Brigitte Bardot

Brigitte Anne-Marie Bardot

8,1
2 042 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Brigitte Bardot

Nie czułam jej fenomenu nigdy. Była mi obojętna i po prostu ładna. Aktorką zaś średnią (z wyjątkiem kilku ról). Obejrzałam wszystkie filmy jeszcze za czasów jej życia...te flagowe oraz dokumentalne. Po prostu była...ale dopiero po jej śmierci gdy mignela mi migawka na mediach społecznościowych z kadrem z filmu "Pogarda" wraz ze smutną miną roli Kamil i wraz ze słynnym, muzycznym podkładem z owego filmu..to dopiero odczułam jakiś brak. Od zawsze blisko mi było tylko i wyłącznie do jej charakteru i poglądów,bo mam stety niestety niemalże identyczne,ale nigdy nie fascynowałam się nią jakoś jako postacią ogólnie, aktorką i w ogóle...tak czy inaczej. Muzyka George Delerue "Contempt Theme De Camille już na zawsze będzie mi się kojarzyło z "muzycznym Epitafium " dla Niej. I tylko głównie dzięki tej krótkiej muzyce odczułam jaka naprawdę była przez większość życia smutna, pogubiona i nie rozumiana. Mimo tego że miała kochających mężczyzn i mężów od których odchodziła sama. Nawet oni nie zdołali jej uratować chociaż próbowali.. oraz okiełznać jej wolności i własnych dróg ku wolności. Oby je teraz znalazła. RIP

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Sabineczka7

Pamiętam jak w dniu pogrzebu BB najpierw przeczytałem ten post a z godzinę potem oglądałem ten pogrzeb na żywo i temat muzyczny Camilii z "Pogardy" był jedyną muzyką instrumentalną użytą do oprawy muzycznej tego wydarzenia . Były jeszcze 4 inne utwory takie jak "Casta Diva" w wykonaniu Marii Callas, "Panis Angelicus" Mireille Matthieu, "Ave Maria" Vincenta Niclo i wreszcie "Toutes betes soint aimer" samej Bardotki. Wszystkie te pieśni jednak mają słowa a temat muzyczny z "Pogardy" jest jedynym utworem instrumentalnym zagranym w trakcie tej uroczystości.

bardotek69

Ten utwór już na zawsze będzie należał do niej..i jakże pasował do roli którą odrywała w "Pogardzie". Najsmutniejsza rola.. że też ten Paul nie mógł jej uratować gdy dawała mu jeszcze znaki..a on niewzruszony i pozwalał nią się dzielić. Koniec filmu dławi. Piękne lato i słońce góruje nad Casa Malaparte,ta sama czerwona cegła,te same skały i woda,a jej już nie ma.. małżonek wydaje się być niewzruszony ale być może wrzeszczy w środku z rozpaczy. Ok rozmarzylam się na temat filmu bo serio chwyta i uważam że to jej najlepszy film obok "Prawdy" i "Odpoczynku wojownika". Oglądałam te filmy x razy. Ostatnio też "Nowicjuszki", chociaż to w sumie leciutki film...ale te 3 wspomniane z nią to moje flagowce. P.S też oglądałam pogrzeb. Żal mi jej męża. Do końca na szczęście z nią i tyle dobrego w jej życiu zrobił. Trafiła na swojego anioła. Co jak co...ale do mężczyzn miała naprawdę szczęście.

bardotek69

Aha i jeszcze muszę dodać "gdyby Don Juan był kobietą". Również mój flagowy film z nią i jeden z najbardziej lubianych

Sabineczka7

Dwa ostatnie dla mnie takie meh. Na wypadek nieszczęścia i Bulwar rumu. Niedźwiedź i laleczka. O tak.

bardotek69

No każdy ma swoje ulubione. A ta trumna wiklinowa to nawet mnie zainspirowała...do końca pozostała mega naturalna...co prawda ja myślę o spaleniu ale ta trumna wiklinowa.. była "piękna" o ile mogę tak to określić. I bardzo do niej pasowała jako do osoby którą była.

Sabineczka7

Widziałaś te filmy, które wymieniłem wyżej?

bardotek69

Tak, widziałam większość aczkolwiek niektóre z nich są naprawdę trudno dostępne. Ostatnio oglądałam też "życie prywatne" na CDA (udało mi się znaleźć z lektorem) i widziałam tam Twój komentarz:) o ile sobie przypominam,to chyba nie widziałam jeszcze "Kobiet"

Sabineczka7

Oj, nie masz czego żałować. Jeden z gorszych filmów jeszcze pięknej i młodej Bardoty :) a ta wersja "Życia prywatnego" była zdaje się z amerykańskim dubbingiem pod tym polskim lektorem xd

bardotek69

Wszystko możliwe, nawet nie zwróciłam uwagi. Liczył się dla mnie po prostu lektor:)). No są filmy z jej udziałem udane i mniej udane. Niektóre wieją wielką nudą, tracą myszką i taka jest prawda. Ja natomiast oglądam je też dla samego podziwiania aktorek, które mi się podobają,bo lubię patrzeć na piękne kobiety.

