J.K. Rowling

Joanne Rowling

8,8
3 238 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby J.K. Rowling

nie mam nic do niej ale książka składa się prawie z samych dialogów. Po za tym HP jest ściągany, np:
dementor - czarny jeźdźiec z WP
aragog - szeloba też z WP

morgoth3

ale komnala tajemnic została wydana w 1999 r. a WP PK chyba w 2004. Czyli jest odwrotnie.
Czarny jeździec jest tylko podobny fizycznie do filmowego dementora a przecierz tu chodzi o uczucia towarzyszące pojawieniem sie dementora więc to co napisałeś nie jest przawdą

Jake14

ta pierwsza uwaga dotyczyła aragoga

Jake14

Chodzi mi o książkę. PK został wydany w 1955, także trochę wcześniej.

morgoth3

Nie wiem co ma dementor do czarnego jeźdza -.-
Jak tak Cię zafascynowały dwa przykłady ściągnięcia z WB to poczytaj/obejrzyj Eragona...

użytkownik usunięty
kacperpiotrkow2

Dementor i Czarny jeździec nie mają ze sobą nic wspólnego oprócz czarnych płaszczy.
Aragog i Szeloba? Też nie; nawet opis ich wyglądu znacząco sie różni.

Z samych dialogów...haha dobry żart!
Poza tym cała saga o Harrym jest bezbłędnie i szczegółowo przemyślana, ponieważ wszystkie książki, w dalszych perypetiach Chłopca, łączą się ze sobą, co stwarza wspaniały efekt. Przynajmniej dla mnie.
To tyle :P

morgoth3

żal
-.- ziemia wp ziemia hp

morgoth3

Ta książka nie jest kiepska... jest po/**ana

naka1234

"Po za tym HP jest ściągany, np:
dementor - czarny jeźdźiec z WP
aragog - szeloba też z WP"

Litości:/
Dementora i Nazgula łączy tylko czarny kaptur - poza tym to zupełnie inne stworzenia. Dementorzy to strażnicy Azkabanu, które żywią się strachem swoich ofiar. Nazgule to siedmiu ludzkich królów, którzy ulegli mocy pierścienia i stali się jego niewolnikami.

Aragog to pająk mieszkający w Zakazanym lesie, a Szeloba jest córką Ungolianta, która nie była pająkiem, ale "złą istotą, która przybrała postać pająka i skryła się w górach" - z technicznego punktu widzenia Szeloba nie była więc pająkiem w pełnym tego słowa znaczeniu. BYła czystym złem, które przybrało taką przerażającą formę. Aragog należał natomiast do "szlachetnego, królewskiego rodu pająków olbrzymich" - miał nawet swój kodeks moralny. Nie był maszyną do zabijania jak Szeloba. Tak naprawdę poza wyglądem pająka - NIC ich nie łączy.

Proponuje na początek dobrze zapoznać się z Władcą i Potterem, a potem wystawiać osądy. Nie ma nic gorszego niż wystawianie opinii na temat, o którym (jak widać) nie masz zielonego pojęcia. Nie znasz żadnego z wymienionych fandomów, więc po co się wypowiadasz?:P

użytkownik usunięty
naka1234

jak twój post...

użytkownik usunięty
morgoth3

w każdym fantasy praktycznie są podobieństwa szczególnie z pająkami.

A z dementorem i czarny jeźdźiec to naciągnąłeś już totalnie, chyba tylko po to by się czepiać. ...

morgoth3

Gdyby nie było dialogów to nie byłoby tak ciekawie. Poza tym Zakon Feniksa ma 1000 stron z czego połowa to opisy itp.

morgoth3

Nie lubisz dialogów? Polecam Qvo Vadis ponad połowa to nudne opisy budynków. I przed mówcy powiedzieli wszystko co trzeba.