J.K. Rowling

Joanne Rowling

8,8
3 177 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby J.K. Rowling

Ciekawe,że nikt nie mówi o podobieństwie Pottera do realiów II WŚ.
1.Voldemort wyraźnie jest podobny do Hitlera.Teoria wyższości rasy germańskiej jest podobna do historii z mugolami,czystą krwią i mieszańcami.
2.Śmierciożercy-podobni do hitlerowców.
3.GD,Zakon Feniksa-nasze AK i inne organizacje niepodległościowe.
4.Mugoli można uznać za Żydów.

wazka16

czytałam recenzje w jednej gazecie i tam pisali ''Voldemort hitlerowska ręka walczy o czystość rasy...''(czy coś podobnego) wiec nie do końca tak nic nie zauważyli...

wazka16

Zdecydowanie się zgadzam, co do tych podobieństw. Całkiem niedawno też zdałam sobie z tego sprawę, trochę dziwne. Szczególnie motyw Voldemorta i Zakonu... Ministerstwa opanowanego przez śmierciożerców i szpiegów różnego rodzaju... Kolaboracji, chęci zawladnięcia światem... Pytanie tylko, czy to podobieństwo jest zamierzone?

użytkownik usunięty
muchawkokardzie

Myśle że jest zamierzone i autorka doskonale zdaje sobie z tego sprawe . A pozatym wojna zawsze powstaje z jakiejs obsesji i uprzedzen . Harry jest ksiazka o wartosciach , o tym czym jest dobro a czym zło magia to tylko dodatek . :)

użytkownik usunięty

Zapomnieliście o szmalcownikach, którzy w polskiej wersji nawet swoją nazwę mają z czasów wojny.

wazka16

Dokładnie. Cały cykl ściśle nawiązuje do faszystowskich działań, a szczególnie widać to w ostatniej części.

wazka16

Dokładnie, też to zauważyłam. To ciekawe ;]