Jej największymi osiągnięciami artystycznymi były dwie nominację do Złotej Maliny w tym jedna za najgorszą aktorkę drugoplanową. Jedyną nagrodę jaką zdobyła, była nagroda za dubbing... więc aktorka z niej żadna. Większość produkcji z nią to gnioty dla nastolatków. Idealnie pasowała do takich aktorów jak Ashton Kutcher (nominacja do Złotej Maliny - najgorsza ekranowa para) - ona aktorka żenująca on beztalencie całkowite.
zgadzam się
Brittany zagrała też w Sin City, w towarzystwie świetnych aktorów ; a sam film został nagrodzony w Cannes (na tym festiwalu nie bierze się pod uwagę "gniotów dla nastolatków".. )
Kreacja aktorska jaka stworzyla w "Przerwanej lekcji muzyki" jest niesamowita, nie da sie jej zapomniec tak łatwo. Gdyby nie rzucajaca sie w oczy Angelina Jolie i jej szalona (rewelacyjna) rola Lisy pewnie Brit zbierala by laury za role w tym filmie.Ale przeciez aktor nie nagrodami zyje tylko rolami wiec ja ją zapamietam za ten film jako swietna, potrafiaco stworzyc niezapomniane role filmowe.
dokładnie, w girl interrupted dla mnie zagrała rewelacyjnie, najlepsza rola w filmie (bo angelina i winona jakoś mnie nie przekonały)
emu ile masz lat? Mi się wydaję,że jesteś właśnie nudzącym się nastolatkiem;) Nie lubię opinii ludzi ,którzy dużo piszą a mało robią. Nikogo nie interesują Twoje dziwne sugestie na temat Brittany... Jeśli chcesz coś napisać to napisz coś w miarę mądrego, Brittany miała wiele dobrych ról, nie grała tylko w filmach dla nastolatków jak to wspomniałeś;) Chyba tylko przeglądasz filmy typu American Pie. Zajmij się czymś pożytecznym , może najpierw przejrzyj filmografię Brittany a potem się wypowiadaj;)
Nie przesadzajmy widziałem ją w paru filmach i zagrała w niektórych przyzwoicie w innych świetnie np.
Across the Hall
Tydzień kawalerski
Sin City - Miasto grzechu
Nowożeńcy
Dziewczyny z wyższych sfer
Nikomu ani słowa
Przerwana lekcja muzyki
Arytmetyka diabła
jeszcze muszę zobaczyć film Spun bo ocena jest dość wysoka
fakt nie było tego wiele ale zważywszy na młody wiek i nieoczekiwany zgon uważam że aktorką była dobrą
Autor tematu to chyba dziecko Matrixa. Skoro nie potrafisz docenić tak dobrej aktorki to nie chce wogóle myśleć co Ty wiesz na temat kina.
Hola hola. Zatrzymajcie sie chwile. Po co sie wdawac w ta dyskusje. Koles nawet nie odpisal. Rzucil miesem i poszedl. Szkoda czasu.
bo co przyjdą i uduszą?:) ej to ja brithany śmiałeś się ze mnie to masz kuksańca łaaaaaaaaa, bez takich!
ciekawe jak byś się czuł gdyby tak ktoś ze zmarłej bliskiej Ci osoby stroił sobie żarty ...
gratuluję inteligencji !
A dlaczego o zmarłych zle sie nie mówi? śmierć to jakaś swietość? jeśli ktoś byl skur...przez całe zycie albo innym gnojem to dlaczego miałbym sie o nim pozytywnie wyrażać? O Hitlerze tez nie powinno sie zle mowic bo nie zyje?
jeśli ktoś uważa że Brittany była żenującą aktorką, to ja nie wiem gdzie ten ktoś ma oczy...
Brittany była świetna w tym co robiła, tak dobrych aktorek jak ona jest mało...
szkoda że odeszła w tak młodym wieku, niedoceniona przez ludzi ;/
Na 15 wypowiedzi jedna negatywna, mówi samo o sobie... przepraszam, na 16, jedna negatywna, bo i ja uważam że aktorką była co najmniej dobrą... A że grała (między innymi) w komediach dla nastolatków? Zobacz sobie w jakich filmach zaczynał choćby John Cusack :P
Nie oceniaj poziomu aktora po filmach w jakich zagrał tylko po rolach jakie wykreował.
