Koleś to prawdziwy geniusz, jego rady bardzo pomocne, i nie rozumiem ludzi którzy zarzucają mu brutalność w tresurze, nie zauważyłam żeby krzywdził przy tym jakiegoś psa, wręcz przeciwinie, a dyscyplina jest potrzeba każdemu psu :)
Może czasami jego zachowanie wydaje się brutalne, ale gość przynajmniej jest skuteczny. Zresztą gdyby rzeczywiście robił krzywdę, to każdy pies by zareagował. On nie traktuje psa jak małe dziecko, nie mówi do niego wysokim głosikiem "ti ti ti" i w ogóle nie ma stosunku żeby zwierzaka "zagłaskać", ale podkreśla to że pies to pies - to nie jest człowiek i nie można traktować go wg ludzkich zachowań/psychiki itd. po prostu trzeba traktować psa jak psa, jak zwierzę - pokazać kto tu jest przywódcą. W końcu to psy są pupilem człowieka, a nie na odwrót ;]
Wcale nie jest brutalny. Po prostu musi zyskać szacunek psa, a pies musi zrozumieć, że on tu rządzi. A że niektórzy traktują psy jak małe dzieci...
Oczywiście, przecież psy to zwierzęta stadne, które muszą mieć swego alfę-przywódcę. I Cesar pokazuje jak takim alfą się stać ;) (a w większości przypadków to pies jest alfą, a jego właściciele poddanymi, trochę to straszne)
a nie zauważyliście że osoby które tam występują w tym programie to aktorzy, kliknijcie na przypadkową osobę z obsady które występowały gościnnie, występowały w różnych filmach i serialach to nie są ludzie którzy dzwonią do programu z problemem, też myślałam na początku że to program :) ale teraz myślę że to wszystko było reżyserowane.