Za co go lubicie? Bo podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Jakie role i co konkretnie was w nich/nim urzekło? Ja sama jakoś nie mogę przekonać się do tego aktora, więc jestem bardzo ciekawa waszych odpowiedzi.
Jest świetnym aktorem i dotego bardzo zdolnym.Świetna rola w "Tajemnicy Brokeback Mountain" zreztą wszystkie Jego role są świetne!!!
Powiem tak-widziałam znaczną większość jego filmów.
Chciałeś konkrety, więc konkretyzuje.
Widziałam :
Transfer, Tajemnica brokeback..., Donnie darko, Zodiac, Dowód, Pojutrze, Życiowe rozterki, Autostrada, Jarhead.
Za co mnie przekonuje, co w nim cenie?
To,że jest młody i nie boi się podejmować ryzyka. Zauważ że on nigdy nie występuje w komeryjnych,dennych filmach. Tak naprawde Prince of Persja będzie jego pierwszym filmem w którym wystąpi po zapowiedziach, nagonce, rozłgłosie. Chociaż tutaj rozgłasniany jest sam film, a nie jego rola.
Cenie go za rolę w Donnie Darko.Sam film jest wprost genialny, a on tam tylko udowadnia jaki ogromny ma warsztat. Nawet ciężko mi opisać co w tej roli mnie urzekło. Trzeba zobaczyć by zrozumieć.
Jeśli chodzi o kontrowersyjną rolę w "Tajemnicy...", rola trudna, skąplikowana, bardzo różnie odbierana. Uważam że razem z Ledgerem pokazali miłośc gejowską w trochę innym świetle. Nie jako lalusiów którzy kochają modeling, ale jako prawdziwą,męską miłośc dwojga ludzi. Film cudny, wzruszający, piękny i nie przegadany. No i nominacja do Oskara dla Jake'a też o czymś mowi, prawda? :)
Cenie go także za to jaki jest prywatnie. Zabawny, z dystansem, rodzinny i kompletnie nie medialny. Ale to tak jest,że osoby które mają coś nadzwyczajnego przepełnieni są cudowną, słodką skromnością.
A jakby tego było mało Jake jest poprostu przystojny.
Gyllenhaal umie zagrać rolę od chorego psychicznie nastolatka, poprzez kowboja geja, detektywa,aż do żołnierza ametykańskiej armii.
Mogłabym tak w nieskończoność, ale chyba odpowiedziałam na Twoje pytanie zadane w temacie :)?
Aktor najwyższych lotów!!!Wielki talent i osobowość!A jeśli chodzi o założyciela tematu to te nasze wypowiedzi powinny Cię już zadowolić!
Cóż... ilu ludzi, tyle punktów widzenia:) mimo wszystko czekam na jeszcze jakieś wypowiedzi, a tak na marginesie, to nie "założyciela", a "założycielkę" - jestem dziewczyną ;]
Zodiac i Brokeback to dojrzałe role, a Brothers będzie kolejną - powoli wychodzi z stereotypu aktora nastolatkowego
Hmm Dużo by tu o nim pisać ale dziabonczek większość moich argumentów wykorzystała, może się powtórzę ale to nie szkodzi.
Więc jest to mój ulubiony aktor, nie robi rozgłosu, skandali, ma ustatkowane życie, ma poczucie humoru i dystans do życia. Ale teraz o najważniejszym czyli jego aktorstwie. Widziałem już trochę filmów z nim ( Zodiac, Transfer, Tajemnicę ..., Pojutrze, Życiowe Rozterki, Doonie Darko, Balonowy Chłopak) i spokojnie mogę stwierdzić, ze jest wszechstronny i z każdą z tych roli sobie poradził. Gdyby ktoś kazał mi wybrać najlepszy film w którym grał, miałbym poważny problem. Czekam teraz na Prince Od Persia bo to kolejny film całkiem różniący się od obecnego dorobku Jake'a, mimo że ro Disney'owska produkcja mam sporą nadzieję że mnie nie zawiedzie :) aha i ma dobry gust, ahhhh ta Reese xD
Donnie Darko oczywiście! Film jest rewelacyjny jeden z moich ulubionych a rola tego pana również była niesamowita ;D
Cóż, zgadzam się z poprzednikami. Jest wszechstronny i się niczego nie boi. Nie będę nic dodawać bo wszystko zostało już powiedziane.