Wielu uznanych aktorów zagrało w miernych filmach, jak i wielu miernych aktorów w filmach wybitnych.
emu555 chyba zabrakło słów bo nie skomentuje żadnej odpowiedzi :) i jak ktoś się wypowida o aktorze że gra w gniotach dla nastolatków to przydałoby się najpierw poznać dokładniej całą filmografię a nie później strzelać gafy :] pozdrawiam!
poleciało tyle argumentów z Twojej strony, że prawie zmieniłam o niej zdanie ... należałoby napisać (podkreślić), że to tylko Twoja opinia, bo jednak jak widzisz dużo osób ją doceniło.
nie bede komentować twojej wypowiedzi,powiem ci tylko ze skoro nie dostrzegasz jej potencjału to chyba robili cie na drabinie i spadli w trakcie
dajcie spokoj, swietna to jest Glenn Close a nie Brittany, zawsze jak ktos slawny umiera to momentalnie zostaje wychwalany i uznawany za wielkiego, wybitnego podczas gdy zyl nikt na niego specjalnej uwagi nie zwracal. Zla aktorka nie byla na pewno, przecietna, sympatyczna dziewczyna ktora jednak niczym specjalnym sie nie wyrozniala.
ja się z tobą nie zgodzę. to że umarła - przykra sprawa, ale dobrych ról jej odmówić nie mozna. dla mnie w Nikomu ani słowa i Girl,interrupted zagrała genialnie. postacie wykreowała tak realistycznie że jedyne co mogę powiedzieć to to, że była dobra. nie mam zamiaru jej porównywać do elizabeth turner czy jakiś innych gwiazd kina, ale talentu brittany odmówić nie można.
Dla mnie Brittany Murphy jest świetną aktorką drugiego planu. "Przerwana lekcja muzyki" to jak zagrała Daisy- zawsze mam łzy w oczach, "Chłopaki mojego życia- świetne połączenie roli dramatycznej i komediowej, "Sin City- pasowała na ta kelnereczkę, "8 mila"- oglądałam ten film tylko dla niej i dla Kim i się nie zawiodłam, "Nikomu ani słowa" również nie mam najmniejszych zastrzeżeń, super zagrała zaburzona psychicznie nastolatkę, która w wyniku traumy nie potrafiła mentalnie dorosnąć, otworzyć się, "Arytmetyka Diabła- naprawdę wzruszająca kreacja, dorównywała kroku Kirsten. nie miała zbyt wielu ról pierwszoplanowych w filmach godnych zapamiętania, ale np. "Dziewczyny z wyższych sfer jej wyszły, taka słodko gorzka historia, wcale nie głupia.
Z pół roku nie zaglądałem na to forum i w najśmielszych snach nie przypuszczałem że jeden wpis na temat Brittany Murphy wywoła taką konsternację ale bardzo mnie to cieszy.
Droga Bisexidryno, świetnym aktorem drugoplanowym to jest np. Christoph Waltz albo Steve Buscemi czy chociażby niezastąpiony i charyzmatyczny Joe Pesci, który odgrywał drugoplanowe role w takich filmach jak Wściekły byk czy Chłopcy z ferajny. Mogli byśmy tu przez długi czas wymieniać nazwiska ale do tej plejady nigdy nie dołączyła i już nie dołączy Brittany Murphy. Ktoś tu zwrócił uwagę na fakt, iż o zmarłych źle się nie mówi i rzeczywiście to określenie "żenująca" powinienem sobie darować ale z drugiej strony uważam że sam fakt że zginęła mając na koncie kilka przeciętnych ról nie czyni z niej od razu świetnej aktorki.
Ale co tam i tak swoje wiecie a jak mądry "Lantis" zauważył - "Co ja wiem na temat kina"... Pozwoliłem sobie tylko sprawdzić gusta niektórych rozpisujących się na tym forum użytkowników i muszę przyznać że faktycznie z niektórymi to ja nie mam się co tutaj równać. Oto niektóre z najwyżej ocenione przez Was filmów:
- Lantis - Dzień niepodległości 10/10
- gimnazjalny_bambus - Szklana pułapka 10/10
- olala91 - Głupi i głupszy 10/10
Rzeczywiście to są kamienie milowe w historii kinematografii a Brittany Murphy jest świetną aktorką. Zwracam honor i Pozdrawiam!
Akurat "Szklana pułapka" to jeden z najlepszych filmów akcji lat osiemdziesiątych, i spokojnie można tą dziesiątkę wystawić, panie Murray :)
Pewnie że można, pytanie tylko jaki to ma sens Panie Creo? Skoro mamy punktacje od 1-10 to 10 jest już prawdziwym arcydziełem a nie jednym z .... Jeden z to 7,8.