Sabineczka7

No niestety, każdy aktor ma takie filmy, a w przypadku BB było ich kilka, podobnie jak i MM powiedziałbym. I często nawet wielkie nazwiska nie pomogą. W "Życiu prywatnym" mamy BB, Marcella Mastroianniego, Louisa Malle'a a skutek jaki był, widziałaś ;) ale i tak ma w sobie coś ten film.

bardotek69

Coś tam w sobie ma;) oprócz BB to ratował ten film też Marcello, który w tym filmie był po prostu hot xd

bardotek69

A widziałeś może ten film "Bardot" Alaina Berlinera z 2005 roku? (Dokument). Kurde niestety nie można go nigdzie znaleźć on-line

Sabineczka7

Chodzi ci o ten z zeszłego roku? Nie widziałem, tylko zwiastuny.

bardotek69

Tak, też widziałam tylko zwiastuny. Szkoda że nie na online. Wiem że był wyświetlany na jakimś festiwalu teatrów czy coś...i nawet nie wiadomo czy wrzącą go w net. Może dopiero za jakiś czas..

Sabineczka7

Premierę miał na festiwalu w Cannes a 3 grudnia premierę kinową we Francji. Może jeszcze jakieś niezależne kina go puszczą i u nas.

bardotek69

Oby. Mam jeszcze do Ciebie pytanie jako do "znawcy". Wiesz może czym BB myła sobie twarz?:) wiem że wtedy nie było jakichś specjalistycznych mydeł lub żeli,ale ciekawi mnie to. Szkoda też że jest tak mało jej zdjęć bez makijażu (bez mocnego makijażu oka)

Sabineczka7

Nie wiem. Ale ponoć nie używała zbyt wielu kosmetyków a nie unikała słońca, co było widoczhe na jej twarzy. Co do zdjęć to jest ich kilka ale niestety nie z bliska. Jestem na francuskim forum poświęconym BB (które niestety od lat umiera) i tam pamiętam były fotki z Buzios z Brazylii z 64 jako te bez makijażu. Nie ma tam Brigitte tuszu ale może jakąś kredkę naokoło oka? Ona przyznała w swojej książce, że całe życie czuła się tak brzydka że chodziła spać z tuszem do rzęs.

bardotek69

Dzięki za odpowiedź. No niestety ciężko z jej zdjęciami całkowicie saute. Widziałam może z 3 max. Jako dziecko to faktycznie... była brzydka. Naprawdę była brzydka z tym sianem na głowie, okularach i aparacie. Ale potem wyrosła na naprawę pięknego, ładnego łabędzia. Szkoda że tego nie widziała, cóż.. wszystko jest w głowie. Z 2 strony jestem zaskoczona. Bo wydawała się kobietą która ma wszystko w D... wolność seksualna, swoboda, mężczyźni, kokieteria i nie za bardzo przywiązywanie uwagi do swojego wyglądu prywatnie. Lubiła też przecież filtrować..ale podobno wg nauki, naprawdę ładne i atrakcyjne osoby nie uważają się wcale za ładne. Wręcz przeciwnie. Mają sporo kompleksów i traum. A właśnie próżni Narcyzi którzy często gęsto mają sztucznie odpicowana urodę,to uważają się za najpiękniejsze. A w istocie tak wcale nie jest.

Sabineczka7

Ja uważam, że była ładnym dzieckiem, jako ośmioletnia baletnica np byka na nim bardzo ładna, było już wtedy widać że wyrośnie na piękną kobietę. Jedno jest to zdjęcie szkolne chyba gdy właśnie ma jakieś takie włosy ala trwała i okulary i akcesoria tam wygląda jak mjwygląda. Ale tak jak zguglujesz to ładne dziecko. A polecam Ci jej książkę bo jest świetna, czyta się jednym tchem. Tylko w tychwtmyu. .oklmc, jest go a

bardotek69

No właśnie o to zdjęcie mi chodziło.. włosy a La trwała, aparat i okulary. Buzię wtedy jeszcze nie miała za ładnej. Są też właśnie filmiki z ich prywatnej, rodzinnej filmoteki gdy była "brzydka". Z resztą to jej własne słowa i sama siebie za taką urwała. Natomiast już jako młoda baletnica to fakt. Ładna dziewczyna. Możesz podać tytuł tej książki...bo coś na końcówce wiadomości ucięło chyba wiadomość...:)

Sabineczka7

A bo pisałem w pracy i nie mogłem dokończyć, wsadziłem do kieszeni i resztę ona napisała xd

Sabineczka7

Chodziło mi, że w Bardoty kochankach trudno się tam połapać. Ledwo co zapamiętujesz personalia jednego, już pojawia się drugi. Xd a tytuł książki to Inicjały BB. Pamiętniki.

bardotek69

Dzięki:)