Być może moje pytanie posiada niewiele lub żadnego związku z osobą Kanta, ale to dzięki Niemu trafiłem na Twój profil.
Chciałem zapytać o Twój avatar. Niby taki utarty schemat do salonu jadalnego - Księżyc, woda i drzewa, ale tam musi być jakiś większy sens związany z tymi wyłaniającymi się z wody postaciami, coś jakby wynurzało się, a zarazem istniało tylko na powierzchni, choć mogę bardzo mocno nadinterpretować i błądzić. Byłbym wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
Tutaj widać lepiej tenże obraz:
http://i423.photobucket.com/albums/pp312/caligjo/LadiesoftheLake.jpg
- namalowany przez Gonsalvesa...chyba nie jest czymś wielce szczególnym. Po prostu wykorzystuje pewne złudzenie optyczne, co mnie się akurat bardzo podoba.
Nie wiem, jakie intencje powodowały malarzem, ale chyba to po prostu taki ładny obrazek i trochę zabawy z ludzką percepcją.
Mój nick też nie jest jakiś specjalnie wysublimowany - ot tak.
Ale to wesoło, że zadałeś takie akurat pytanie, bo do tej pory nikt mnie o to nie pytał. :)
Dzięki, i pozdrawiam. ;-)
To ja dziękuję za odpowiedź. :-)
Gdy mowa o literaturze czy filmie, dumnie mogę mienić się laikiem, ale co do malarstwa jestem zwyczajnym ignorantem.
Ten obraz przyciągnął mnie tymi kobietami wyłaniającymi się z wody, budzącymi niepokój jak Pani Jeziora czy rodzima Świtezianka.
Po przejrzeniu kilku obrazów Gonsalvesa, z pewnością widziałem już kiedyś ten, na którym statki formują most.