Osobiście lubię ten film i nic do niego nie mam ale chodzi mi o to że trzeba być konsekwentnym w ocenianiu. Generalnie oceny na Filmwebie są zawsze mocno zawyżone w porównaniu do innych portali takich jak filmaster, imdb itp.a spowodowane to jest chyba tym że wielu użytkowników tego portalu ma duże problemy nie tylko ze skalą ocen ale i ze stopniowaniem przymiotników. W ogóle cały ten temat poświęcony jest bardzo przeciętnej aktorce Brittany Murphy o której to ludzie rozpisują się że jest "świetną" aktorką. Świetna to jest Meryl Streep. Nie nadużywajmy pewnych sformułowań bo wypacza to ich sens.
Tak wracając jeszcze do zawyżonych ocen na filmwebie- oto najlepszy przykład:
Film Dziewczyny z wyższych sfer/ Uptown Girls z Waszą idolką w roli głównej zebrał następujące noty:
- Filmweb 7,3
- imdb 5,7
- filmaster 5,5
- Rotten Tomatoes 3.8
Od razu widać, który portal jest najmniej obiektywny.
Hahaha.Wymieniłeś aktorów genialnych, oraz filmowe klasyki.;) Przyjmuję do wiadomości Twoją opinię, ale wciąż się nią zgadzam jeśli można;) Filmy z Brittany, które wymieniłam nie były złe, a ona zagrała w niż dobrze/bardzo dobrze. Widać jaki ta dziewczyna miała potencjał, ale w którymś momencie popełniła błąd. Zaczęła grać w słabiusieńkich filmach, które nie dawały jej pola do popisu. Mam do tej aktorki wielki sentyment.;) A i jeszcze jedno. Ja nie jestem osóbką która ja polubiła po tym jak zmarła. Szkoda mi jej strasznie, ale to nie ma wpływu na moją ocenę.
PS: Dodałam bym jeszcze film "Spun" do niezłych ról Brittany.
W poście wyżej piszesz, że Meryl Streep jest świetną aktorką- proszę,nie! Meryl opisań takim jednym pospolitym przymiotnikiem...
Dobra z tą Meryl Streep to trochę "poleciałem" hehe. Masz u mnie plusa za wysoką notę dla "Lost in translation" - uwielbiam ten film. Co do Brittany podtrzymuję moją opinię ale oczywiście można się z nią nie zgadzać:), gdyby wszyscy mieli taki sam gust byłoby nudno na tym świecie.
Ona była świetną aktorką! Nie rozumiem twojego rozumowania Emu555. Założe się, że obejrzałeś góra 2 filmy z jej udziałem i myślisz, że wiesz o jej talencie wszystko. ;/
Każdy człowiek jest inny i ma swój gust. Dla jednych Brittany była świetna aktorką , dla innych dobrą a dla jeszcze innego grona była słaba. Jedni ludzie kochają oglądać prawdziwe , wnoszące coś filmy. A innych takie filmy nudzą bo wolą usiąść przed telewizorem i obejrzeć komedię. Nie wiem jaką była aktorką . Widziałam ją jedynie w dwóch filmach : Przerwanej lekcji muzyki , a tam jej rolę przysłoniła mi rola Angeliny Jolie oraz 8 Mila. To, że nie podoba Ci się jej gra wynika z twojego gustu i nie musicie go obrażać . Ale tak samo ty nie musisz na siłę przekonywać do swojego zdania ( nie mówię, że to robisz). Tak samo jest w muzyce , poezji czy sztuce . Gdybym miała wypisywać przy wszystkich aktorach których nie lubię ( oj , wiele tego ) byłabym sławna na całym portalu.
Do Emu555 piszesz ze Brittany Murphy byla taką zenującą aktorką i ze taką zapamięta ją swiat, mysle ze to Ty ją tak zapamietasz, nie warto wypowiadac sie za innych, tym bardziej za caly swiat :O) to Ty ją zapamietasz tak jak chcesz ją zapamiętac!
"gdyby wszyscy mieli taki sam gust byłoby nudno na tym świecie" to Twoje slowa Emu555 wiec wypowiadaj sie za siebie tylko i wylacznie za siebie, Pozdrowiska
KAZDy zapamieta Brittany jak bedize chcial ją zapamietac, a Ty piszesz ze jest zenująca i tak ja zapamieta cay swiat, otoż nie wszyscy zapamiętają ją tak jak Ty lecz kazdy inaczej bo przeciez :"gdyby wszyscy mieli taki sam gust byłoby nudno na tym świecie"!