Jakiś czas temu dostałam tę książkę w związku z tym, że nie jestem zaznajomiona z twórczością tego autora mam pytanie, czy jest to konieczne abym przeczytała poprzednie książki z tej serii żeby zrozumieć Policję? Chciałabym przeczytać tę część ale nie jestem w posiadaniu poprzednich.
radziłabym przeczytać poprzednie części, bo bez tego obraz, który zobaczysz nie będzie kompletny. jak zostało zaznaczone jest to 10 część cyklu o Harrym. osobiście polecam odpuścić sobie 1- człowieka nietoperza, bo nie jest to specjalnie ciekawa książka ale pozostałe naprawdę warto poznać, żeby lepiej zrozumieć samego Harrego ale też pozostałe postacie i relacje między nimi.
Może "Człowiek nietoperz" nie jest specjalnie ciekawy, ale myślę, że warto go przeczytać. Harry często później wspomina postaci tam występujące. No i z tego co pamiętam to właśnie wydarzenia w Australii tak naprawdę go złamały.
Pewnie już dawno podjęłaś decyzję i być może nawet skończyłaś już czytać, ale myślę, że warto odpowiedzieć tak czy inaczej. Choćby dla potomnych.
Książki o Harrym Hole są na tyle przystępnie napisane, że znajomość poprzednich części jest może wskazana, ale z pewnością niewymagana, by w zadowalającym stopniu zrozumieć zawarte w niej wydarzenia. Autor ma (czasami irytującą) skłonność do częstego powtarzania, że Harry ma 193 cm wzrostu, blond włosy ostrzyżone na jeża, a jedna z bohaterek ma pewną szczególną przypadłość, więc nie powinnaś odnieść wrażenia, że nie wiesz czegoś o którejś z postaci, choć powinnaś. Dotyczy to również osób związanych ze śledztwem, bo każda część opowiada odrębną historię (jest tylko jeden poboczny wątek, który ciągnie się przez części 3-5). Oczywiście w ten sposób nie załapiesz pewnych drobnych nawiązań do poprzednich części, dotyczących głównie postaci przewijających się przez kilka książek i/lub ważnych dla Harry'ego, ale nie wydaje mi się, by uniemożliwiały one swobodną lekturę.
"Policja" (dziesiąta część) jest jednak wyjątkiem, bo jedna z dwóch głównych gałęzi jej akcji jest silnie związana z zakończeniem "Upiorów" (dziewiątej części). To jest właściwie jedna książka podzielona na pół. Jeśli więc nie chcesz czytać całej serii, warto sięgnąć chociaż po poprzednią część.
Poza tym, powinnaś uważać, by nie czytać "Pierwszego śniegu" (siódmej części) przed "Człowiekiem Nietoperzem" (pierwszą częścią), bo znajduje się w nim paskudny spoiler odnośnie tożsamości zabójcy z pierwszego tomu. Ktoś chyba zwrócił na to autorowi uwagę, bo w "Pancernym sercu" (ósmej części) kilkukrotnie wspomniany jest zabójca z siódmego tomu, ale nigdy z nazwiska. W dziesiątej części sytuacja się jednak powtarza i narrator nie robi z tożsamości zabójcy z dziewiątej części tajemnicy.
Na podobnej zasadzie możesz się lekko rozczarować, jeśli jednym z tych drobnych nawiązań, o których wspomniałem kilka akapitów wyżej, będzie wspominanie jakiejś postaci w czasie przeszłym. Możesz po prostu zaspoilować sobie jej śmierć.