Helena Bonham Carter

8,7
109 182 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Helena Bonham Carter

Fani Harrego Pottera chyba wzieli się za ocenianie i dlatego wylądowała na drugim miejscu w rankingu, moim zdaniem napewno na to nie zasługuje.

Porcupine_Man

a jakie to ma w ogóle znaczenie ?

Porcupine_Man

Ten ranking i tak nie jest niczym oficjalnym, więc nie rozumiem po co ten temat no ale ok ;p
Co do filmów - ona nie grała tylko w Harrrym Potterze gdzie swoją drogą zagrała świetnie ("I kill Sirius Black, I kill Sirius Black" - było boskie) - ma inne świetne role w Sweeney Toddzie (dobrze napisałam?), w Podziemnym kręgu, Alicji w krainie czarów, Charlie'm i Fabryce czekolady i wielu innych, których nie chce mi się pisać ;p
Nie sądze, żeby wysokie oceny dawali jej tylko fani HP, ona po prostu jest dobrą aktorką.
Nie rozumiem, dlaczego uważasz, że nie zasługuje na drugie miejsce nawet w tak "podrzędnym" można powiedzieć rankingu.
Dziękuję, dobranoc. ;)

clairebennet24

Sorry ale takie aktorki jak Meryl Streep, Sandra Bullock, Rachel Weisz czy choćby Sigourney Weaver są o niebo lepszymi aktorkami i zagrały w o niebo lepszych filmach, także jej miejsce w czołówce jest niedorzeczne. I nie jest to tylko moja subiektywna ocena ale tak po prostu jest, spójrzmy prawdzie w oczy.

Porcupine_Man

ale jakie ma znaczenie ten ranking i do cholery kim jesteś bogiem że mówisz że ktoś na coś zasługuje lub nie co pan i władca rozdający zasługi dla swoich sług ?.Czy ty w ogóle rozumiesz coś ty tu napisał lub napisała? Może być ktoś kto gra inaczej mieć inne przygotowanie zawodowe a porównując aktorkę która z powodzeniem może grać w teatrz i w kinie z Sandrą Bullock ?. Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy grami tych aktorek że je wszystkie wpychasz do wora lepszy gorszy . Każda ma inny warsztat i inne przygotowanie oraz coś co się nazywa talent do pracy aktorskiej. Jeżeli ktoś uważa że dla niego ta czy tamta jest nr 1 to ma prawo tak uważać ale na pewno nie można ludzi porównywać lepszy gorszy no a już naprawdę to ewentualnie możesz sobie robić szopki ze Streep ale Sandra Bullock to aktorka chyba tylko komediowa nie słyszałam by grała w czymś naprawdę poważnym a Helena owszem ale raczej nie w USA .

Porcupine_Man

PS widzę że nie znasz filmów i się wymądrzasz to że tobie tamte się bardziej podobają to twoje prawo do wyborów ale nie daje Ci ono nic więcej oprócz subiektywnych ocen i na pewno nie zezwala na narzucanie innym twojej woli.

MorganaBlackcat

Po pierwsze moja ocena jest obiektywna po drugie jest mi przykro że w Polsce panuje moda na głupkowate filmy w których grają nędzni aktorzy a po trzecie nie narzucam nikomu mojej woli tylko wyrażam moje zdanie a żyjemy w wolnym kraju, a po czwarte zajrzyj do moich filmów a pózniej oceniaj czy sie znam czy nie!

Porcupine_Man

Sorry Poniosło trochę ale nie lubię porównań i tego ze ktoś zasługuje czy nie zasługuje Ponieważ to jest krzywdzące dla każdej ze stron. To ze wyrażasz swoja opinię to w porządku i nie do niej się przecież przyczepiam a do nieszczęsnego słowa żę ktos zasługuje lub nie . To nie jest obiektywne że uważamy nasze wewnętrzne zdanie i odczucia za obiektywne ponieważ to nasze a nie cudze odczucia i dlatego są one subiektywne a nie obiektywne.

Helena po za nieszczęsnym Potterem w którym do niedawna nawet nie wiedziałam ze grała ma na swoim koncie naprawdę wiele wspaniałych aczkolwiek mało znanych ról. To w sumie jest wyzwanie dla naprawdę znakomitego a mało znanego aktora zagrać w takim filmie ponieważ pojawiają się nowi fani jej aktorstwa i robi się straszne zamieszanie bo nowi fani bardzo chcą by ich idol był zawsze nr 1 i to dotyczy wszystkich produkcji. W twoje filmy zajrzę z wielka przyjemnością , ja wole raczej nie oceniać aktorów i twórców kina w żadnej sikali bo niby jak można porównywać i mierzyć talent czy warsztat aktorski w centymetrach ? Dzieła sztuki i inne filmy nie są mierzalne stąd właśnie takie reakcje uczestników.

