Christopher LeeI

Christopher Frank Carandini Lee

8,3
40 367 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Christopher Lee

Bardzo lubię pana Lee i chętnie obejrzałbym jakieś filmy z nim, jednak spośród tej potężnej filmografii ciężko jest wybrać. Dlatego zdaję się na was. Oglądałem Władcę Pierścieni, oglądałem Sleepy Hollow, oglądałem Wyspę Piratów (ha, ha). Co jeszcze mógłbym obejrzeć?

Christopher Lee zagrał w Gwiezdnych Wojnach : Ataku Klonów.
Nie wiem, czy lubisz to kino, ale Lee to Lee.
Oczywiście jest tam czarnym charakterem, co mu wychodzi idealnie we Władcy Pierścieni, a tu niewiele gorzej.

potiomkin

No i jeszcze Lee w Zemście Sithów. Co prawda pojawił się tam na krótko, ale widz dowie się, co się z nim stało.

Oprócz "Sleepy Hollow" Lee jeszcze raz współpracował z Burtonem, podkładając głos w "Gnijącej Pannie Młodej". A ogólnie, to każdy film z nim warto zobaczyć :)

Oprócz Gwiezdnych Wojen, polecam również "Charlie i Fabryka Czekolady" - jego rola ojca była niesamowicie przekonywująca, a także "Purpurowe Rzeki II" - ponownie Lee jako czarny charakter :) "Człowiek ze złotym pistoletem" (1974) - gdy pierwszy raz ujrzałem go jako Scaramanga, od razu go pokochałem :D Lee to po prostu geniusz, tak jak ktoś napisał - warto obejrzeć każdy film z jego udziałem :)

Bzdoniek

no i zapomnieliście jeszcze, że Pan Lee grał Stefana Wyszyńskiego w Janie Pawle II. Pozdrawiam.

No i rola Sherlocka Holmesa!!! Chętnie bym ten film obejrzał - kolejna pozytywna i trudna zarazem aktorsko rola, którą grało wielu.

faramirx

Ja polecam horrory starego kina z udziałem Lee!
Chyba w takich rolach czuł się najlepiej!

użytkownik usunięty
MR_ciachciach

Które konkretnie? Tak ze trzy-cztery tytuły proszę :)

Przede wszystkim kapitalny "The Wicker Man". Tyle że to dość nietypowy film, nie wszystkim może pasować.
"Miasto umarłych" było też niezłe!
No i oczywiście "Dracula" z 1958r., w którym Lee po prostu "kozaczył" talentem!
Pozdrawiam!

Ogólnie filmy lat 60-tych wytwórni Hammer. Są trudno dostępne, ale można je ściągnąć. Tam mamy Lee w całej krasie. No i "człowiek ze złotym pistoletem". moim zdaniem brawa za pomysł - filmowy Bond vs. filmowy Dracula. Mniam !