Ale mam do was małe pytanko, jak myślicie jak wypadnie Jake w Księciu Persji?
Ja już szykuje się na Gyllanhomanie po Prince of Persja. :D Będzia szał, coś tak czuje, bo już teraz zalicza się ten film do jednego z najbardziej oczekiwanych 2010 roku.
Jak wypadnie?
Myśle że świetnie, póki co Jake mnie nie zawiódł, on jest tak "rozciagliwy",że w każdej roli wypada rewelacyjnie.
Przede wszystkim, a właściwie tylko to DONNIE DARKO. Rola mistrzowska, nigdy jakoś nie zwwracałem uwagi na tego aktora, ale w Donnim pokazał klasę... jeszcze warto dodać że wtedy był bardzo młody, a niewielu jes aktorów którzy w tak młodym wieku potrafili się tak wcielić w rolę. Hmmm może DiCaprio w Gilbercie, ale poza nimi nic innego mi do głowy nie przychodzi. Naprawdę bardzo dobry aktor
Dakota Fanning w Im Sam też nieźle zagrala, tylko że ona była zupełnym dzieckiem.
Pierwszy flm jaki widzialam z Jakeiem to Donnie Darko i po tej roli nie dośc,że pokochałam ten film i postać to zafascynował mnie własnie Jake. Od mojej premiery Donniego mineły z 2 lata a już już zdązyłam obejrzeć wszystkie filmy Gyllenhaala. :)
niesamowita nostalgicza twarz.Pelna uroku gra aktorska(procz brockeback montain.Urzekl mnie oczywiscie w Donnie Darko,Zyciowych rozterkach i w Mili ksiezycowej...
Co nie podobało ci się w jego kreacji w Brokeback?
Jak dla mnie zagrał tam przegenialnie, śmiem twierdzić że to jego jedna z lepszych ról (szkoda że bez statuetki), sam film jest cudowny, opowiada o miłości bez wzlęgu na to kiedy, gdzie i między kim to uczucie się rodzi.
Jake mnie "kupił" po Donniem, ale to po roli Jacka Twista doceniłam go w pełnych 100%.
Zgadzam się z tobą w 100%! Brokeback moutain to jeden z moich ulubionych filmów i to właśnie dzięki obsadzie aktorskiej [mam tu szczególnie na myśli Heath'a i Jake'a], która poradziła sobie z tym trudnym zadaniem świetnie!!
hmmm jakby to napisac.Nie mam nic do innej orintacji,ale nie pasowal tudziez do tej roli.Oczywiscie w moim mniemaniu.Jest ostatnim aktorem,ktory moglby wcielic sie w postac geja.Troszke mnie zmiensmaczyly te pocalunki,namietnosc miedzy dwoma 100% facetami.Przykro mi.Film,fabula zamysl napewno piekny i godny uwagi,ale bez Jake.Aktor jest wg wybitnie zdolny i nieraz nas jeszcze zaskoczy.
"Troszke mnie zmiensmaczyly te pocalunki,namietnosc miedzy dwoma 100% facetami."
To właśnie chodziło o pokazanie uczucia między 100% facetami, a nie lalusiowatymi ciotami w obcisłych różowych bluzeczkach i blond włosach. Właśnie taki obraz by mnie osobiście zniesmaczył. A tak, mamy prawdziwą historie, ukazaną w sposób naturalistyczny. Po prostu brawa dla Jakea i Heatha Ledgera, zagrali tak przekonująco, że od czasu TBM są uważani za gejów, to świadczy tylko o ich wielkim talencie.
Mnie urzeka jego wygląd i to bardzo, choć brzmi płytko, więc trudno się
przynać ;)
Filmy żeby się do niego przekonać to może Dowód i Zodiak
Donnie Darko najlepszy zdecydowanie
No i Brokeback <33