MorganaBlackcat

Ja rozumiem że to może być krzywdzące dla każdego, takie porównywanie i w ogóle ale ja oceniałem w skali tego rankingu i ktoś jednak musi być na tym pierwszym i ostatnim miejscu. Sam nie lubie takich topów itp ale jednak trzeba przyznać które miejsce na liście przyznane jest słusznie a które nie i do tego była moja opinia a nie do całej twórczości tej aktorki.

Porcupine_Man

No właśnie bo nie powinno się go brać na poważnie ponieważ nikt tu nie ocenia obiektywnie albo prawie nikt .:)

PS zajrzałam w twoje filmy i niektóre fajne a niektórych nie znam co nie znaczy ze nie fajne ale nie mogę przecież pisać jak ich nie oglądałam.:)

MorganaBlackcat

W tym rzecz że nie biore na poważnie tylko że Filmweb to jeden z największych polskich portali filmowych i w takich rankingach powinne być raczej obiektywne oceny ale cóż takie już nasze społeczeństwo.

PS. Jak zajrzałem do rankingu reżyserów to dostałem wylewu i 2 zawały serca.

Porcupine_Man

Ja mówię ;P : Myślę iż zasługuje na to miejsce zagrała może zagrała w mało znanych filmach, ale za to zagrała rewelacyjnie. Większość z nich chyba obejrzałam znaczy Tima Burtona (TIM BURTON NUMBER 1!!) więc wątpie czy to tylko fani Pottera. Ona jest świetną aktorką i głosuję na nią !

Aragornka

Jest świetną aktorką i nie potrzebujesz robić z niej swojej służącej by Ci była wdzięczna że przyznajesz jej pierwsze miejsce.

Porcupine_Man

Zasługuje na 1 miejsce:) Uważam że,Helena Bonham Carter jest najlepszą ze wszystkich żyjących obecnie aktorek. To też urocza kobieta, mądra i bardzo wielka dama. Czy tego nie widzisz? Gdybym to ja była mężczyzną zakochałabym się w niej odrazu:) Pozdrawiam.

agatkaa2

Jestem mężczyzną i jakoś się w niej nie zakochałem.

Porcupine_Man

Carter w Potterze zagrała niewiele znaczące epizody. Kultową aktorką jest raczej dzięki Fight Club, który był popisem aktorstwa Pitta, Nortona i Carter. Zresztą wystarczy zobaczyć jaką popularnością cieszy się na filmwebie Potter a jaką film Finchera.

Podziemny krąg - 10 miejsce w rankingu - 41311 głosów
Zakon Feniksa - 981 miejsce w rankingu - 22422
Książę Półkrwi - 1524 miejsce w rankingu - 17205

Naprawdę sądzisz, że mała rólka w Potterze jest tutaj kluczowa? I czy "Hamleta" zaliczasz do tych "głupkowatych filmów"? Zresztą dużo można powiedzieć o Potterze, ale aktorski drugi plan jest wybitny - Richard Harris, Alan Rickman, Gary Oldman etc.

Przypomnij mi, czy Sandra Bullock nie jest kojarzona głównie z takimi wybitnymi produkcjami jak Miss Agent, czy "Ja cię kocham, a ty śpisz"?

krzychun

Nie śledzę tego, jak się wykłócacie. Chcę tylko powiedzieć, że dla mnie jako aktorka jest perfekcyjna. Zasługuje na miejsce w TOP 5, obok Meryl Streep, Kate Winslet, Audrey Hepburn, Rachel Weisz czy Cate Blanchett.
Ogromny i nieprzeciętny talent!

tercc

Helena przecież występowała w bardzo znanych i popularnych filmach, nie tylko z Harrym Potterze, np. Alicja w Krainie Czarów, Golibroda, Charlie i fabryka czekolady, terminator i inne . Jak dla mnie jest świetną aktorką i zasluguje na to miejsce.

użytkownik usunięty
Porcupine_Man

a może raczej to zasługa tima Burtona?:D

Świetnie gra nie tylko w filmach Tima Burtona.

MorganaBlackcat

przede wszystkim nie w filmach burtona. dobrze by jej to zrobiło, gdyby wróciła do niszowych filmów, a rzuciła filmy burtona(do których paradoksalnie pasuje)

Porcupine_Man

zgadzam się, nie zasługuje ani na 2. ani na pierwszą piątkę ani nawet na dziesiątkę, ale to oczywiście moje zdanie

Porcupine_Man

Nie zgadzam się z Tobą. Moim zdaniem jest genialną aktorką...Niekoniecznie fani Harrego Pottera...ona może pochwalić się dość pokaźną filmografią ...Harry Potter to tylko jeden z wielu filmów w których zagrała.Ja bym raczej pokusiła się o stwierdzenie, że głosowali na nią fani twórczości Tima Burtona a nie Harrego Pottera.

użytkownik usunięty
jorunn_666

W Harrym miała tylko epizodyczną rólke, ale zagrała świetnie:P

jorunn_666

No właśnie. Ja ją lubię najbardziej za role w filmach Burtona. W HP też była fajna, ale wolę np. rolę Mrs. Lovett
ze ,,Sweeney'a Todd'a " Burtona.