umieć ich docenić.