on zagrał we "Włoskiej robocie" i "Hulk'u" ? Na dodatek gdzieś przeczytałem że "starannie dobiera role, dlatego ma małą filmografię". Bez sensu. Lubię gościa nawet bardzo za "Fight Club" , "Więźnia nienawiści" i "Czerwonego smoka" niestety w ostatnich latach gra w słabych filmach. I on zasługuje na 6 miejsce w top ? No nie wiem.
We 'włoskiej robocie' musiał zagrać ze względu na kontrakt, a 'Hulk'... miał wyglądać inaczej niż pierwotnie zakładał scenariusz (którego współautorem był właśnie Norton). Wydaje mi się też, że twórcy filmowi zaszufladkowali go do ról dramatycznych, dwulicowych itp. Jeszcze jeden fakt - czasami wolą wybrać osobę znaną do filmu - w sensie popularna, by przyciągnęła widzów przed ekrany. Edward jest aktorem niepopularnym - nie poczytasz o nim zbyt wiele plotek. Niestety (!) dla niektórych to jest miara popularności. Abstrahując od tego, w każdym (dosłownie w każdym) filmie pokazuje klasę, a mnie brakuje słów do opisania jego talentu... Oglądałam każdy jego film po kilka razy i stwierdzam, że w każdym króluje - zasługuje na 6. miejsce.