Według mnie a także krytyków, jak i samej Bardotki, najlepszym Jej filmem jest bez wątpienia 'Prawda'. Tak naprawdę to jedyny Jej film gdzie zagrała świetnie trudną, dramatyczną rolę. To film dla każdego z tych, którzy mówią, że Brigitte Bardot nie potrafi grać - trzeba go zobaczyć, by móc ocenić Jej talent. Jest świetna!
Następnym w kolejności wartym polecenia jest 'Na wypadek nieszczęścia' - również dramatyczna, poważna rola B.B., ale w sumie nie do końca.
Później polecam 'Bulwar rumu', 'Niedźwiedzia i laleczkę' (najlepszą komedię w dorobku B.B.!) i przygodowy klasyk 'Viva Maria!'.
Każdy wielbiciel Bri-Bri powinien też zobaczyć 'Życie prywatne' (by lepiej Ją poznać) oraz najsłynniejszy Jej film 'I Bóg stworzył kobietę', chociaż jak dla mnie ten drugi to tylko dla urody Bardotki jak i piękna Saint-Tropez.
Polecam też filmy takie jak 'Czy chciałby pan ze mną zatańczyć?', 'Babette idzie na wojnę', 'Paryżanka', 'Nieznośna dziewczyna', 'Stokrotka', 'Dziewczyna z reklamy' i 'Przyszłe gwiazdy'.
Niestety tylko 'I Bóg stworzył kobietę' oraz 'Paryżanka' zostały wydane w Polsce na DVD - w Kolekcji Brigitte Bardot. Reszty, lepszych filmów nie ma nigdzie i trzeba sobie radzić eMule'm i szukaniem napisów, a trudno znaleźć angielskie, co dopiero polskie...
Z tego co raz na rok emituje telewizja polecam jeszcze 'Królowe Dzikiego Zachodu' - całkiem sympatyczny film.
Z tych dobrych filmów B.B. zostało jeszcze 'Światło w twarz', ale akurat tego nigdy nie widziałem.
Uważam, że te szesnaście tytułów to wszystkie filmy Bardotki godne polecenia. Reszta jest niestety niewiele warta.
Musisz zobaczyć 'Prawdę'!
mówisz "Prawdę" widziałam tylko po francusku, nawet bez napisów angielskich, więc dla mnie lipa, nie znam francuskiego...
W necie są napisy do 'Prawdy', ale po angielsku, musisz wpisać w google ''La Verite' english subtitles' i znajdziesz, to samo do 'Na wypadek nieszczęścia' - 'En cas de malheur', a te dwa filmy są najlepsze.
Jakie filmy jeszcze oglądałaś, a których nie, a chciałabyś?
W tym nowym pakiecie filmów Bardotki:
http://www.empik.com/brigitte-bardot-kolekcja-6-filmow-film,prod29230174,p
, warte uwagi są (niestety) tylko dwa filmy:
Nieznośna dziewczyna (1956)
Czy chciałby pan ze mną zatańczyć? (1959)
Polecam!