Cezary Pazura

Cezary Andrzej Pazura

7,9
86 581 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Cezary Pazura

po pierwsze: moim zdaniem sztywnie gra w filmach
po drugie: jak dla mnie to jest on polską podróbą Jim'a Carrey'a
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby wszyscy uszanowali moje zdanie.

Pozdrawiam.

po pierwsze: SZTYWNIE??!! ŁOŁ GDZIE??
po drugie: eeh, naprawdę bardzo oryginalna wypowiedź :) Powiedz mi gdzie on podrabia Carreya?

Szanuję Twoje zdanie.

Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
Rocky_Balboa

jak patrzę na jego grę w 13-tym Posterunku to przypomina mi on Carrey'a z takich filmów jak Maska czy Telemaniak.

Pozdrawiam.

Aleksandra Woźniak grała tak samo jak Pazura w 13 Posterunku. Ją też mamy porównać do Jima Carreya?

Hmm ja Pazure jako aktora bardzo cenie, co do tej podróby Jima Carreya to muszę trochę przyznać rację, bo jak czasami z Nim oglądam filmy to często mi się Jim kojarzy..

Hmm ja Pazure jako aktora bardzo cenie, co do tej podróby Jima Carreya to muszę trochę przyznać rację, bo jak czasami z Nim oglądam filmy to często mi się Jim kojarzy..

Czlowieku, jak tak moze byc, ze aktor jest "podroba" Jim'a Carrey'a i jednoczesnie gra sztywnie! Jim Carrey jest jeden chyba z najbardziej plastycznych aktorow na swiecie!

Mowi sie, ze Cezary Pazura jest podobny do Carrey'a w Posterunku. Moze byc, bo "13 posterunek" to komedia del'arte, tzn. wszyscy aktorzy maja tak samo "plastycznie" i "dziwacznie" grac. Wiec Aleksandra Wozniak czy Arkadiusz Jakubik tez sa podobni do Carrey'a? Nie sadze. A jesli chodzi o wyglad, to Pazura (kiedy jeszcze mlody byl) raczej na Tarantino podobny (ale przystojniejszy) :)

A propos sztywnosci Czarka. Jak on gra w "Krolu", w "Psach", "Kilerze", "Sztosie", Nienasyceniu", "Oficerach"... Kazda rola - inna! Duzo osob zmienilo swoje zdanie o nim po "Oficerach": "...a jednak on potrafi grac!".

A w "Chlopakach..." jak on zagral? Kurcze, film - komedia, a bohater Pazury ani razu sie nie usmiechnal :)

Sztywny... A spojrz na jego kabarety! Czasami sie smieje nie tyle z jego slow, lecz z jego ruchow, gestow i dzwiekow!!! :)

Wniosek: Pan Cezary Pazura - jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych aktorow w polskim kinie kiedykolwiek!

Pozdro ;)

I przepraszam za bledy. Jezyk polski dla mnie jest obcy.

Krowka_kokosowa

Święta racja.....
Przecież Pazura w każdym filmie gra inaczej:
E=mc2 - tutaj zagrał inaczej (ani troche nie podobny do Carreya)
Chłopaki nie płaczą - no cholera, gdzie on tu małpuje Jima?
Kiler - tu gra jak Pazura :) nie zaprzeczalnie
Nic śmiesznego - to samo
13 posterunek - być może grał w takim stylu jak Jim ale go nie kopiował
Kroll, Psy, Tato - tych filmów nie muszę komentować

Show, Kariera Nikosia Dyzmy - nigdzie tu na Jima Carreya nie pozował!!!!

Krowka_kokosowa

Święta racja.....
Przecież Pazura w każdym filmie gra inaczej:
E=mc2 - tutaj zagrał inaczej (ani troche nie podobny do Carreya)
Chłopaki nie płaczą - no cholera, gdzie on tu małpuje Jima?
Kiler - tu gra jak Pazura :) nie zaprzeczalnie
Nic śmiesznego - to samo
13 posterunek - być może grał w takim stylu jak Jim ale go nie kopiował
Kroll, Psy, Tato - tych filmów nie muszę komentować

Show, Kariera Nikosia Dyzmy - nigdzie tu na Jima Carreya nie pozował!!!!

A ja się zgadzam.. weszłam na stronę z opisem jego postaci, żeby poczytac opinie.. i to samo właśnie zamierzałam powiedziec.. może jestem uprzedzona.. ale oglądając każdy film, w którym gra, naprawdę mam wrażenie, że wszędzie figurują te same miny, gesty, sposób mówienia. No cóż, w końcu to kreuje jego postac, ale osobiście po prostu nie przepadam za tym aktorem, drażni mnie jego gra.. w końcu każdy ma prawo do swojej opini :)

kotik

Obejrzyj "Pogranicze w Ogniu", tyle mogę poradzić.

kotik

Obejrzyj:
"Pogranicze w Ogniu"
"Kroll"
"Psy"
"Psy 2: Ostatnia Krew"
"Tato"
"Sara"
"Balanga"
"Show"

- i wskaż mi gdzie sie wydurnia

Obejrzyj jakikolwiek film z Pazurą i pokaż gdzie gra tak samo albo pozuje na Carreya ;)

Pazura w rzeczywistości ma tylko dwie role. Albo plastyczny komik (przypominający Careya), albo sztywny twardziel, który "nie uśmiecha się przez cały film". Ja go lubię jako aktora i komika, jeden z moich ulubionych, ale nie da się ukryć, że w plastycznych komediach wzoruje się na Jim'ie.

Plastyczny (komediant) np.:
13'ty posterunek
Nikoś Dyzma
Chłopaki do wzięcia
Tato
Zakochani

Sztywni twardziele np.:

Chłopacy nie płaczą
E=MC^2
Oficerowie
---

Kiler to takie fajne połączenie jego "obu ról". Gdy był Czarkiem - był komiczny, gdy Kilerem - grał specyficznego dla siebie twardziela. Trochę ubogo, dwie maski, ale niektóre filmy wymagały od niego ukazania większej palety talentu aktorskiego.

Uziel

No, nie mogę się zgodzić! Taki podział ogólny - typu BIAłE/CZARNE, ale zobacz - przedstawię Ci zróżnicowanie tych postaci:

wg.Ciebie GR.1 to Plastyczni:
przykład 1. Cezary Cezary, to rozbrajający policjant, który miewa lekkie i mocne przypały [mój idol ze wczesnego dzieciństwa], często w rozmowach z Angieszką, podkreśla fakt śmierci ich rodziców, lecz nie ma w nim smutku i żalu...
przykład 2. Nikoś Dyzma, czyli człowiek z wielkim fartem i z niezła gadanką, który przemierz drogę od zera do bohatera, zaczynając jako kopidołek i poeta cmentarny. On szuka miłości, on szuka sukcesu w polityce, kumple go zdradzają... Musi kombinować...
I jeszcze: wstawiasz tu alkoholika Cezarego ["Tato"] tylko dlatego, ze się jąka?! To przykra postać, która prubuje walczyć "z wiatrakami" a nawet pada ofiarą wariatki...

wg. Ciebie GR.2 to Sztywni twardziele:
Przykład 1. Ramzes to gagster, bohater komedii, rozerwany miedzy gagsterką, a nauką, chora córką, a kochanką. Musi stanąc przed wyborem, przemienia się wewnętrznie... Jest twardym gangsterem, ale czasem lekko komicznym...
Przykład. 2 Sznajder, facet przybity jak paczka gwoździ, alkoholik, nie wiedzący, co ze sobą zrobić, bo i sytuacja jest beznadziejna: żona jego zabrała dziecko i wydała się za jego brata. Wiele lat ich nie widział. Co ma zrobić? jego świat leży w gruzach, ale chcąc go naprawić, jedntym fałszywym ruchem może złamać życie własnemu synowi [kiedy odkryłby "machlojki" mamusi]. Z drugiej strony praca - intrygi, układy, powiązania....

Dałam po 2 przykłady, zdaje mi się, że widać różnice w psychice i usposobieniu tych bohaterów.
Dzielenie czegoś na dwie grupy typu Czarne/Białe i to tylko po pozorach jest trochę kryzwdzące dla wysiłku aktorskiego....
Pozdr.

Anga_Nozycoreka

Plastyka twarzy i ruchy postaci są identyczne mimo pozornie innych profili psychologicznych...